Shopping in Tallinna

IMG_3825

Tämän vuoden viimeisen matkan määränpää oli Tallinna, juuri ennen joulua. Reissun tarkoituksena oli shoppailla ja syödä hyvin, ja molemmat tavoitteet täyttyivät. Kyllä Tallinna on mainio paikka: paljon kauppoja (sellaisiakin, joita ei löydy Helsingistä) sekä huippuhyviä ravintoloita (jollaisia toivoisi löytyvän Helsingistä)!

Bonuksena kohtuuhinnat sekä talvellakin tunnelmallinen vanhakaupunki, näin joulun aikaan vielä juhla-asussa.

IMG_3845

IMG_3844

IMG_3846

1. Rocca al Mare –kauppakeskus

Aloitimme ostosten teon Rocca al Maren kauppakeskuksesta, 15 minuutin ILMAISEN bussimatkan päässä satamasta. Bussit lähtevät satama-alueelta heti Suomen paattien saapumisen jälkeen, joten pysäkillä ei tarvitse kauaa odotella. Varautukaa kuitenkin siihen, että autot ovat täysiä, sillä kauppakeskukset vetävät kansaa kaikkina vuodenaikoina. Ja koska osa populasta on varustautunut järeillä matkalaukuilla, bussissa on tiivis tunnelma.

IMG_3840

Parhaat ostokset teimme kirjakaupassa, josta ostimme seinä- ja pöytäkalentereita. Oikein harmitti, että olin jo ehtinyt ostaa suurimman osan joululahjoista, niin kivoja kalentereita (aivan eri sorttisia kuin tylsät peruskalenterit Akateemisessa ja Suomalaisessa kirjakaupassa) oli tarjolla (osassa tekstit englanniksi), että niitä olisi mielellään paketoinut pukinkonttiin. Niin ikään englanninkielisten taidekirjojen (ja muidenkin) valikoima oli hyvä – sekä huokea. Lisäksi ostin joululahjakasseja, noin viisi kertaa halvemmalla kuin Suomesta.

Tallinna lyö Helsingin laudalta myös siinä suhteessa, että Rocca al Maresta löytyy Skechersin kenkäkauppa. Se on minulle tärkeä paikka, sillä parhaat lenkkarit ja tennarit juuri minun kapoisalle kintulleni ovat ehdottomasti tätä amerikkalaista merkkiä. Hinnat Tallinnassa eivät ole yhtä edukkaat kuin paikan päällä USA:ssa, mutta alennusmyynnistä perus-Skechersit saattaa saada kolmellakympillä. Tällä kertaa onni ei ollut myötäinen, koska minun kokoni oli tarjouskengistä loppunut, mutta en vaipunut epätoivoon, koska keväällä pääsen täydentämään varastojani San Fransiscoon (enää hei kolme kuukautta tähän ilon päivään!).

IMG_3823

Kävimme myös Sisustuskaubamajassa ihastelemassa joulukoristeita ja sisustustilpehööriä sekä Prismassa, joka tursuaa Suomesta tuttuun tapaan kaikenlaista tavaraa, joista osa maksaa paljon vähemmän kuin täkäläisissä Prismoissa. Keskityimme lähinnä ruokapuoleen, mutta nappasin mukaan myös Lumenen yövoiteen, tarjouksesta alle 3 euroa.

Lopuksi istahdimme lasilliselle mukavaan kahvilaan sillä seurauksella, että emme ehtineet ilmaiseen paluubussiin, etenkin, kun unohdin ostokseni pöydän alle ja jouduin palaamaan tämän huomattuani ulko-ovelta kahvilaan. Onneksi olivat tallella.

Vaan ei hätää; matkasimme Tallinnan keskustaan kätevästi paikallisdösällä. Bongasimme matkan varrella toisen kauppakeskuksen, Kristiinen, jonne pääsee sinnekin satamasta ilmaiseksi, samalla bussilla, joka pudottaa kansaa ensin Rocca al Mareen. Kristiine on hieman pienempi ostoparatiisi, mutta kuulemani mukaan kelpo sellainen.

IMG_3826

http://www.roccaalmare.ee/fi/

http://www.kristiine.com/fi/

2. Kalevin suklaapuoti

Kaverin mielestä Tallinna on myös erinomainen karkkikauppa, sillä hänestä Kalevin suklaatehtaan tuotteet ovat makeisten aatelia. En siis ihmetellyt, kun hän lappoi kassiinsa kahmalo kaupalla marmeladitäytteisiä suklaanamuja sekä muita karkkeja, joita en ehtinyt edes rekisteröidä – niin vikkelästi kävi hänen ahnas kätensä.

Itse tyydyin ostamaan konvehtirasian joululahjaksi; äärettömän kaunis rasia, hinta alle 4 euroa. Itselleni ostin levyn minttusuklaata, vähän kovan puoleista, mutta syömäkelpoista.

IMG_3843

http://www.kalev.eu/en/prod/sweets-and-biscuits

3. Joulutori

Tallinnan joulumarkkinoilla Raatihuoneentorilla emme ehtineet kuin pyörähtää, sillä kuten jokainen päivämatkaaja tietää, aika on kaupungissa kortilla, koska kivoja paikkoja on niin paljon, ettei niitä ehdi 8 tunnissa, lyhyemmästä pysähdyksestä puhumattakaan, kaikkia koluta. Totesimme kuitenkin, että Tallinna on hurmaava joulukaupunki ja sen joulutori vetää vertoja keskieurooppalaisille toreille: käsityöläisten taidonnäytteitä, höyryäviä glögimukeja, iloisesti pyörivä karuselli ja jouluhenkistä ohjelmaa.

Lapset pääsevät myös paijaamaan poroja, jänöjä, karitsoita ja muita nelijalkaisia suloturpia. Ja vaikka joulu on jo takana, markkinoille ehtii vielä, sillä joulu jatkuu Raatihuoneentorilla 10.1. saakka.

http://www.visitestonia.com/fi/tallinnan-joulumarkkinat

IMG_3848

4. Ravintola Chedi

Emme päätyneet myöhäiselle ”joululounaalle” vanhankaupungin sydämessä (Sulevimägi 1) olevaan aasialaiseen ravintola Chediin sattumalta, vaan koska olin noteerannut sen jo kesän Tallinnan matkalla. Paikka jäi mieleen sekä mustanpuhuvan sisustuksensa että kiinnostavan menunsa takia.

IMG_3862

IMG_3855

Valinta osoittautui loistavaksi. Aivan kuin olisimme hypänneet Tallinnan kujilta Bangkokiin (one of my favourite towns!).

Söimme alkuruuaksi dim sumeja sekä chilillä ja curry-lehdillä maustettua taskurapua. Viimeksi mainittu suli suussa ja myös dim sumit maistuivat juuri sille, mille pitikin. Pääruuaksi tilasin jättirapuja vesikastanjan, chilin ja manteleiden kera. Aivan ihanaa – olin onnesta sanaton. Kaveri söi thaimaalaiseen tapaan valmistettua ahventa, joka sekin oli erinomaista.

Aterian kruunasi juuri sopivan rapsakka ranskalainen valkoviini sekä ystävällinen ja asiantunteva palvelu.

IMG_3858

IMG_3857

IMG_3860

Halvimmasta päästä Chedi ei ole (syömämme alkuruuat 11 ja 13 € ja pääkkärit 17 ja 19 €), mutta se on hintansa väärti. Suosittelen ehdottomasti aasialaisten makujen ystäville, etenkin niille, joita minun laillani riivaa varsinkin joulun lähestyessä suunnaton Aasia-ikävä. Tämä johtuu siitä, että ihanimmat jouluni ikinä olen viettänyt Aasian maissa, mutta se on kokonaan toinen tarina…

Tallinna lievitti tätä ikävää, mutta toisaalta lisäsi sitä: saa nähdä, milloin seuraavaksi saan syödäkseni yhtä hyvää aasialaista ruokaa, puhumattakaan, että pääsen paikan päälle palmun alle.

IMG_3866

http://chedi.ee/en/

5. SuperAlko

Viimeisen iskun ennen laivan lähtöä teimme satamassa olevaan SuperAlkoon, joka oli kaverille jo monilta matkoilta entuudestaan tuttu, mutta minulle uusi tuttavuus. Hinnat ovat halvemmat kuin tax freessä laivalla ja valikoima huomattavasti laajempi. Niinpä ostimmekin kaikki lahja- sekä joulun ja uudenvuoden juomat tästä kaupasta.

Kallein pulloni, Mumm-samppanja, maksoi 29 euroa ja halvin, ihan hyväksi havaittu chileläinen punaviini, 4 euroa. EI PAHA, vaan niin hyvä, että aion vierailla SuperAlkossa uudelleenkin.

Jälleen yksi syy lisää nostaa Tallinna lähimatkakohteiden ykkössijalle.

IMG_3879

http://www.superalko.ee/index.php

Millä matkasimme?

Teimme reissun Eckerö Linen M/S Finlandialla. Alkumatkalla söimme buffet-pöydästä aamiaista, joka oli hyvä ja riittoisa. Paluumatkalla nautimme kuohujuomat laivan Naissaar-baarissa, joka oli mielestäni yllättävän tyylikäs risteilyjuottolaksi. Rauhallistakin oli, sillä pikkujoulut oli jo vietetty.

IMG_3822

Toiset drinkit haimme tax free –kaupan kylmäaltaasta = piccololliset kuohuviiniä. Ne ryystimme omassa hytissämme, jossa vietimme visusti loppumatkan.

Hytti on mielestäni lyhyelläkin reissulla ihan must, jos sattuu olemaan kaltaiseni risteilykammoinen ihminen, joka inhoaa ruuhkabaareja, suomihumppaa ja karaokea, kännisistä kanssamatkustajista puhumattakaan. Ja mikä ihaninta, hytissä ravaamisesta väsyneet jalat saa paljaiksi ja hetkeksi voi pötkähtää peiton alle.

Sillä vaikka Tallinna on ihana, se on myös shoppailijalle uuvuttava.

IMG_3820

www.eckeroline.fi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.