Riika päivässä

Brassailen aina sillä, että olen käynyt lähestulkoon kaikissa Euroopan maissa. Mutta eihän tämä pidä paikkaansa; kartalta löytyy yhä monta maata, kuten Albania, Slovenia, Kosovo ja Liettua, joita en tunne lainkaan. Latviassakin vierailin ensi kertaa pressimatkan merkeissä pari viikkoa takaperin. Riika tuli otettua haltuun rientomarssilla, koska aikaa oli vain kahdeksan tuntia. Tässä tärpit päivän pikavisiitille.

1.Vanhakaupunki

Jos olet ensikertalainen, kuten minä, ota Riika haltuun vanhastakaupungista käsin. Se on ehdottomasti vuonna 1201 perustetun kaupungin viehättävin osa: värikäs, kaunis ja ketteränkokoinen. Pääaukioita on kolme, Doma laukums (tuomiokirkon vieressä)Līvu laukums (yöelämän keskipiste) ja 1300-luvulla rakennetun ja 1941 tuhotun, mutta nyt entiseen loistoonsa taituroidun Mustapäiden kauppiaskillan talon ja kaupungintalon välissä oleva Rātslaukums. Niiden ympäriltä löytyy kaikkea, mitä matkailija halajaa: pieniä puoteja, kivoja kahviloita ja mielenkiintoisia museoita.

Älkää kuitenkaan luulko, että minä ehdin nähdä kaiken tämän. Kattia kanssa, juoksin vanhankaupungin läpi paikallisoppaan perässä sellaista vauhtia, että hyvä kun ehdin laukoa kameraa. Mutta näkemäni perusteella suosittelen tutustumaan vanhankaupungin aarteisiin kaikessa rauhassa, hissuksiin chillaillen. Itse asiassa vanhakaupunki yksin riittää hyvin päivän matkalle.

 

 

Liikenteessä oli myös joku arvovieras, minkä takia poliisikin oli paikalla. Ja kirkkoja, niitä siintää joka kulmassa – Riika on siis hyvinkin hengellinen kokemus.

Ravintola 3 Pavari puolestaan oli kokemus, jota en hevillä unohda. Alkuruuaksi tarjottiin leipää dippisoosien kera. Soosit roiskittiin poikkitaiteelliseen tyyliin paperiselle tabletille. Sitten pyöritettiin pullaa kastikkeessa ja aprikoitiin, että sopiiko esimerkiksi mansikka (punainen mömmö) leivälle kyytipojaksi. WTF?

Jälkkäri saapui pöytään savupilvessä. Sen alta paljastui pikkuruinen annos sorbettia ja mysliä. Toistamiseen: WTF? Riika ei noussut minun listallani suurten gourmet-kaupunkien joukkoon.

2.Art nouveau –alue

Art nouveau –arkkitehtuurista sain nautiskella enemmän kuin vanhastakaupungista. Ja minä tosiaan nautin, toisin kuin moni muu ryhmä rämästämme, jota talot eivät olisi voineet vähempää kiinnostaa. Minähän olen siinä(kin) mielessä outolintu, että kuljen aina reissussa pää kenossa kauniiden talojen julkisivuja ahmien.

Tässä mielessä Riika oli minulle juuri oikea kaupunki. Siellä on peräti 800 art nouveau –tyylisuunnan rakennusta, jotka muistuttavat kaupungin kukoistuksesta 1900-luvun vaihteessa. Nämä kaunottaret selvisivät sodista vahingoitta ja ovat nykyisin Unescon maailmanperintölistalla.

Komeimmat tönöt löytyvät Elisabet iela ja Alberta iela –kaduilta. Albertalla on myös art nouveau –museo. Lisäksi alueella on matkamuistopuoteja ja tyylikkäitä kahviloita sekä kaksi näköalapaikkaa:  Alberta- ja Radisson-hotellien baarit, joista aukeavat hienot näkymät Riian yli. Näin minulle ainakin kerrottiin – itsehän en ehtinyt kuin pällistellä taloja ja antaa kameran laulaa. Ja juosta sitten kieli vyön alla oppaan perässä.

Kunpa olisi itsekin ehtinyt istahtaa kaffelle…

Aina on aikaa selfielle. Sitten juoksuksi. Riika jää mieleen puolimaratonina.

3.Kaljakierros

Latvia on oluen ystävän Mekka, sillä siellä on enemmän pienpanimoita kuin missään muualla maailmassa asukaslukuun (vajaa kaksi miljoonaa) nähden. Riiassa panimot sijaitsevat ripi rinnan, mistä johtuen Miera Iela –kadun ympäristöstä puhutaan beer districtina. Panimosta toiseen voi siirtyä olut-tastingin merkeissä, ja tähän huviin kannattaa varata ainakin puoli päivää. Kaljoitella voi myös Miera Ielan pubeissa, joissa on tarjolla yli sataa sorttia latvialaista olutta.

Minä ehdin maistaa kolmea laatua. Yksi oli oikein hyvää, toinen kohtuullista ja kolmas liian tummaa minun makuuni. Ihanasti virkisti – kaiken kiireen keskellä.

Ei ihan heti uskoisi, että ollaan Riian baarikaduksi kutsutulla Miera Ielalla. Ehkäpä illalla meno on vilkkaampaa ja rähjäromantiikka peittyy baarivalojen alle…

Valmiermuizas vestnieciba Riga. Mahdotonta sanoa, mutta rohkeasti sisään. Erinomainen olutpyhättö. Eikä tämä ole vain minun mielipiteeni, vaan todelliset olutsiepot olivat tismalleen samaa mieltä.

Kippis ja kulaus! Oluen kera tarjottiin myös pientä purtavaa. Sian ihraa tietysti Baltiassa kun oltiin, mutta rapeaksi paahdetut leipäset maistuivat minun kaltasielle nirsollekin – ja sopivat oivasti kaljan kylkeen.

www.beerdistrict.lv

4.Kauppahalli

Jos haluat nähdä reissullasi potkaa, reisipaistia tai laardia, suunnista Riian kauppahalliin.  Ensimmäisen maailmansodan aikana hallissa huollettiin saksalaisia Zeppelin-ilmalaivoja, mutta nykyisin historiallisissa hangaareissa kaupataan lihaa, kalaa, vihanneksia ja maitotaloustuotteita. Aika grouvilla tavalla – matkaa Ranskan, Espanjan tai Portugalin kauppahalleihin on aika lailla.

Hallien ulkopuolelle levittäytyy Riian keskustori, Centrāltirgus, jossa myydään muun muassa turistikrääsää, feikkituotteita ja röykkiöittäin kukkia. Hallien takana on myös pieni antiikki- ja kirpputori.

Valtava torialue on yksi kaupungin vetonauloista, mutta minä en lämmennyt lihankimpaleille, kalanmulkeroille ja hapankaalille. Olisin paljon mieluummin katsellut toria yläilmoista, Latvian tiedeakatemian talosta. Jättimäinen neuvostoajan kolossi kohoaa hieman uhkaavana (yhä!) kaupungin ylle, mutta sen näköalatasanteelta 65 metrin korkeudesta avautuvat – kuulemma – kaupungin parhaat näköalat niin keskustorille, Riian halki virtaavalle Väinäjoelle, vanhaankaupunkiin kuin keskustan uusiin osiin.

Sorry, en kuvannut laardia, vaan kissoja. Enempää ei tullut torilla vastaan.

5.Muotipuoti

Riika on myös ostoskaupunki, josta voi tehdä kaiken maailman löytöjä ja vieläpä halvalla. Shoppailemaan voi sukeltaa esimerkiksi vanhankaupungin Galerija Centr – ostoskeskukseen. Sen suojista löytyy katettu kauppakatu sekä lukuisia muotiliikkeitä. Likellä on myös valintamyymälä Rimi, joka nostatti jostain minulle epäselväksi jääneestä syystä suurta kiihkoa matkatovereissani. Kyse oli juustoista ja bonuskortista, eli Rimissä asioidessa kannatanee vilauttaa suomalaisia etukortteja. Jos saisi vaikka alennusta.

Riiasta löytyy myös Stockmann (läheltä kauppahallia), jos joku ei ole saanut siitä Suomessa kyllikseen. Rautatieaseman liepeillä on iso Origo-kauppakeskus, josta saa saman katon alta kaikkea, mitä saa yleensäkin eurooppalaisista kauppakeskuksista.

Jos mielit jotain uniikimpaa, piipahda Boldissa = The Best of Local Design. Siellä asiakkaita vastassa on joukko jäniksenpäitä (kts. kuvat) sekä balttialaista muotia. Nuorten suunnittelijoiden design on hinnakasta, mutta erottuu taatusti katukuvasta. Itseäni hieman haukotutti, mutta en ollut liikkeellä ostosmielessä. Ja jos olisin voinut valita, olisin katsastanut mieluummin vanhankaupungin Galerijan.

Hei vaan kaikille balttimuodin sydämestä! Jänöjussit sopivat siinä mielessä reissun teemaan, että koko päivä oltiin niin sanotusti jäniksen selässä.

Ja jo kolmatta kertaaWTF?

Olisiko pitänyt vaihtaa virsuja? Jos vaikka jalka olisi kulkenut kalliissa kengissä keveämmin. Mutta tulihan se Riika koluttua omilla 20 euron sandaaleillakin.

Summa summarum: Riika oli kaunis ja kiinnostava, mutta siitä jäi aika sekava kuva. Paljon tuli nähtyä, mutta en oikein tiedä mistä. Jos olisin saanut itse suunnitella matkani, olisin viettänyt puolet päivästä vanhassakaupungissa ja puolet art nouveau –alueella. Siinä olisi ollut yhdelle päivälle aivan riittävästi ihmeteltävää.

Tämä – kanavaristeily – olisi ollut kiva kokea, mutta jäi toiseen kertaan. Tunnin mittaisella kruisailulla jalat olisivat saaneet huilia hetken ja silmät levätä vihreissä jokimaisemissa.

Miten Riikaan pääsee? Helpoiten ja nopeimmin tietysti lentämällä. Mutta jos olet risteilyihmisiä, astu laivaan, tarkemmin sanottuna Tallinkin Silja Europaan, joka kulkee Helsingin ja Riian väliä tänä kesänä kahdesti. Matka kestää suuntaansa 18,5 tuntia, joten se vaatii kestävyyttä ja todellista risteilyhenkeä. Kesän toinen reissu on tosin jo tehty (meitsi mukana), ja toinenkin lähestyy uhkaavasti. Lähtö on 8.7, ja parhaat hytit on jo varattu. Halvempiin hytteihin sen sijaan saattaa vielä löytyä tilaa. Eli hopihopi, nopeat syövät tässäkin hitaat.

Viimeinen osuus matkasta livutaan kanaalia myöten. Maisemat ovat aika rujoja ja vahvasti neuvostoaikaa henkiviä.

Huomenta Riika! Iloinen turisti odottaa hyvien unien jälkeen paljon päivältä.

Sight seeing -bussit venttaavat risteilyväkeä satamassa. Olisin luultavasti pompannut kyytiin, jos olisin ollut reissussa itsekseni. Riika olisi hahmottunut helpolla tavalla.

Mitä maksaa? Risteily B2-hytissä 199€/hlö. Hintaan sisältyy 2 x illalliskuponki + 2 x meriaamiainen C-Family-hyttiluokissa.

Minä majoittauduin Deluxe-hyttiin, jossa matkustaminen oli todellakin luksusta. Hyttiin kuului erikoisaaminen (oikein hyvä) sekä minibaari. Onnistuin tuhoamaan yhden vesipullon ja piccolollisen skumppaa.

Kannattaako lähteä? Kyllä, jos viihdyt laivalla. Normaalisti Tallinnan reitillä seilaava Silja Europa ei tosin ole ihan laivojen aatelia, sillä se on ollut risteilykäytössä 25 vuotta. Ravintolatarjonta ei ole kovin runsasta eikä muutakaan viihdykettä ole tarjolla yhtä paljon kuin uudemmissa ja isommissa paateissa. Mutta kyllä Europallakin voi syödä ja juoda (ja sehän on risteilyillä aina pääosassa) hyvin, humpata Suomi-popin siivittämänä ja tehdä edukkaita ostoksia tax freessä. Mitä muuta risteilyhullu voisi toivoa?

Tavolata-ravintolan oliiviöljyjäätelö oli taivaallisen hyvää! Ei valittamista myöskään alku- ja pääruuan suhteen.

Europan spa-osasto on pieni, mutta porekylpy auringon laskiessa rentoutti ihanasti. Ja poreilin aivan yksin omassa paljussani. Paluumatkalla kokeilin selän magnesiumöljyhierontaa (vain 27 euroa), joka oli myöskin vallan ihanaa.

Tältä näytti kesäilta porekylvystä käsin.

Ja tältä näytti tanssiravintolan lattialla. Perinteiseltä ja ah, niin suomalaiselta. Yksi tykkää ja toinen ei. Arvatkaa, kumpaa kastia meikä on?

Illan viimeinen drinkki, ainakin minulle, oli alkoholiton cocktail eli mocktail. Kesän trendijuomia muuten.

www.tallinksilja.fi

Lämmin kiitos Tallinkille tästä matkasta!

Ei voi mitään, että reissussa rähjääntynyt matkalainen näyttää kotisatamaan saapuessa tältä…

6 thoughts on “Riika päivässä

 1. Paula

  Tämä kiinnostaa minua ja miestäni. Tykkäämme risteillä ja olisi kivaa nähdä Riika. Olipa kauniita kuvia! Täytyy ottaa selvää onko vielä tilaa heinäkuun risteilyllä. Kiitos jutusta!

  1. maarit Post author

   Kiitos kiitoksista! Edelliselle reissulle viimeiset paikat myytiin kuulemma vasta lähtöpäivänä, joten toivoa sopii, että heinäkuun risteilyllekin on yhä tilaa. Ihanaa reissua, nauttikaa merestä ja Riiasta. Kaupunki on ehdottomasti näkemisen väärti, joskaan yhden päivän aikana siitä ei näe kuin pintasilauksen. Tämän takia kannattaa keskittyä omien intressien mukaan yhteen tai kahteen paikkaan ja levähtää välillä esimerkiksi jokiveneessä.

  1. maarit Post author

   Kiitos vinkeistä! Ja tosiaankin, seuraavalla kerralla rauhassa ajan kanssa. Tosin Jurmalan kuuluille rannoille tekisi tällä hetkellä enemmän mieli.

 2. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Paulalle jo kirjoitinkin, että minä haluaisin kovasti käydä Riiassa. Marika on käynyt siellä vähän huonoon vuodenaikaan ja hänen mielikuvat kaupungista on jäänyt hieman negatiivisiksi, mutta tämä julkaisu lisäsi omaa kiinnostusta entisestään!

  1. maarit Post author

   No ei sitten muuta kuin menoksi! Matkakohteet ovat tällä haavaa sen verran vähissä, että kannattaa ottaa ilo irti nykyisestä tarjonnasta. Lähtisin itsekin Riian risteilylle, jos en olisi sellaista jo tehnyt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.