Tallinnan vai Tukholman Fotografiska?

Tähän on helppo vastata: ehdottomasti MOLEMMAT! Kumpikin on sen sortin elämys, että riittää yksin syyksi suunnata Tallinnaan tai Tukholmaan. Tallinnan Fotografiska houkuttaa myös uutuudellaan – kesän kovin lähimatkakohde noussee myös Viron syys- ja talvimatkailusesongin vetonaulaksi. Nykyiset näyttelyt tosin vetelevät viimeisiään, joten jos mielit nähdä Jimmy Nelsonin upeat fotot, astu laivaan pikimmiten.
Kaupallinen yhteistyö Tallink Silja. Mielipiteet, kuten aina, ovat ikiomiani.

Kuukauden hiljaisuuden jälkeen on hyvä avata jälleen sanainen arkkunsa, etenkin kun on painavaa sanottavaa: Tallinnan Fotografiska on todellakin visiitin väärti, kuten rohkenin jo kaiken kuulemani hehkutuksen perusteella olettaa. Osa teistä tietäneekin, että en ole museoihminen enkä ymmärrä hirveästi maalaustaiteen päälle, mutta valokuvataide on lähellä sydäntäni. Siksi Tukholman Fotografiska on entuudestaan tuttu paikka (etten sanoisi pyhättö), jossa vierailen mielelläni aina uudestaan.

Visiitti kesäkuussa avatussa Tallinnan Fotografiskassa jää tuskin sekään ainutkertaiseksi, mikäli näyttelyiden taso säilyy samana kuin ensimmäisen. Kiinnostava kokonaisuus lumosi ja kosketti ja sai tuntemaan kateutta – miten jotkut osaavatkin käyttää kameraa niin äärettömän taitavasti ja kertoa kuvien kautta kiehtovaa tarinaa! Omassa kaulassa roikkuva pikkupokkari lauloi iloisesti klik-klik, kun yritin ikuistaa alansa huippujen ottamia fotoja maistiaisiksi teille ja muistoksi itselleni.

Tässä tulee (tasoa Amatööri Asialla):

Perillä kohteessa, jonne seilattiin Tallinkin Megastarilla. Se on mielestäni Tallinnan paattien ykkönen – ja ennen kuin joku ehtii pölähtää, että tämä on maksettu mainos, vakuutan, ettei kassaani kilahda tästä mielipiteestä senttiäkään. Samaa mieltä olivat amerikkalaiset ystäväni, joiden kanssa teimme kesäreissun Tallinnaan samalla laivalla (omalla rahalla). He kehuivat Megastaria muita Tallinnan laivoja siistimmäksi, tyylikkäämmäksi ja varustustasoltaan (kaupat ja ravintolat) paremmaksi. Kokeilkaa itse ja kertokaa, mitä mieltä olette.
Aloitimme tutustumiseen Fotografiskaan ylimmästä kerroksesta, jossa on huippukokki Peeter Pihelin luotsaama ravintola. Tarjolla on lähiruokaa ja hävikki pyritään pitämään mahdollisimman pienenä.
Näköalat ravintolan terassilta ovat pilvisenä päivänäkin komeat. Ja huomio joka suuntaan – 360 astetta.
Eikä hullummalta näytä Fotografiska tästäkään vinkkelistä, vai mitä sanotte?
Kippis! Vadelmalimua huuleen ja menoksi.
Brittiläinen valokuvaaja Jimmy Nelson kuvasi yli 20 vuoden ajan alkuperäiskansojen elämää, ja nyt työn tulokset ovat nähtävissä Tallinnassa. Mutta – enää vain hetken aikaa. Pitäkää kiirusta! Vielä ehtii. Ja vaikket ehtisi, niin ei hätää: Nelsonin fotot jatkavat matkaa Tukholman Fotografiskaan, jossa niitä voi ihastella syyskuun 20. päivästä lähtien.
Anja Niemi on nimestään huolimatta norjalainen. Hänen teatraalisia kuviaan voi ihastella syyskuun puoliväliin saakka. Hopi hopi, Fotografiska odottaa.
Suomalaisen valokuvaajan Pentti Sammalahden näyttely sulkeutuu tänään (25.8.). Tässä oma suosikkini hänen melankolisista mustavalkokuvistaan. Voihan Fotografiska, sanonpa vaan!
Ja kun näyttelyt on kierretty, ei muuta kuin shoppailemaan. Museon alakerrassa on kauppa, josta voi ostaa kaikkea ihanaa. Aivan kuten Fotografiska Tukholmassa. Juttua vierailusta siellä löydät täältä. On jokaisen itsensä päätettävissä, kumpi Fotografiska on parempi. Itse en viitsi edes ryhtyä tekemään vertailua Tukholman ja Tallinnan välillä, koska kumpikin on miljöötään myöten huikean hieno kokemus.
Fotografiska sijaitsee Telliskivessä. Sinne pääsee satamasta joko kävellen tai ratikalla. Sisäänpääsy 14 euroa. Alueella on myös paljon muutakin mukavaa: ravintoloita, kahviloita, kauppoja ja muraaleja.

Fotografiskan aukio-oloajat ja muuta käytännön tietoa löytyy täältä.
Meidän pressi- ja bloggaajaryhmällämme oli kuitenkin kiire eteenpäin, tarkemmin sanottuna lounaalle ristorante Flavoreen. Se on Tallinkin uusi italialainen ravintola sataman ja Kultturikattilan välimaastossa, osoitteessa Sadama 7.
Flavoren erikoisuus on viiniseinä, josta asiakas itse lorottaa haluamaansa viiniä lasiinsa joko lirauksen, lorauksen tai reilumman lasillisen. Valittavana on kuusi punkkua, viisi valkkua ja yksi rosee. Ajatuksena on, että viinejä voi maistella ja vaihdella aterian aikana.
Viiniseinää varten tarvitaan viinikortti, jonka voi ladata haluamalleen summalle. Itse olisin tykännyt enemmän perinteisestä tyylistä = viini tilataan listalta ja tarjotaan pöytään. Jono viiniseinälle oli ruokailun alkaessa pitkä ja osa pulloista ehti tyhjentyä moneen kertaan ennen kuin sain oman lasini täytettyä. Mutta huvinsa kullakin: onhan tämäkin yksi tapa erottua Tallinnan muista ravintoloista.
Ruoka oli perinteistä italoa.
Paitsi tämä. Arvatkaapas, mitä tuo valkoinen brusettan päällä on? No sitä itseään – ehtaa laardia! Koskaan ennen en ole törmännyt tähän yhdistelmään. Jostain syystä leipäset jäivät meidän pöydässämme syömättä… En muutenkaan saanut Flavoren ruuasta kicksejä.
Lounaan jälkeen jäi aikaa vielä lyhyelle kävelylenkille, jota johti Tallinnan asiantuntija, Sooloiluja-blogia kirjoittava ja Tallinnatärpit -facebook-ryhmän perustaja Henna Mikkilä. Hän johdatteli meitä tavallisimpien turistirysien ulkopuolelle. Ensimmäinen pysähdys esitteli pelastusliiveillä pehmustettuja penkkejä. Kaatosateen jälkeen oli kuitenkin liian märkää istahtaa alas ja testata, miten kombo toimi.
Piipahdus pikkuruiseen taidepuotiin tarjosi monenmoista silmänruokaa.
Näimme myös joukon muraaleja, jotka olivat minulle entuudestaan tuttuja Tallinnan pyöräilykierrokselta.
Ja Ukrainan kultturikeskuksen (Laboratooriumi 22) pihan ihastuttavia ikoneja. Todellinen salainen puutarha! Kannattaa käydä katsastamassa.
Oli jälleen hieno reissu – kiitos ja näkemiin!

14 thoughts on “Tallinnan vai Tukholman Fotografiska?

  1. maarit Post author

   Kiitos, Henna, itsellesi! Jo lyhyen kävelykierroksen aikana ehti nähdä mukavasti uutta. Ja koko päivä oli kaikkiaan elämyksellinen ja antoisa. Tallinna ei koskaan petä 😊.

 1. Jenni | Boarding Time

  Upealta vaikuttaa tuo Tallinnan Fotografiska ja moni on sitä jo ehtinytkin kehumaan. Pakko varmaan lähteä ihan vaan tuon takia päiväreissulle Tallinnaan! Olen itse kaikentyypisten taidemuseoiden suurkuluttaja ja Tukholman Fotografiska on kovinkin tuttu paikka. Jos Tallinnan sisarmuseo on elämyksenä yhtään samaa luokkaa niin wau.
  Nuo tämänhetkiset näyttelytkin ovat tosi kiinnostavia, etenkin Jimmy Nelson ja Anja Niemi, jonka kuvista pidän kovasti. Ja erittäin vakuuttavilta näyttävät myös ravintola ja kauppa ainakin näissä kuvissa. 🙂

  1. maarit Post author

   Tallinnan Fotografiska ei häviä yhtään Tukholmalle, vaikka kooltaan vähän pienempi on. Kaikki on tehty viimeisen päälle. Alakerraasa on myös tyylikäs kahvila, jonka herkut nostivat veden kielelle – mutta meillä ei ollut ikävä kyllä aikaa pysähtyä kahvittelemaan. Odotan mielenkiinnolla, mitä näyttelyitä syksy tuo, Jimmy Nelson ja Arja Niemihän ovat vähtävillä enää vain hetken. Tuskin on luvassa pettymystä, joten matkaan kannattanee lähteä myöhemminkin tänä vuonna.

  1. maarit Post author

   Haha, välillä kannattaa olla ennakkoluuloinen! Sitä olen kyllä itsekin, vaikka pyrin aina rohkeasti maistelemaan paikallisia herkkuja, kunhan eivät ole liian kummallisia. Joo, onnistunut reissu oli, ja minäkin löysin mieluisat juomat Nautican viinikaupasta. Se on muuten valikoimaltaan erinomainen ja hinnoiltaan hieman laivan tax freetä halvempi – sekä huippusiisti verrattuna Superalkoon.

 2. Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  Kiva lukea muiden matkalle osallistuneiden kokemuksia. Näyttää, että Fotografiskasta kaikki ovat yhtä mieltä: ihan huikea paikka! Ihailen Tallinnan tapaa tarttua aina kaikkeen uuteen ja uudistaa kaupungin tarjontaa huikealla tahdilla. Kaikessa on sellainen hyvä flow-tila päällä.

  1. maarit Post author

   Just samaa mieltä! Tallinnassa tuntuu tapahtuvan koko ajan, hyvällä sykkeellä. Ja siksipä sinne on aina kiva mennä, useammankin kerran vuodessa.

 3. Iida in Translation

  Tuonne Tallinnan Fotografiskaan on kyllä ehdottomasti päästävä tänä syksynä! 🙂 Tukholman sisar on ollut vakkarikohde jo vuosien ajan todella laadukkaiden näyttelyidensä takia.

  Ja huhhuh, laardileivät kuulostavat aika ekstremeltä, ei ihme että jäivät lautaselle. 😀

  ps. Munkin mielestä Megastar on ehdottomasti Tallinann laivojen ykkönen!

  1. maarit Post author

   Ehdottomasti syksyn matkalistalle! Luotan että tulevat näyttelyt ovat yhtä vaikuttavia kuin nämäkin.

 4. Raija

  Mukavaa että Tukholman monien hienojen museoiden lisäksi lähelle tulee myös muuta eli tuo Tallinnan Fotografiska. Waldemarsudde Tukholmassa on yksi mielimuseoni lähiseudulla.

  1. maarit Post author

   Eikö totta! Aina ei tarvitse mennä kauas kokeakseen kivoja juttuja. Tallinna ja Tukholma ovat molemmat hienoja matkakohteita, joilla on aina jotain uutta tarjottavanaan.

 5. Raija

  Mitä laivoihin tulee, toki Megastar on lähes laivojen aatelia. Aikataulusyistä kuitenkin tulee valittua Eckerö jos on kyse vain lyhyestä pyrähdyksestä. Viron linnat ja kartanot kierroksella oli tuo Megastar jolla oli kyllä miellyttävä reissata. Tulossa ensi vuoden puolella ystävien reissu Tallinnaan eli ollaan pari yönseutua perillä. Silloin harkitaan yhdessä millä laivalla mennään. Asumme joka tapauksessa Rataskaivo 16 sijaitsevassa huoneistossa.

  1. maarit Post author

   Juu, itsekin pyrähdän usein matkaan Eckeröllä, tärkeintä on päästä perille, ei niinkään laivamatka. Odotan kyllä mielenkiinnolla, millainen Tallinkin uusi Mystar (muistankohan nimen oikein?) on, kunhan se alkaa liikennöidä. Kuulostaa kivalta tuo sinun tuleva reissusi, ihan jo siitä syystä, että asuminen huoneistossa – ja noin kivalla paikalla! – on aina ihan eri asia kuin majoittuminen hotelliin. Vaikkei niissäkään mitään vikaa ole. Mutta mieluummin valitsen huoneiston, jos mahdollista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.