Tukholma ja Tallinna yhdellä iskulla

20160628_185447

Ihmeiden aika ei ole ohi: minä, risteilykammoinen kansalainen, seilasin ensin Tukholmaan, sieltä Tallinnaan ja sitten takaisin Helsinkiin. Parasta reissussa olivat määränpäät, joista tykkään joka kerralla enemmän. Mutta ei laivallakaan ihan kamalaa ollut…

1. Helsinki-Tukholma, M/S Silja Symphony, Tallink Silja

En ole matkustanut Siljalla Tukholmaan vuosiin, joten suorastaan häikäistyin vastikään remontoidun paatin valoisuudesta ja tilan tunnusta verrattuna kilpailevaan punaiseen linjaan, jolla olin “pakotettu” pari vuotta sitten lähtemään kaverin synttärijuhlille. Kaikkea tuntui olevan enemmän ja kaikki tuntui olevan myös parempaa. (Ja ei, en pelännyt norovirusta, vaan luotin, että se oli saatu tehosiivouksella taltutetuksi.)

Suitsuttavat sanani saattavat johtua siitä, että matka alkoi samppanja-tastingilla, joka veti suun messingille ja sai maailman, jopa laivalla, näyttämään ruusuisemmalta. Myös illallinen ravintola Bon Vivantissa oli napakymppi, kiitos Suomen kokkimaajoukkueen suunnitteleman Menu Nordicin. Ihan huippuhyvää, joka ikinen annos.

IMG_7540

IMG_7538

IMG_7555

IMG_7559

IMG_7561Pientä, mutta ah, niin maittavaa!

IMG_7564

Ravintola itsessäänkin oli ihan kiva, etenkin sen yhteydessä oleva viinibaari lukemattomine puteleineen. Baaritiskillä voi yksikin ihminen maistella samppanjoita, samaan tapaan kuin meidän ryhmämme maisteli niitä laivan kokoustilassa. Kyytipojaksi saa pientä purtavaa ja asiantuntevaa opastusta joltakin laivan sommeliereista. Tiskin alta löytyvät myös parhaat kotiinviemiset, hienommat kuplajuomat ja viinit, joita ei myydä tax freessä.

Ainoan miinuksen, mutta sitäkin pitemmän, annan ravintolan ilmastoinnille. Minulla oli hyytävän kylmä koko aterian ajan. Vähän pienempi puhuri olisi riittänyt, kiitos, paremmin kuin hyvin.

IMG_7598Väkeä kuin pipoa, kuten kesäloma-aikaan aina.

IMG_7546

IMG_7585Pelatakin olisi voinut.

IMG_7594

Myös keulabaari, jossa nautimme illallisen jälkeen lasillisen ja joku toisenkin, oli ihan ok, ollakseen laivan juottola. Eniten tykkäsin merinäköalasta, mutta kyllä laivan valkkarikin valui ilolla kurkusta alas. Keskiyön retro party show´n sen sijaan jätin suosiolla väliin. Aiemmat risteilyt ovat opettaneet, että viimeistään kellon lyödessä kahtatoista kannattaisi siirtyä hyttiinsä. Näin välttyy kohtaamasta pahimpia känniläisiä eikä omaakaan päätä särje herätessä.

Aamulla piipahdin paatin kylpylässä tai pikemminkin saunaosastolla. Mitään hoitoja Symphonylta ei enää saa, mutta saunoa voi joko suomalaiseen tai turkkilaiseen tapaan, ja altaissa voi pulikoida poreilla tai ilman niitä. Ihan kiva lisä risteilylle, jos altaissa ei ole liikaa väkeä.

IMG_7596Melkein kuin Karibianristeilyllä.

20160627_164103NiceMATKAAJA was here.

IMG_7605

Summa summarum: Matka Silja Symphonylla sujui yllättävän kivuttomasti. Mieluummin olisin tietysti lentänyt Tukholmaan, mutta silloin olisivat jääneet herkut syömättä, ja koneessa olisi pitänyt tyytyä perusskumppaan (jos nyt sitäkään olisi ollut tarjolla).

Myös vesibussiajelu Värtanin satamasta Tukholman keskustaan olisi jäänyt kokematta, ja se olisi ollut harmi se, pelkästään loistavan vesibussioppaan Hillevin takia. Hän tarinoi niin hauskasti, että olisin voinut kruisailla pitemmänkin aikaa. Myös maisemat olivat näkemisen väärtit.

Tämä kannattaa siis ehdottomasti kokea. Eikä maksa maltaita: vain 14 euroa/aikuinen ja 8 euroa/lapsi.

http://www.tallinksilja.fi/silja-symphony

IMG_7604

IMG_7607Uutta ja vanhaa, sulassa svealaisessa sovussa.

IMG_7619

2.Tukholma-Tallinna, M/S Victoria, Tallink Silja

M/S Victoriasta tuli jotenkin tunkkainen olo.Ilma tosin oli niin hieno ja maisemat Tukholmasta lähtiessä niin hulppeat, ettei paatin perusankea sisälmys paljoa haitannut. Kuka olisi halunnut istua sisällä, kun saattoi antaa tuulen tuivertaa tukkaa ja auringon lämmittää ihoa?

Valtaosa matkaajista oli kanssani samaa mieltä, joten kansibaarissa oli tungosta. Jonkun pää retkahti jo pöytää kohti, mutta enemmistö pysyi alkuillasta tolpillaan.

IMG_7698

20160629_090627

Illallista nautimme ravintola Piazza a la cartessa. Alkuruokapöytä oli erinomainen eikä pääruuaksi tilaamassani laavakivellä grillattavassa tonnikalassakaan ollut varsinaista vikaa, mutta… Idea oli kivempi kuin sen toteutus. Kala kuivahti kuumalla kivellä nopeasti eikä tarjolla ollut erillistä lautasta, jolle sen olisi voinut grillauksen jälkeen lätkäistä. Olisin mieluummin syönyt kokin tekemää, juuri sopivasti kypsynyttä fisua.

20160628_185435Ruokailua säestivät ikivihreät ja soulin rytmit. Oikein kivaa kuultavaa!

20160628_195748

20160628_205828

Illallisen jälkeen muut menivät laulamaan karaokea, mutta minä, toivoton tylsimys, painuin pehkuihin. Ihan sen takia, että olisin Tallinnassa täydessä terässä ja saisin päivästä kaiken irti. En myöskään jaksanut innostua Victorian viihdekeitaista: ne oli niin nähty, niin monella laivalla.

Aamulla kipaisin laivan spa-osastolla. Tällä kertaa tarjolla olisi ollut myös hoitoja. Mnä en kuitenkaan ehtinyt jäädä vatvottavaksi, vaikka reissussa rähjääntynyt naamani  olisi kipeästi virkistävää käsittelyä kaivannut. Ehkä sitten joku toinen, jos nyt jostakin syystä päätyisin uudestaan seilaamaan väliä Tukholma-Tallinna.

Summa summarum: aika mukavasti sujui tämäkin taival. Wifi tosin olisi saanut toimia myös hytissä. Laiva lähti Tukholmasta klo 17:30 ja saapui Tallinnaan klo 10.

http://www.tallinksilja.fi/victoria

20160628_164410 (1)Minua odotti näin mukava hytti.

IMG_7699Hyvää yötä!

20160629_094715 (2)Ei valittamista maisemissa aamullakaan: ihana Tallinna!

3.Tallinna-Helsinki, M/S Star, Tallink Silja

Tästä kahden tunnin pikamatkasta tykkäsin kaikkein eniten, ja juuri sen pikaisuuden takia. Hohtoa hommaan toi myös se, että matkustin ensi kertaa business-loungessa. Yleensähän retkotan rahvaan seassa kansipaikalla.

Pääsin siis myös ensi kertaa maistelmaan business-väelle varattuja herkkuja. Olin iloisesti yllättynyt. Ruokaa oli sen seitsemää sorttia ja kaikki, mitä tungin suuhuni, maistui erinomaiselle. Myös juomavalikoima oli hyvä. Okeiokei, viini tuli kyllä hanasta eikä ollut kovin kummoista, mutta tokihan sekin veden voittaa.

Lisäksi business-luokassa sai istua astetta pehmeämmillä penkeillä kuin toisaalla laivassa. Siellä oli myös rauhallista = kukaan ei riekkunut korvan juuressa eikä tarvinnut kuunnella kenenkään musisointia.

20160629_174441Kerrankin meitsi pääsi aidan paremmalle puolelle.

20160629_160901

Kävin myös shoppailemassa laivan taxfreessä. Kauhukseni huomasin, että Victorialta hankkimani roseviini oli luokiteltu Starilla puolimakeaksi. Ja minä kun olin luullut ostavani kuivaa viiniä. Kun kysyin myyjältä, voisinko vaihtaa viinin toiseen, hän kertoi, että tietokoneelta tulostetut tuotekyltit voivat väittää mitä tahansa – ja niin tämäkin. Parempi olisi tarkistaa viinin sokerimäärä kuin tuijottaa yksittäisiä sanoja (tässä tapauksessa semi sweet) .

Jaahas, olen viisaampi ensi kerralla. Mutta mitähän tuumaavat ne, jotka kaatavat lasiinsa makeaksi kuvittelemaansa roseeta, joka maistuu (vain 5 g sokeria) varsin kuivalta? Minuakin kyllä arveluttaa avata viinitonkkaani: mitä se on sittenkin puolimakeaa?

Summa summarum: kiva keikka, kun sai pysytellä loungessa.

http://www.tallinksilja.fi/star

IMG_7727

IMG_7729

Tämän reissun tarjosi Tallink Silja Line. Mielipiteet, kuten aina, ovat täysin omiani. Tukholman ja Tallinnan täsmäiskuista luvassa lisää myöhemmin.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.