Jouluostoksille Tallinnan T1:een?

En ole vielä ehtinyt käydä Redissä, Helsingin kauppakeskuksista uusimmassa, mutta olen kuullut, että siellä on hiljaista kuin huopatossutehtaassa. Ei hätää, niin on myös Tallinnan T1:ssä, yli 150 myymälän ostosparatiisissa, joka on sekin avattu vastikään. En tiedä, ollaanko asiasta huolissaan tai onko shoppailijoiden puutteen takia jaettu potkuja (kuten Suomessa), mutta niille, joita ihmispaljous ja kassajonot ahdistavat, T1 on paratiisi. 

Yhteistyö Your brand up studio ja Storytold

Bonuksena kerrottakoon, että ainakaan marraskuun lopussa Ülemisten kaupunginosassa, osoitteessa Peterburi tee 2h, sijaitsevassa T1:ssä ei kaikunut joulumusa – eikä joulu tullut vastaan muutenkaan suurella volyymillä. Jouluihmiset tietysti pettyvät, mutta minua – joulumörköä – moinen ilahdutti. Voi tietysti olla, että meno muuttuu mitä lähemmäs aattoa päästään – T1 on vielä “vaiheessa”. Kaikki puodit eivät ole avanneet oviaan enkä minä ainakaan bongannut, että keskuksen katolla olisi keikkunut maailmanpyörä, josta on povattu  sen ehdotonta vetonaulaa. Mutta kaikki aikanaan.

Uskaltaisin veikata, että aikanaan saapuvat myös shoppailijat. Onhan T1:ssä paljon sellaista, mitä muista Tallinnan kauppakeskuksista ei löydy: 60 uutta brändiä, Cinamon-leffateatteri (kuten Redissä) ja Taste of Tallinn -ravintolamaailma = 32 eri makumaailmoja tarjoavaa ravintolaa. Pull and Bearia, Bershkaa ja Stratovariusta tai Hemppamaukkoja sen sijaan T1:stä on turha hakea. Joku pitänee tätä puutteena, kun taas  joku toinen taputtaa käsiään.

Perille pääsee kätevästi ratikalla numero 4. Se parkkeeraa ihan pääoven eteen. Kävelymatkaa keskustasta on nelisen kilometriä. Ovet aukeavat klo 10 ja sulkeutuvat klo 21. Ei muuta kuin shoppailemaan!

Tässä maistiaisia marraskuun 27. päivältä:

Kiva kahvila. Ei yhtään asiakasta.

Neljäkerroksista kauppakeskusta halkoo komea taideteos. Sen juurella kökkii 1-2-3-4-VIISI ihmistä.

Vèrennin putiikki oli kiintoisa, kohtuuhintainen tuttavuus. Tyylikäs – ja tyhjä, kunnes suomalainen bloggaajaryhmä pelmahti paikalle.

Koska pukukoppeihin ei ollut jonoa, bloggaajan tolvake sihtasi kameralla itseään.

Valhalla: toinen tyylikäs ja tyhjä puoti täynnä ihanaa sisustuskamaa.

Yhä Valhallassa. Tai sen ovella. Tuo kaariholvin alla seisova on mallinukke, ei ihminen.

Alakerran kukkakauppa oli sonnustautunut jouluun. Mutta ei asiakkaan puolikastakaan.

Pohjakerroksesta löytyy myös taidemuseo. Ja kolme taiteesta kiinnostunutta kansalaista.

Aina on tilaa yhdelle.

Kuten huomaatte, tässä kuvassa on jo melkoista vipinää = ainakin 10 ihmistä, jos tarkkaan tiiraatte. Jättimäinen ruokakauppa vetää aina puoleensa, niin myös T1:ssä.

Entäs tässä? Sisällä ei ketään, mutta hullu bloggaaja väijyy tyhjän taidekaupan ulkopuolella.

Hei kuuraparta, lumiukko valkoinen… Kaukaisuudessa myös jokunen shoppailija.

Ja kukas se siinä, hänen ylhäisessä yksinäisyydessään… Ostin pipon ja neulepaidan – ja olisin voinut ostaa enemmänkin, etenkin yläkerran kenkäkaupat vaikuttivat lupaavilta. Mutta – olen lähdössä huomenna Amerikan ihmemaahan, jossa on vielä suuremmat ostoskeskukset. Ne tuskin huutavat tyhjyyttään, vaikka mistä sitä koskaan tietää. Raporttia luvassa myöhemmin.

Komeaa kaaraa ihasteli lisäkseni kaksi ihmistä. Heitä ei täytynyt rajata pois kuvasta, koska olivat jo kaukana, kun kaivoin kameran kassista.

Ja kappas, yhtä tyhjää lähtiessä kuin tullessa. Voisi kuvitella, ettei ostoskierrosta tehdessä tullut hiki, mutta kyllä tuli. T1:ssä on kirjaimellisesti lämmin tunnelma, joten pukeutukaa kevyesti, kun saavutte shoppailemaan. Jossain lienee jokin vaatesäilytyskin (?), mutta ei osunut silmiini. Kiitos ja näkemiin – seuraavalla kerralla tahdon nähdä sen maailmanpyörän, enkä vain nähdä, vaan myös pyörähtää sen kyydissä yläilmoihin maisemia pällistelemään. Ja hei, voihan olla, että se oli jo siellä, mutta oli niin pimeää, etten huomannut…

Tässä ollaan jo Metropol Spa -hotellilla. Kiva ja tasokas yöpymispaikka shoppailijoille ja muille kaupungin sydämessä, Rotermannissa.

Huoneita on 137 perushuoneista saunallisiin ja poreammeellisiin sviitteihin. Jouluksi on kuulemma yhä tilaa, jos perinteinen Suomi-tonttuilu ei innosta. Huoneen hintaan kuuluu pääsy spa-osastolle uimaan ja saunomaan. Hinnat yhdeltä yöltä alk. 49-155 eurosta ylöspäin.

www.metropol.ee

Parhaimmista huoneista aukeavat mellevät näkymät yli Tallinnan kattojen. Ei hassumpaa, ei ollenkaan.

***

Lopuksi muutama vinkki joulunalus- tai joulumatkaajalle:

1)Kokeile japanilaista zogan-kasvohierontaa HC studiossa (Sulevimägi 6-29). Sen pitäisi saada ihosi loistamaan. Koehierottava kertoi tuntevansa itsensä käsittelyn jälkeen myös virkeämmäksi.

www.hcstudio.ee

2)Hörppää janoosi Siidrimajan (Masina 20) mainioita siidereitä. Sanon mainioita, vaikka en itse ymmärrä siiderien päälle. Moni muu ymmärtää senkin edestä – ja näitä sidukoita tullaan maistelemaan Australiasta asti. Yksikin sikäläinen herra on jo hyvissä ajoin varannut itselleen ja vaimolleen ajan siideritastingiin. Se on lahja hänen armaalleen, ja ehkäpä koko kaukomatkan kohokohta.

www.siidrimaja.ee

3)Kulauta kurkkuusi Saarenmaan giniä ryyditettynä Saarenmaan tonicilla. Cin cin, sanoo kerran vuodessa yhden ginitonicin nauttiva bloggaaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.