Kerran elämässä: Kylmäpihlajan majakka

Yö Kylmäpihlajan majakalla oli kesän ehdoton kohokohta. Kaukana kaikesta, meren, tuulen ja sateen armoilla. Linnut kirkuivat, aallot lauloivat ja sydän hyppeli riemusta. Ainutkertainen kokemus urbaanille maakravulle.

PITKÄ MATKA MÄÄRÄNPÄÄHÄN

Olen haaveillut yöpymisestä missä hyvänsä majakassa niin kauan kuin jaksan muistaa, mutta vasta pari viikkoa sitten haaveesta tuli totta. Aivan yllättäen, kun bongasin peruutuspaikan Kylmäpihlajan majakkahotellista, joka yleensä ottaen on buukattu täyteen – kuten muutkin majoitusta tarjoavat majakat – jo edellisenä kesänä.

Pitkä matka Raumalle Helsingistä hieman arvelutti: jaksaisimmeko istua nelisen tuntia ahtaassa Onnibussissa? Autoton kun joutuu aina pähkäilemään, millä pelillä pääsee kotimaan kohteisiin perille – ja pääseekö ylipäänsä. Päätimme kuitenkin tarttua tilaisuuteen.

Nousimme bussiin kello kahdeksalta maanantaiaamuna ja puolilta päivin saavuimme Raumalle. Pikaisen Vanhan Rauman kierroksen jälkeen hyppäsimme Rauma Express -turistijunan kyytiin. Se vei meidät vajaassa puolessa tunnissa Poroholman lomakeskukseen, Otanlahden rantapuistoon. Sieltä jatkoimme matkaa jalan Suvitien Merijakamolle, josta Rauman Saaristokuljetuksen vesibussi Kylmäpihlajan majakalle nykyään lähtee. Kävellen matka taittui vartissa.

Sitten reissun viimeinen osuus eli merimatka. Se taittui puolipilvisessä säässä vesibussin yläkerrassa upeita saaristomaisemia ihastellen. About 45 minuuttia.

Eli kaiken kaikkiaan: bussilla 4 tuntia, turistijunalla puoli tuntia, jalan vartti ja paatilla vajaa tunti = 5 ja puoli tuntia. Siinä ajassa lentäisi ketterästi Kanarialle.

TERVETULOA KYLMÄPIHLAJAN MAJAKALLE

Kun vuonna 1953 rakennettu Kylmäpihlajan majakka ilmaantui horisonttiin, sydän pomppasi riemusta. Kohta koko majakkasaari olisi meidän (sekä muutaman muun seurueen) ja saisimme kokea jotain uutta, ihmeellistä ja jännittävää. Ihan sama, vaikka taivas vetäytyi pilveen ja seuraavaksi päiväksi oli luvassa sadetta. Päällimmäisenä ilmassa oli suuren seikkailun tuntua.

OMA HUONE KULLAN KALLIS

Me majoittauduimme majakan pohjakerrokseen, mikä vähän arvelutti etukäteen. Olisiko kyse rupuhuoneesta, jonka oven takan kävisi jatkuva trafiikki, kun ylempien kerroksien väki lappaisi sisään ja ulos? Olisiko huoneen ulkopuolella oleva vessa suihkuineen koko ajan varattu, kun päiväretkeläiset kävisivät pissalla?

Huoli oli täysin turha. Huone oli oikein hyvä ja kiva, vessa taisi olla vain kerran varattu eikä porraskäytävästä kuulunut minkään sortin melua. Sitä paitsi alakerran huoneella oli omat etunsa: meidän ei tarvinnut roudata kamoja majakan portaissa, ravintola oli heti seuraavassa kerroksessa ja ulos pääsi melkein suoraan omasta ovesta. Myös sauna sijaitsee samassa kerroksessa. Me piipahdimme 5 euron hintaisissa hyvissä löylyissä heti kättelyssä eikä lauteilla ollut lisäksemme ketään muuta.

Ei siis lainkaan hullumpi homma, ottaen huomioon, että kaveri toipui jalkaleikkauksesta, minkä vuoksi portaiden nouseminen ei ollut lasten leikkiä.

HUIPULLA TUULEE

Kapusimme 12 kerrosta majakan torniin saunan jälkeen ja annoimme tuulen tuivertaa hiuksissa ja katseen kiertää allemme avautuvissa näkymissä. Merta silmän kantamattomiin! Taivas korkealla yllämme. Silokallioita, kivikoita, vihreää pensaistoa ja sadevesialtaita.

Ei paljon paremmasta väliä.

SUURI SAARIKIERROS, VOL 1

Sitten jalkaa jalan eteen. Kylmäpihlaja ei ole suuri kooltaan, joten se on aika nopeasti kierretty. Tai niinhän sitä luulisi. Tosiasiassa istahdimme tämän tästä kuuntelemaan aaltoja ja ihailemaan maisemia, joten kierros otti aikansa. Kävellessä mieli tyyntyi, syke laski ja silmät nauttivat karun kauniista luonnosta.

SYÖMÄÄN!

Illallisen nautimme majakan ravintolassa. Toinen vaihtoehto olisi ollut roudata mukana grillieväät, sillä saarelta löytyy myös katettu grillapaikka (tämän kesän uutuus), jossa voi käristää makkaraa. Mutta me halusimme istahtaa katettuun pöytään ja nauttia majakan antimista. Ruokalista oli yllättävänkin laaja lohikeitosta pippuripihviin.

Me herkuttelimme ahvenburgereilla – erinomaista. Paikallinen kalastaja toimittaa kaiken kalan majakalle, joten kyseessä on todellista lähiruokaa. Viini sen sijaan tulee maailmalta (onneksi) ja valikoima on majakkaolosuhteisiin ihan riittävä: kolme valkkua ja punkkua ja yksi rose.

Myös aamiainen (joka kuului huoneen hintaan) oli hyvä, perushotellitasoa. Ahdoimme kunnolla, koska seuraavaksi söisimme vasta iltapäivällä Raumalla.

SUURI SAARIKIERROS VOL 2

Tiistaiaamu valkeni sateisen harmaana. Ensin vain tihutti, sitten sade yltyi rajuksi. Mutta eihän se meitä erämatkailijoita haitannut. Vedimme sadevermeet päälle ja lähdimme reippailemaan. Paatti noutaisi meidät paluumatkalle vasta puolilta päivin.

TAKAISIN MANTEREELLE

Paluumatka Kylmäpihlajalta mantereelle taittui aikamoisessa aallokossa sateen ropistessa. Tällä kertaa kukaan ei istunut ulkona, vaikka joku kyllä yritti. Maisematkin olivat varsin harmaita.

Mieli sen sijaan oli valoisa. Olipahan hieno reissu ja ainutkertainen elämys! Nautimme joka hetkestä.

MITÄ MAKSOI?

Paljon.

-Yöpyminen majakan halvimmassa huoneessa 150 euroa (75 euroa/hlö)

-Venematkat 30 euroa/hlö.

-Rauma Express ees taas 14 euroa/hlö.

-Onnibussi Hki-Rauma-Hki 47,60/hlö euroa.

Yhteensä yhdeltä ihmiseltä 166,60 euroa.

20 thoughts on “Kerran elämässä: Kylmäpihlajan majakka

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Ehkä tuossa 5,5h lähes lentää kanarialle, mutta se on vain lentoaika. Matka lentokentälle, ja nykytilanteessa kentällä suositellaan olevan 3h etukäteen, laukkujen odottelut jne. niin helposti tuohon 5,5h tulee tuplasti lisää. Majakassa yöpyminen olisi kyllä upeaa, Kylmäpihlajan lisäksi ei vastaavia mahdollisuuksia taida Bengtskärin lisäksi Suomessa olla… Majakkasaarella Utössä olen yöpynyt, mutta en majakassa.

  1. maarit Post author

   No joo, toki tulee aikaa lisää lentomatkoille, vaikka tunnin päähän lentäisi, mutta vertailuna toiminee hyvin: Suomi on pinta-alaltaan iso maa ja usein ottaa aikansa päästä paikasta toiseen. Itselleni tämä oli iso Suomi-hyppäys, koska ani harvoin lähden Helsingistä yhtään minnekään – paitsi siis ulkomaille. Mutta olipa hieno hyppäys, joka kannatti ehdottomasti tehdä. Enemmänkin kotimaassa varmasti matkailisin, jos omistaisin auton.

 2. Merja / Merjan matkassa

  Minulla on myös haaveissa yöpyä edes kerran elämässä majakassa. Bengtskärin hinnat on vaan niin poskettomat, etten vielä ole raaskinut sinne lähteä. Kylmäpihlajan hinta näytti kohtuulliselta. Kulkeeko tuo vesibussi useamman kerran päivässä majakan ja mantereen väliä?

  1. maarit Post author

   Vesibussi kulkee majakalle parin tunnin välein; aikataulut löydät jutussa olevasta Rauman Saaristokuljetuksen linkistä. Reissunsa voi siis sovittaa sen mukaan. Toki hotellihuoneen saa käyttöönsä tiettyyn aikaan ja se pitää luovuttaa klo 12, mutta mikäänhän ei estä saapumaan tai lähtemään aiemmin tai myöhemmin. Majakan huoneiden hinta nousee sitä mukaa, mitä ylemmässä kerroksessa huone sijaitsee. Ylimmän kerroksen sviitti kustantaa muistaakseni reilusti yli 300 euroa/yö.

 3. Mari / Kodinvaihtaja

  Ihana. Taattua saaristoluontoa. Mullakin ollut pari vuotta haave yöpyä majakassa, ehkä tänne!

  1. maarit Post author

   Joo, suosittelen. Ei ehkä maailman kaunein majakka, mutta karun kaunista saaristoluontoa kaukana kaikesta. Ainutlaatuinen kokemus!

 4. Pirkko / Meriharakka

  Joitakin vuosia sitten yövyimme mekin Kylmäpihlajan majakassa – kiva palata juttusi myötä sen tunnelmiin! Ai tuollakin on Nollia nykyisin – yövyimme moisessa Vänön lähellä tänä kesänä. Onneksi – vai olikohan se lopulta onni – selvisitten pelkällä sateella ja paluukuljetus saaresta onnistui, ettette “joutuneet” jäämään majakalle toiseksikin yöksi, saarissahan on aina tuokin riski!

  1. maarit Post author

   Väittivät majakalla, ettei kukaan ole koskaan joutunut jäämään ylimääräiseksi yöksi sään takia. Pisimmillään paluukuljetus on onnistunut kaksi tuntia myöhässä. Meitähän moinen riski kyllä mietitytti, koska piti ehtiä tiettyyn bussiin päästäkseen takaisin kotiin ja seuraavana aamuna töitä.

  1. maarit Post author

   Auringonlasku meilläkin oli mielessä, mutta se jäi haaveeksi. Kuulemma yksi upeimmista paikoista ihastella tätä luonnon suurta näytelmää.

 5. Martina

  Tässä on kyllä sellainen elämys, jonka haluan itsekin joskus vielä kokea. Oli mukava lukea kokemuksistanne. Fiilis siitä että pakko päästä itsekin vaan vahvistui. Eikä tosiaan huono tuo halvinkaan huone. Siinähän on lukuisia hyviä puolia! Kiva tietää että maisemia pääsee kyllä ihailemaan ylhäältäkin, vaikka huone olisi alempana.

  1. maarit Post author

   Halvin huone osoittautui todellakin oikein hyväksi. Suosittelen muillekin pienellä budjetilla matkaaville (ja ihan riittävästi hintaa tälläkin). Näköalat aukeavat ilmaiseksi niin majakan huipulta kuin kaikkialta saarelta, joten miksi maksaa yhtään enempää? Ellei nyt aio koko aikaa istua sisällä huoneessa…

 6. Stacy

  Kiinnostaa tuo matkustaminen ilman autoa. Autoista voisin puhua paljonkin, mutta olkoon. Linnut ovat nuoriso-osastoa melkein kaikki. Ensimmäinen on nuori pikkulokki. Seuraava on ehkä nuori harmaalokki tai selkälokki. Sitten on nuori kalatiira ja lopuksi isokoskeloita. Joku voi olla eri mieltä.

  1. maarit Post author

   Kiitos Stacy, kun saatiin linnuille “nimet”! Minä ainakaan en esitä eriävää mielipidettä…

 7. Aron / Ja sitten matkaan

  Majakkasaarelle olisi kiva joskus päästä käymään. Minulle alkuun riittäisi kyllä ihan päiväretkikin, mutta varmasti paikan päällä yöpymällä pääsee nauttimaan saaren rauhasta ihan eri tavalla. Pippuripihviä en olisi osannut saaren ravintolalta odottaa.

  1. maarit Post author

   Päiväretkelläkin ehtii kyllä tutustua majakkasaariin, koska ovat pieniä kooltaan. Tein itse joitakin vuosia sitten päiväretken Söderskärin majakalle ja oli kyllä hieno kokemus – sekä todella kaunis paikka. Yöpymismahdollisuutta siellä ei olekaan, paitsi omassa veneessä.

 8. Eveliina / Reissukuume

  Olen törmännyt niin moneen upeaan kuvaan ja ylistyspostaukseen Kylmäpihlajan majakasta, että olen itsekin saanut siitä jonkinlaisen pakkomielteen itselleni 😀 Mietin koko ajan, milloin ehtisin käymään siellä ja mitä kaikkea muuta reissuun voisi yhdistää.

  1. maarit Post author

   Me yhdistimme Vanhan Rauman, mikä olikin hyvä kombo. Aivan upea vanhakaupunki, jossa olisi viihtynyt pitempäänkin kuin mennen tullen pari tuntia. Mieluusti olisimme jääneet yöksi tai kahdeksi Poroholmaan: laadukas lomaresortti upeissa maisemissa meren rannalla. Tarjolla ihan mukavan näköisiä lomamökkejä, joten ei vain karavaanareille.

 9. Martta / Martan matkassa

  Täällä myös yksi, joka haluaisi edes kerran yöpyä majakassa! Ihania kuvia, kiva päästä tunnelmaan mukaan, voisin hyvin miettiä yöpymistä Kylmäpihlajassa. Itselläni on auto käytössä, joten matka-aika on hieman lyhyempi, yöpyisin mieluusti myös Vanhassa Raumassa.

  1. maarit Post author

   Vanha Rauma kannattaa ehdottomasti yhdistää Kylmäpihlajaan; on aivan hurmaava paikka, jossa mekin olisimme viihtyneet pitempään. Ainakin joitakin bed & breakkfast -majoituksia löytyy ihan sen sydämestä. Eikä uuden kaupungin puoleltakaan pitkä matka ole vanhoja kauniita taloja ja kapeita mukulakivikujia ihastelemaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.