Oops – maa petti altani!

Kahta ilman en matkusta: passia ja matkavakuutusta. Ensimmäinen on tietysti itsestäänselvyys, jos meinaa ylipäänsä päästä kotimaan rajojen ulkopuolelle. Toinenkin on ihan must, ainakin itselleni, jolle reissussa aina sattuu (välillä kirjaimellisesti – auts!) ja tapahtuu. Porton matka ei ollut poikkeus, vaan matkavakuutus osoittautui jälleen kerran kullanarvoiseksi.

Tässä on nyt tullut kolmen postauksen voimalla hehkutettua Porton ja Douron viinilaakson ihanuutta ja sitä miten mahtava matka meillä oli. Ei uskoisi, että palasin samaiselta turneelta kyynärnivel murtuneena, polvi tohjona ja iho paiseiden peitossa. Mutta kyllä, tämä on totta. Onneksi on matkavakuutus, kiitin itseäni jälleen kerran, sillä välillä reissussa ihan oikeasti rähjääntyy.

En aio tässä tehdä yksityiskohtaista selkoa siitä, mitä tapahtui, vaan tyydyn vain toteamaan, että kyynärnivel ja polvi rusikoituivat kompuroidessa. Ja ihan oma vika – mitäs toljotin kaula kenossa toisaalle enkä huomannut, että maa katosi jalkojeni alta. Paiseista taas syytän mäkäräisiä, jotka kävivät kimppuuni Pinhaossa ja söivät hyönteisallergikon ruvelle.

Kotimaahan palattua kutina oli niin kova, etten saanut nukutuksi ja paukamat paisuivat vesikelloiksi. Hoidoksi tarvittiin suun kautta otettava kortisonikuuri. Pelkkiä pintavaurioita saanut polvi taas parani ajan kanssa itsestään. Kättä ei voinut kipsata, jottei se olisi jäykistynyt entisestään, vaan se vetreytettiin jumpalla. Turvotus katosi ja kipukin melkein. Nyt kuntoutuksesta huolehtii osteopaatti.

Eli loppu hyvin, kaikki hyvin. Mutta koska arvaan, että jotakuta teistä saattaa mietityttää, millaisesssa tilanteessa maa voi karata Suomi-turistin alta, seuraa kuva-arvoitus. Yksi alla (tai yllä) olevista kuvista on haaverin tapahtumapaikalta: tuijotin sitä, kun olisi pitänyt tuijottaa kinttujani. Ja kappas, rysähdin turvalleni.

Oo, seinämällinen sardiinipurkkeja! Missä on minun syntymävuoteni?
Hetkinen, mitähän tuo mahtaa tarkoittaa? Pitääpäs kaivaa sanakirja esiin.
Vau, aika makea menopeli! Taidanpa hypätä kyytiin.
Karsea jano! En malta istuutua, vaan kulautan kaljan lennossa kurkkuuni.
Onpas kauniita kaakeleita! Mutta mikäs murtuma (enne?) tuossa on? Täytyypä tutkia lähempää.
Onpas söpö kissanpentu! Ja tuolla pusikossa vielä kaksi kaveria. En kestä!
Hei, siis tuo tie on ihan oikeasti vaarallinen. Tästä meidän terassilta voisi helposti horjahtaa ja pudota auton alle.
Oijoi, isompi nuttura kuin minulla!
Kylläpäs kuivattavat pyykkejä korkealla.
On siinä lokki poikineen. Mutta mikäs tuo musta möhkäle on? Pitää tsiigata lähempää.
Ai että, vene kaupalla viinitynnyreitä! Käyn kuvaamassa ihan tuossa rantapenkereellä.
Siis todellakin: olen ihan samaa mieltä. Paree rynnätä sisään.
Jaahas, aasialainen turisti on kiivennyt kyltin päälle. Tarttis varmaan tehdä perässä.
Mitä? Vessapaperirullia kaikissa sateenkaaren väreissä. Mutta muuten niin pirun pimeää.
Vitsit, miten ihana koira! Hipsin lähemmäs rapsuttamaan.

Mitäs luulette? Missä tilanteessa onnettomuus tapahtui? Arvauksia otetaan kommenttikentässä vastaan. Älkääkä unohtako ylimmän kuvan eye candya: kun katseen vangitsee niin tyylikäs herrasmies, naisihmisen jalat saattavat notkahtaa.

Lopuksi vielä vakavaa asiaa matkavakuutuksesta. Alla oleva teksti on osa Apu Terveys -lehdessä viime kesänä julkaistusta matkailijan terveyttä käsittelevästä jutusta, jonka olen itse kirjoittanut. Asiantuntijana on LähiTapiola-ryhmän lakimies Maria Lehtinen.

“Matkavakuutus on matkailijan terveyden kannalta kaikkein olennaisin asia, koska hoitokulut ulkomailla voivat kohota kymmeniin tuhansiin euroihin. Kuitenkin yllättävän moni matkustaa ilman sitä. Toinen tärkeä juttu on eurooppalainen sairaanhoitokortti, jolla matkailija saa sairaanhoitoa samaan hintaan kuin kohdemaassa asuvat henkilöt. Kortin saa ilmaiseksi Kelasta.

Millainen on hyvä matkavakuutus?

Hyvä matkavakuutus kattaa matkalla alkaneiden sairauksien ja tapaturmien hoitokulut ilman euromääräistä ylärajaa. Se turvaa myös tilanteet, joissa ambulanssilento Suomeen on välttämätön. Lisäksi hyvä matkavakuutus korvaa matkan peruuntumisen ja matkan keskeytymisen niissä tilanteissa, kun matkalle lähtö estyy tai keskeytyy esimerkiksi vakuutetun tai hänen lähiomaisensa sairastumisen vuoksi. Se tarjoaa myös 24 tuntia vuorokaudessa toimivan matkahätäpalvelun, jossa saa apua suomeksi.

Pärjääkö EU-maissa pelkällä eurooppalaisella sairaanhoitokortilla?

Eurooppalainen sairaanhoitokortti mahdollistaa vain sen, että pääsee julkiseen sairaanhoitoon EU-alueella vastaavalla tavalla ja kustannuksilla kuin kohdemaassa asuva. Ilman matkavakuutusta näistäkin aiheutuvat hoitokulut jäävät matkailijan itsensä maksettavaksi. Matkavakuutuksesta korvataan myös yksityissairaanhoidosta aiheutuvia hoitokuluja ja lääkekuluja.  Lisäksi vakuutus kattaa muun muassa matkan peruuntumisen, keskeytymisen tai myöhästymisen aiheuttamat kustannukset. Esimerkiksi uusi paluu- tai ambulanssilento Suomeen voi maksaa jopa kymmeniä tuhansia euroja.

Miten matkasairaus määritellään?

Matkasairaudella tarkoitetaan äkillistä ja odottamatonta sairautta, jonka ensioireet ovat alkaneet matkalle lähdön jälkeen. Matkasairaudeksi ei katsota sairautta, jonka oireita on ilmennyt ennen matkan alkamista, tai jonka tutkimukset tai hoitotoimenpiteet ovat olleet kesken matkalle lähdettäessä. Matkavakuutus voi kuitenkin korvata tietyissä tilanteissa sairauksia, jotka vakuutetulla on ollut jo ennen matkalle lähtöä. Tällainen tilanne voi tulla kyseeseen esimerkiksi, jos jo olemassa oleva sairaus pahenee äkillisesti ja odottamattomasti.  Tällöin korvausta maksetaan yleensä vain akuutin ensihoidon osalta matkakohteessa. Esimerkiksi matkan keskeytymisestä aiheutuneita kuluja ei korvata. “

Sitten seuraa omatunnon kysymys: et kai SINÄ matkusta ilman vakuutusta – perustellen asiaa, että “ei o mulle ennenkään mitään matkalla sattunu”? Järki hoi, älä jätä!

16 thoughts on “Oops – maa petti altani!

 1. Terhi

  No en tietenkään matkusta ilman vakuutusta vaikkakaan matkoilla ei ole sattunut mitään suurempaa.
  Ja vastaus kysymykseesi: Tottakai kiipesit istumaan sinne kyltin päälle 🤣🤣

  1. maarit Post author

   Hyvä sinä! Parasta tietty, ettei mitään ikävää tapahdu, mutta you never know, siksi vakuutus on ihan ehdoton. Mutta ei, en kiivenny kyltin päälle – vaikka mieli teki.

 2. Tuula / Tuula's life

  Ihanat kuvat! Lissabonissa ja Figueira da Fozissa olemme käyneet, mutta aika ei sillä kertaa riittänyt Portoon. Ehkä vielä joskus…

  Tärkeää asiaa kerrot matkavakuutuksesta. Täytyypä oikein tarkistaa, millainen vakuutus itselläni on.
  Kaaduit kun tuijotit tuota eye candya. Hyvin inhimillistä 🙂

  1. maarit Post author

   Haha, eye candy ois ilmiselvä vastaus, mutta ei. Totuus on vähän eläimellisempi. Ja ehdottomasti Portoon, sitten joskus.

 3. Cilla Maria

  Auts, onneks selvisit kuitenkin yhtenä kappaleena kotiin! Nyt vaan pikaista paranemista 🙂
  Mulle tuli matkavakuutus tarpeeseen Keski-Amerikan reppureissulla kun jouduin Belizessä käymään ensiavussa. Ne laittokin mut sinne makaamaan viideks tunniks ja otti kaikkia kokeita sun muita ja sain lääkkeet mukaan. Hinnaks tuli lähemmäs 500€, mutta sain rahat noin 8 viikon päästä takas matkavakuutuksesta.

  Suretti kuunnella, kun verhon takana oli joku paikallinen mies, joka oli ollu onnettomuudessa ja lääkärit halus tehä sille pään kerroskuvauksen. Miehellä ei ollu vakuutusta, joten se yritti soitella sukulaisiaan läpi, että joku lainais sille 6000 Belizen dollaria, mikä vastaa melkein kolmea tonnia euroissa. En tiiä saiko se koskaan sitä summaa kasaan 🙁

  1. maarit Post author

   Huhhuh!En voi ymmärtää, että joku matkustaa Hulda Huolettomana, ihan sama missä matkaa ja vaikka matkaisi vain kerran elämässään. Hinta voi olla todella kova. Ja vakuutus itsessään ei kuitenkaan maksa vuositasolla kuin about satasen. Ja joo, parempaa kohti mennään, käsi on yhä kipeä, mutta painavaa nostamista lukuun ottamatta täysin käyttökelpoinen 😊.

 4. Stacy Siivonen

  Kalia on tietysti se kuva, mihin tipsahdus liittyy, mutta lokit olisivat minulle vaarallisimpia, sillä kiinnostaa niiden laji. Äkkipäätä arvelisin niiden olevan etelänharmaalokkeja. Taisin kertoa kaatuilleeni Amazoniassa, sillä siellä on liukasta joka paikassa, kun peninkulman korkeista pilvistä sataa kaatamalla vettä saven päälle.
  Kalian kanssa tipsahdin kerran niin, että exä päätti juottaa minut känniin ja sitten vain totesin, että taitaapa minua väsyttää, tipsahdin patjalle ja nukuin sitten siinä. Aamulla hän sitten ihmetteli, etten ollut edes laatannut mihinkään.

  1. maarit Post author

   Haha 😆, mutta väärin! Onnettomuudesta ei voi syyttää kaljaa eikä lokkeja. Itse en niiden lajia tunne – mulle lokki kuin lokki on vain lokki. Kuva on Matosinhosin rannalta, jossa niitä oli aivan älyttömästi. Kirkuna viilsi ajoittain korvia. Ilmeisesti kovin kalaisat veet tällä kohtaa Atlantia.

 5. Pirkko / Meriharakka

  USA:ssa onnistuin kerran kaatumaan siten, että tilanteen nähneet kadunvarren asukkaat tilasivat paikalle ambulanssin ja kävin ensiavussa tarkistuttamassa tilanteen. En siellä montaa tuntia viettänyt, ennen kuin totesivat, että mustaa silmäkulmaa vakavampaa tuosta ei seurannut – mutta seurasi kyllä yli tonnin lasku, jonka matkavakuutus onneksi hoiti!

  1. maarit Post author

   Lääkärikulut maailmalla on todella huimia. Moni ei ikävä kyllä usko sitä ennen kuin osuu kohdalle – ja silloin voi saada sydärin ihan säikähdyksestä, jos ei ole vakuutusta. Itse en ole koskaan uskaltanu ottaa moista riskiä ja hyvä niin, koska lääkäriin on ollut aika monta kertaa asiaa reissussa tai heti sen jälkeen. Onneksi ei koskaan kuitenkaan mitään kovin vakavaa.

 6. Sini

  Veikkaan kissoja syyllisiksi onnettomuuteesi. Mäkin olen matkoilla sellainen haahuilija, joka tuijottelee ympärilleen eikä eteensä. Mitään ei ole vielä sattunut, mutta Marokossa meinasin jäädä hevoskärryjen alle ja Mongoliassa meinasin tippua kadussa olevaan reikään. Onneksi on matkavakuutus. Kerran se on tullut tarpeeseen, kun juniori sai vatsataudin Kambodzassa. Visiitti paikalliseen ‘kansainväliseen klinikkaan’ oli oma seikkailunsa.

  1. maarit Post author

   Oikein! Niinhän siinä kävi, että eläinystävän katse lukkiutui kolmeen kissanpentuun ja käsi kopeloi samalla kameraa, ja hupsis! jalat löi tyhjää ja rämähdin maahan. Vasta illalla tajusin, miten kova isku oli ollut, kun en enää saanut kättä suoraksi. Yöllä se turposi palloksi. Sillä sitten mentiin kotimaahan asti, koska tämä acccident tapahtui vasta vikana iltana (onneksi). Oltiin silloin niin pienellä paikkakunnalla, etten ees viitsinyt ajatella lääkäriin menoa siellä. Joten kipulääkettä huuleen ja kylmähoitoa (kylmille cokistölkeille on joskus muutakin käyttöä kuin juominen) peliin. Näillä eväin junalla Portoon ja sieltä Lissabonin kautta Helsinkiin, jossa sitten melkein suoraan kentältä lekuriin. Ilman vakuutusta ois ollut useamman satskun keikka. Tai sitten ois pitänyt jonottaa tunti kaupalla julkisen puolen päivystyksessä.

 7. Maiju

  Olisin veikannut rantapenkerettä syylliseksi, mutta näemmä kissat vei voiton. Oikeastikin kun pysähtyy miettimään niin reissut on täynnä vaaranpaikkoja, mutta onneksi ei käynyt murtumaa pahemmin.

  Mulla on myös aikana vakuutukset kondiksessa, niin arjessa kuin matkoilla. Toivoisin kovin, ettei kukaan lähtisi matkoille vakuuttamattomana.

  1. maarit Post author

   Aivan, paljon on vaaran paikkoja, mutta onneksi vain harvoin sattuu mitään ikävämpää. Vakuutuksesta kyllä kannattaa maksaa, vaikkei siihen koskaan joutuisi turvautumaan. Sehän on ihan parasta, jos niin hyvin käy.

 8. Espanjaan

  Taisit jo paljastaa syyn onnettomuuteesi, mutta olisin itse veikannut, että vain katselit ällistyneenä muualle ja astuit tyhjään. Niin nimittäin kävi minulle viime keväänä. Kaaduin nenälleni ihan vain astuessani vähän sivuun jalkakäytävältä. Tasapaino petti, kun jalka tapasikin vähän tyhjää. Minua autettiin heti, mutta matkavakuutus oli aivan ehdoton. Näin kaksoiskuvia, silmäni kuvattiin, pääkin tutkittiin magneettikuvauksella, käden mahdolliset murtumat röntgenillä, vakuutus korvasi rikkoutuneet silmälasit ja katuun heilahtaneen kameran, vielä silmälääkärin kuukautta myöhemmin kotimaassakin. Eikä tämä ollut ensimmäinen kerta, jolloin matkavakuutusta tarvittiin. Eurooppalaisella sairausvakuutuskortillakin toki on etunsa, sen kanssa kiertelin kerran viikon verran tanskalaisissa sairaaloissa saamassa apua selkäongelmiin ja lopulta matkavakuutuksen turvin lensin kotiin yksin, vaikka mies joutui ajamaan autollamme yksin kotiin. Terveydessä on ihan tarpeeksi huolta, kyllä matkavakuutuksella kannattaa huolehtia siitä rahapuolesta.

  1. maarit Post author

   No huh, sulla kävi sitten vähän huonommin kuin meikäläisellä! Onneksi sait heti apua ja vakuutus maksoi viulut. Itsellänikin vakuutus on ollut useasti tarpeeseen, koska monenmoista kommellusta on maailmalla sattunut. Olen kompuroinut ennenkin ja kerran vei ripuli sairaalahoitoon plus muuta mukavaa. Pari kertaa olen myös tullut ryöstetyksi, joskaan ei taskuvarkautta pahempaa. Mutta kyllä sekin kurjalta tuntuu, kun lompsa lähtee voron kyytiin tai koko käsilaukku kaikkine tavaroineen. Ilman vakuutusta olisi tullut itku silmään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.