The Malta Experience 3: Parhaat rannat

IMG_6083

Maltaa ei tunneta hiekkarannoistaan, mutta sellaisiakin saarivaltiosta löytyy. Paras on Ghajn Tuffieha Bay, jonne päästäkseen on pudottauduttava päistikkaa alaviistoon, ja josta palaaminen käy kuntokävelystä, niin jyrkkä on rinne, jota pitkin yläilmoihin kivutaan.

Esittelyssä siis Maltan parhaat rannat, niin minun kuin paikallistenkin mielestä:

Maltan parhaat rannat 1: Ghajn Tuffieha Bay

Me – minä ja sisilialainen valokuvaaja, jonka matkassa työkeikalla kuljin – saavuimme Ghajn Tuffieha Bayhin kuvaajan autolla. Sinne – tai ainakin lähelle – olisi myös päässyt sujuvasti Hop on, hop off –sight seeing bussilla, joka on turistille melkein paras tapa päästä Maltalla eteenpäin. Bussi kulkee lähes non stoppina ja se kuljettaa ympäri Maltan saarta. Yksi pysäkeistä on Golden Bay, ihan Ghajn Tuffiehan likellä.

Taksillakin näkyi joku tulevan, mutta se on tietysti kohtalaisen kallista. Auton vuokraamista ei suositella vasemman puolisen liikenteen ja aggressiivisen liikennekulttuurin takia. Me kuitenkin uskaltauduimme liikenteeseen, koska auto oli kuvaajan oma ja hän oli ennenkin zombaillut ”väärällä puolella katua”.

Meitä tervehti pääkallolippu. Hieman ihmettelimme sitä, kunnes meille selvisi, että kyseisenä viikonloppuna Ghajn Tuffiehassa vietettiin jonkin sortin hippimarkkinoita, joilla oli villi meininki. Tapahtuman johdosta pöpelikön sekaan oli noussut telttakylä, joissa majaili pitkätukkia. Edellisenä iltana oli näköjään ollut bileet, koska juhlapaikalla lojui tyhjiä viinipulloja. Muuten oli siistiä ja sievää sekä roskien lajittelupisteitä joka puolella.

IMG_6061

IMG_6062

IMG_6082

Rannalla oli ihanan rauhallista. Vain jokunen auringonpalvoja ja muutama koiran ulkoiluttaja = biitsi minun makuuni. Kyllä harmitti, ettei aika antanut periksi pienille nokosille tai pulahdukselle sinisenä hohtaviin aaltoihin.

Tuumin, että jos joskus palaan Maltalle, palaan ehdottomasti Ghajn Tuffiehaan, picnic-korin kanssa. Rannalla tosin palveli mukava taverna, mutta omat eväät ovat aina omat eväät, ainakin minusta.

20150926_104215

20150926_104854

Maltan parhaat rannat 2: Golden Bay

Golden Bayta voidaan pitää Ghajn Tuffiehan isosiskona, hieman hienostuneempana ja huomattavasti suositumpana. Rantatuoleissa lojui runsaasti väkeä ja kaiken maailman palveluitakin näytti olevan tarjolla. Sanon näytti sen takia, ettemme laskeutuneet rannalle, vaan tyydyimme ihastelemaan sitä vain jyrkänteeltä, tarkemmin sanottuna sinne Ghajn Tuffiehalta johtavalta kinttupolulta.

IMG_6071Coffee break kinttupolulla, kiitos hippihäppeningin. Normaalisti polulla ei ole palveluja (tai mistä minä sen tiedän…).

Rannan ylle kohosi Radisson Blu Resort and Spa, Malta Golden Sands –hotelli, joka on kuulemma yksi Maltan parhaimmista ja ylellisimmistä loma-asumuksista. Ainakin rakennuskompleksi oli mahtavalla paikalla, omassa yksinäisyydessään. Tämä kannattaa huomioida, jos mielii Golden Bayhin lomallaan asumaan. Hieno uimaranta ja upeat maisemat, mutta kaikki muu on kaukana.

Paitsi että juuri sinä viikonloppuna, täydenkuun aikaan, paikka täyttyi hipeistä. Aika hauska kontrasti: toisella puolen lahtea viiden tähden luksushotelli ja toisella puolella yhden tähden telttakylä.

IMG_6070

IMG_6073

Maltan parhaat rannat 3: Mellieha Bay

Kolmanneksi parhaaksi rannaksi voidaan nostaa Mellieha Bay, ihan Maltan saaren pohjoiskolkassa. Sinällään ihan tavallinen hiekkaranta, mutta koskapa ollaan saarella, jossa hiekkarantoja ei juuri ole, sopii sitä kuvailla upeaksi. Ainakin se on siisti, loivasti syvenevä täyden palvelun biitsi, joka soveltuu loistavasti lapsiperheille.

Itse tykkäsin eniten biitsiltä aukeavasta näkymästä, vastarannalla kohoavasta Melliehan kaupungista komeine kirkontorneineen. Ja kyllä kylmä olutkin maistui ihanalta varjoisassa rantakuppilassa ”raskaan” työpäivän jälkeen.

Mellieha Bayhin pääsee bussilla (mutta aikatauluihin ei ole aina luottamista) sekä taksilla. Sight seeing –bussi ei sinne asti kurvaa.

IMG_6135

IMG_6136

Maltan parhaat rannat 4: Comino

Kävimme myös Cominon saarella, koska Maltalla käynyt kollegani väitti, että siellä olisivat Maltan parhaat rannat. Ei pidä paikkaansa, ellei satu rakastamaan ruuhkarantoja, ja tällä kertaa KIVIKKOISIA ruuhkarantoja.

Harvoin olen nähnyt millään rannalla yhtä paljon populaa, yhtä pienessä tilassa. Toki ymmärrän, että kaikki halusivat pulikoida turkoosinsinisestä vedestään kuulussa Blue Lagoonissa, mutta silti… Olin järkyttynyt.

IMG_6099

IMG_6104

IMG_6109

IMG_6113

Järkytykseni haihtui, kun pötkimme väenpaljoutta pakoon. Vain viiden minuutin kävelymatkan päässä ruuhkasta ei ollut enää tietoakaan. No, ei ollut sen puoleen palveluistakaan, eli ruoka- ja juomakioskeista, joita oli Blue Lagoonin liepeillä ripirinnan. Kiveä ja aivan yhtä turkoosinsinistä vettä sen sijaan oli ihan samalla mitalla, mutta nyt rantakalliot olivat autioita eikä kukaan polskutellut vedessä.

IMG_6110Janoisena Cominolla ei tarvinnut kärvistellä, vaan drinkkiä oli tarjolla joka lähtöön.

”On se kumma, että kaikki haluavat maata vieri vieressä, melkein toistensa sylissä, kun tilaa olisi toisaalla vaikka miten paljon”, kummasteli valokuvaajakin. Tämä hämmästytti minua, koska olin kuvitellut, ettei italialainen kaipaisi yksityisyyttä samalla tavalla kuin suomalainen. Käsitykseni italialaisista muuttui tosin monta kertaa tämän matkan aikana; tässäkin mielessä reissu oli hyvin opettavainen.

Löydettyämme mieleisemme silokallion (tai siis melkein, sillä mikään Maltalla ei ole sileää, paitsi vanhojen kaupunkien katukivetykset, jotka ovat ajan saatossa hioutuneet niin sileiksi, että niillä kulkiessa liukastuu helposti), pötkähdimme hetkeksi pitkällemme. Meikäläinen virkistäytyi myös meressä. Joten kyllä kyllä, tämä ranta oli oikein hyvä, mutta tuskin se, jota kollegani tarkoitti.

IMG_6116

IMG_6117

20150926_124506

IMG_6118

Sittemmin kuulin, että Maltan parhaat rannat olisivat Gozolla, kokonaan toisella saarella. Se jäi meiltä väliin, koska aikamme Maltalla oli rajallinen, mutta tulipa nähtyä edes Comino.

Edestakainen venematka vastarannan hotellin paatilla maksoi 10 euroa. Halvemmallakin olisi päässyt Cirkewwan lauttasatamasta, mutta emme voineet nousta paattiin sieltä, koska emme löytäneet autolle parkkipaikkaa. Tämä kannattaa huomioida kaikkialla Maltalla: vapaan parkkiruudun löytäminen on sesonkiaikana (huhti-lokakuu) kiven takana.

Cominolle järjestetään myös Sliemasta koko päivän mittaisia meriretkiä. Samaan syssyyn pääsee yleensä myös Gozolle.

IMG_6126

IMG_6123

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.