Monta syytä matkustaa Holboxiin

IMG_7096

Saavuin Holboxiin suurin odotuksin ja lähdin sieltä haikein sydämin. Saari oli juuri niin ihana, ellei ihanampikin, kuin olin kuvitellut: täysin oma maailmansa kaukana kaikesta (oikeasti puolen tunnin merimatkan päässä mantereesta). Ja vaikken suinkaan ollut ainut matkaaja, joka sen kamaralla taivalsi, välillä horisontti siinsi tyhjyyttään ja ainut ääni korvissani oli tuulen ujellus.

”Mikä oli Meksikon reissussa parasta?” kaveri kysyi, kun soitti minulle matkan jälkeen. En oikein osannut vastata, kun reissuun mahtui niin paljon hyvää, ja Meksiko on niin kertakaikkisen mahtava matkailumaa. ”Ehkä se oli se viikko saarella,” tuumasin viimein. Se nollasi pään totaalisesti: hyvä, kun muistin oman nimeni ja mistä päin maailmaa olin kotoisin. Se tarjosi myös väriloistoa, valohoitoa ja mielipuolisia makuelämyksiä.

IMG_7118Holboxilla on mittaa noin 40 kilometriä. Enemmistö turismoista asuu Punta Mosquiton ja Punta Cocosin välimaastossa. Laiturin kohdalla, saaren ainoan kaupungin liepeillä, on ruuhkaisinta.

Tapasimme myös jooga-hihhuleita (oikein aitoja guruja – Meksiko on suosittu joogamaa ja henkistymisen kehto), vihaisen kaljaa särpivän ja ketjussa polttavan saksalaispariskunnan (naapurimme, totta kai!) sekä kolme suomalaisseuruetta, joista yhden kanssa söimme aamiaista ja toisen kanssa illallista. Pääsiäispyhien jälkeen koko saari tyhjeni. Rannalla ei ollut ketään, paitsi me ja jokunen muu.

Eli paras aika matkustaa Jukatanin niemimaalta pohjoiseen sijaitsevaan Holboxiin, kuten kaikkialle muuallekin, on sesongin ulkopuolella. Peak season alkaa joulusta ja jatkuu pääsiäiseen, mutta sen jälkeen hiljenee. Valasbongarit saapuvat vasta kesällä, joten ennen heitä on rauhaisaa, mutta hothothot. Meidänkin viimeiset saaripäivät olivat lähes sietämättömän kuumia. Paikalliset tosin totesivat, että nyt se kuumuus vasta alkaa, turha valittaa.

20160327_144910

Pidimme siis mölyt masuissamme ja lapioimme hikeä hissuksiin. Valituksiin ei ollut muutenkaan aihetta, mutta kehuihin kyllä. Tässä viisi painavaa – tai köykäistä, miten nyt asian ottaa – syytä matkustaa Holboxiin:

1.Ranta

”Tämä ranta ei ole maailman kaunein”, totesi kaveri, kun astuimme Holboxin saaren länsipuolen biitsille ensimmäistä kertaa johtuen siitä, että rantaviivaa väritti meriruoho. Paikoitellen sitä oli mustanaan, vain isojen hotellien edustalla rantaa siistittiin. Urakka tosin oli aika turha, sillä nousuveden myötä ranta täyttyi taas ruohosta.

Rantaa rikkoivat ja rumensivat myös rantavallit, jotka oli rakennettu pitämään rantaa kiivaasti syövä eroosio kurissa. Samalla ne toimivat aallonmurtajina, mutta meidän aikanamme aaltoja ei juuri ollut, vaan meri möllötti  lähes tyynenä. Silmä tottui niihinkin, ja parissa päivässä ranta alkoi näyttää oikein kauniilta.

Kaunis tai ei, se oli ihana. Puolikarkeaa simpukkahiekkaa, joka on veden alla paras mahdollinen pohja, jota pitkin taivaltaa. Taivaltaa myös sai, koska ranta syveni niin loivasti, että laskuveden aikaan vesi ulottui maksimissaan vyötäröön asti, vaikka seisoi ulapalla. Lapsille ihanteellinen, mutta kuntouimarille haastava.

Entäs ne auringonlaskut! Olen jo niitä hehkuttanutkin, ja aion omistaa niille oman luvun tässä blogissa. Niitäkin katseltiin rannalla. Kello seitsemän oli juhlahetki joka iltana.

Kävimme myös yöuinnilla. Yö oli niin musta, että ilman taskulamppua emme olisi löytäneet mereen, vaikka rannalla asuimme. Kun pääsimme Ahdin syleilyyn, päällemme kaartui tähtikirkas taivas. Vain kerran olen nähnyt upeamman taivaankannen, Bamboo Islandilla Thaimaassa, jossa vietin monta vuotta sitten yhden ikimuistoisen yön teltassa.

IMG_7065

IMG_7079Arkajalkain kannattaa ottaa uimatossut mukaan, sillä simpukkahiekka on paikoin rosoista ja voi viiltää ihoon haavoja. Kuvan simpukat ovat vasta aloittamassa muuntumisensa hiekaksi. Ne murskaantuvat, kun ihmiset astuvat niiden päälle tai golfauto tai polkupyörä hurauttaa niiden yli.

IMG_7347Osassa rantaa meriheinää oli vähemmän. Ja ei, tämä ei ole siivottua osiota, vaan autiota päätä, jossa todella sai maata melkein omassa seurassaan.

IMG_7402

20160323_115449Vamos a la playa.

2.Talot

Melkein jokainen talo oli omanlaisensa taideteos. Parhaita koristivat niin hienot maalaukset, että olisivat kelvanneet taidegalleriaan. Etenkin saaren keskustassa pää kääntyili koko ajan. ”Odota hetki, pakko kuvata tuokin, ja tuo. Sekä myös tuo”, huhuilin tämän tästä.

Myös vähän vähemmän värikkäät talot olivat ilo silmälle. Ihastuin etenkin olkikattoihin, mutta niiden alla asuessa saa olla tulen kanssa varovainen, koska katot leimahtavat herkästi liekkeihin.

Näimmekin muutaman karrelle palaneen katon, mutta kun julkesin kehottaa saksalaisnaapureitamme menemään polttamaan tupakkia rannalle (mekin asuimme olkikaton alla), nämä raivostuivat niin, että hyvä kun eivät karanneet kimppuuni. ”Me olemme maksaneet ison rahan tästä majoituksesta (bullshit, viehättävä bed & breakfast -majapaikkamme BlatHa oli saaren halvimpia) ja me saamme polttaa, missä haluamme. Me olemme eurooppalaisia, mutta älä sinä, tyttö (danke schön, sanoo keski-ikäinen) tule koskaan Eurooppaan, koska et ole sinne tervetullut (luulivat minua meksikolaiseksi).”

No, ei pelkoa, että hinkuisin tämän jälkeen Saksaan, mutta Suomeen oli palattava takaisin. Harkitsen kyllä vakavissani muuttoa Holboxiin, koska löysin rannalta niin ihanan talon, että voisin viettää siellä loppuelämäni. Se ei ollut värikäs, vaan valkoinen, mutta sen yllä helotti sininen taivas ja sen portailta oli kivenheitto turkoosinvihreään mereen.

IMG_7324Mitä tykkäätte yläkerrasta?

IMG_7265Tässä kuvassa tapahtuu paljon. Kaikki alkaa pääkallosta, kuten usein Meksikossa.

IMG_7120

IMG_7143One of my favorites.

IMG_7121

IMG_7357Ja tässä se unelmieni talo. Vasta valmisteilla. Esperando.

3.Ruoka

Ruoka oli järisyttävän hyvää, kuten kaikkialla Meksikossa. Taatusti tuoretta ja useimmiten luomua (kova sana Holboxissa, etenkin oman ruokansa viljelevien joogien keskuudessa). Minä söin tyylilleni uskollisesti rapuja, lounaaksi ja illalliseksi ja melkein aamiaiseksikin. Niin hyvää, etten sanotuksi saanut.

Vedin naamaani myös jätskiä, sillä löysimme älyttömän hyvän jätskibaarin, jossa piti vierailla kahdesti päivässä. Arvatkaa vain, mahtuiko Cancuniin varaamani piukka mekko päälleni viikon ahmimisen jäljiltä. No joo, mahtui, mutta kyllä maha pullotti.

IMG_7257Maailman paras ceviche. Söin tosin monta melkein yhtä hyvää.

IMG_7145Porque no? Miksi ei? Holboxin parasta jätskiä saa täältä.

20160323_205508Kaveri suositteli tätä ravintolaa. Ei ollut minusta kaikkein paras, mutta oikein hyvä. Pöytää piti jonottaa hetki kadulla.

IMG_7286

El Taco Queto tarjosi parhaat tacot, punaisista muovituoleista, kuten kaikki muutkin parhaat ruuat saarella.

IMG_7401

IMG_7433

Parhaat ravut söin Miriamissa. Ruusunlehtisalsan kera. Myös Miriamin hummerisoppa oli taivaallista. Kävimme kahdesti.

4.Rento meininki

Meno ja meininki saarella oli niin rento, ettei se tuntunut meiningiltä ollenkaan. Kuten jo aiemmassa postauksessa totesin, päivän kuumimmat kysymykset olivat, voiko jo ottaa oluen, ja suljenko silmäni nyt vai myöhemmin.

Myöskin asu oli niin vapaa, että vapaammaksi päästään vain nudistileirillä. Kuljin koko viikon uimapuvussa. Poljin se päällä jopa polkupyörällä.

20160327_112108Jaa, oli mulla näköjään välillä vaatteetkin päällä.

IMG_7416Mangotikkarilla oli helteessä virkistävä vaikutus.

20160327_174615 (1)Ja kyllä daquirikin virkistää ja viilentää.

IMG_7392

Nääkin tykkää, että baari on paras paikka, jonne miehen tie aina vie.

IMG_7366Holboxissa kaikki on vähän kallellaan ja vinksinvonksin, mutta siinä piilee juuri sen viehätys.

5.Eläimet

Odotimme kohtaavamme Holboxissa hyttysarmeijan, mutta kuiva ja kuuma kausi (maaliskuun loppu) oli vienyt inisijät mennessään. Kosteampina kuukausina hyttyset ovat Holboxissa todellinen riesa: ne ilmaantuvat sankoin joukoin heti auringon laskettua ja onnistuvat puremaan ihon ruvelle, koska ne eivät pidä minkäänlaista ääntä. Pitkälahkeiset housut ja paidat ovat iltasella ihan must ja ainut oikea hajuste on hyttysmyrkky. Minä varustauduin sillä nytkin, vaikkei ollut varsinaisesti tarvetta.

Hyttysten sijasta kohtasimme koiria ja lintuja. Saaren eläimistöstä on tulossa myöhemmin erillinen postaus, joten tyydyn tässä toteamaan, että Holbox on lintubongarin unelma. Myös koiria on joka lähtöön.

Iltaisin viihdykettä tarjosivat pesukarhut, jotka tanssivat terassimme edessä olevien veneiden kansilla. Näimme myös alligaattorin ja vastaan kiemursi lukuisia liskoja. Minä tykkäsin, kaveri ei.

Valashait jäivät näkemättä, koska ajankohta oli väärä (ohittavat saaren touko-syyskuussa), kuten hyvin tiesimme. Jättiläisten saapuessa meri hohtaa kuin fosfori, koska planktonia on niin runsaasti. Tämä on todistettava omin silmin, jonain päivänä.

Emme siis sanoneet saariviikon päättyessä hyvästejä, vaan ainoastaan näkemiin.

IMG_7408

IMG_7232Merestä nousi sileäkarvainen noutaja. Oli uinut – tai pikemminkin laskuveden aikana kahlannut – saarelta toiselle.

IMG_7139Täällä vartioin minä.

IMG_7091Ja me vartioimme täällä.

IMG_7069Tää on meidän mesta. Älä tule häiritsemään sen kameran kanssa. Tsirp.

 Miten Holboxiin pääsee?

1)Oriente-yhtiön bussilla Cancunin linja-autoasemalta Chiquilaan (115 pesoa, matkan kesto 3-4 tuntia), josta lautalla Holboxiin (120 pesoa, kesto 20 min.). Cancunista voi myös lentää saarelle pienkoneella.

2)Playa del Carmenista Chiquilaan pääsee express-bussilla (lähtö kerran päivässä, klo 9:25), joka taittaa taipaleen kahdessa tunnissa.

3)Taksilla. Ennakkoon tilattu auto Cancunista tai Cancuniin maksaa 100 taalaa = 1500 pesoa. Matkaan menee pari tuntia.

4)Vuokra-autolla. Meksikossa liikenne on aika hurjaa ja pienemmät tiet voivat olla huonokuntoisia. Auto on jätettävä Chiquilaan, sillä Holboxissa liikutaan vain golfautoilla.

Holboxissa matka jatkuu golftaksilla, jotka päivystävät lauttoja satamassa. Taksi maksaa 50 pesoa, ihan sama, missä hotellissa asut.

IMG_7048Tullessa jännitti. Täyttääkö Holbox paljon nähneen matkaajan toiveet?

IMG_7449Vastassa oli valtava valashai.

IMG_7448Lähtiessä haikeus hiipi rintaan. Ihana Holbox – pakko palata jonain päivänä!

IMG_7457Vastassa oli paikallinen poika nimikyltin kanssa. Taksi kuljetti Cancuniin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.