Käringsund Resort – ihan kuin Etelässä

Käringsund Resort oli Ahvenanmaan loman majapaikaksi nappivalinta. Viehättävä merellinen miljöö ja hintansa väärti bungalov uimarannan likellä kaikilla perusmukavuuksilla. Kesän hulppein saunakokemus. Ja lyhyen kävelymatkan (oi, missä maisemissa!) päässä kesän paras ravintolakokemus. Vesi herahtaa vieläkin kielelle ja kaiho riipii rintaa.

Käringsund Resort Eckerön maakunnassa valikoitui asumukseksemme muutamasta syystä:

1) Olin saanut siitä esimakua Nelosella pyörineen Mestarien mestari -tv-sarjan myötä. Tosin ohjelmassa toisistaan mittaa ottaneet entiset huippu-urheilijat asustivat luksusvilloissa, joihin meikäläisen budjetilla ei ollut mitään asiaa. Mutta paikka kokonaisuudessaan näytti kivalta ja houkutti tutustumaan sen tarjontaan.

2) Olimme eittämättä myöhässä, kun ryhdyimme toukokuun puolivälissä varaamaan majoitusta heinäkuuksi. Valinnanvaraa ei ollut enää paljoa. Käringsundissa oli kuitenkin mökkejä vielä vapaana.

3) Emme halunneet asua Maarianhaminassa, joka on tullut edellisisllä reissulla aika lailla nähnyksi. Tahdoimme toisaalle, ehdottomasti meren äärelle, todellisiin saaristolaismaisemiin.

4) Halusimme myös oman rauhan, lomakodin tuntua ja tilaa. Siksi ahtaat hotellihuoneet karsiutuivat pois.

Käringsund Resort täytti kaikki toiveemme. Se mahtui myös budjettiin. Neljä yötä kustansi 750 euroa. Lisäksi saimme suosituksia: “Ihan kuin Etelässä”, sanoi yksi tuttu. “Paras paikka ikinä, jonne palaamme aina uudestaan”, kehui toinen. Joten ei muuta kuin varaamaan ja matkaan SUURIN odotuksin.

Ne täyttyivät, paikoin ylittyivät jopa. Olimme enemmän kuin tyytyväisiä. Mutta toki mukaan mahtui jokunen mutka.

Stugan nummer 7

Suuri saunailta

Saunassa sen sijaan kävimme. Varasimme bastun keskiviikkoillaksi seitsemästä yhdeksään (35 euroa/tunti eli yhteensä 70 euroa). Ostimme saunaevästä pienestä K-marketista Getasta Getavuoren vaellukselta tullessa (en suosittele, todella ankea ankealla valikoimalla varustettu ylihintainen kauppa) sekä isosta K-marketista (Hugos) Hammarlandissa noin 13 kilometrin päässä Käringsundista (todella hyvä kauppa, kattava valikoima, suuri suositus). Saunajuomat olimme hommanneet jo laivalta, joten ne odottivat kämpillä kylmässä.

Pakkasimme kamat, heitimme pyyhkeet olalle ja läksimme innolla matkaan. Olimme jo käyneet kurkkaamassa saunalle ja todenneet sen aika hulppeaksi.

Vaan matkassa oli pienoinen mutka.

Kurvasimme saunaan Käringsund Resortin respan kautta varmistaaksemme, että olimme ymmärtäneet oikein, että saunaan ei tarvittu avainta. Ja kappas, saimme kuulla, että se olikin varattu – virkailija oli tehnyt vahingossa tuplabuukkauksen. Åijåi ja oivoi, förlåt och perkele! Olimme kieltämättä raivoissamme, koska olimme saunan vuoksi kiiruhtaneet Getasta “kotiin” minuuttiaikataululla.

Virkailija ehdotti, että saunoisimme yhdeksästä yhteentoista. Silloin sauna olisi vapaana. Ja saisimme maksamamme 70 euroa takaisin – Käringsund Resort tarjoaisi tämän lystin. Kun vähän rauhoituimme, tämä sopi meille hyvin. Palasimme mökille, korkkasimme kylmät juomat ja söimme suurimman osan eväistämme. Ilta oli kaunis ja leppeä ja mielikin kohta leppoisa.

Sattuuhan niitä mokia, itse kullekin. Ja loppujen lopuksi meillehän kävi hyvin: ilmaiset löylyt ja mikä parasta, viereinen sauna tyhjeni kymmeneltä. Saunoja on nimittäin kaksi, ja niillä on yhteinen terassi/lauturialue. Nyt saimme vilvoitella ja polskutella ylhäisessä yksinäisyydessämme (niin ylhäisessä, että vikat kerrat pulahdimme mereen nakuina).

Suomalainen alkoholitarkastaja, god dag!

Nyt seuraa sisäpiirivitsi, jota tuskin kukaan ymmärtää. Kävi nimittäin niin, että kulkiessamme Käringsund Resortin karavaanarialueen ohi julistauduin jostain syystä – enkä todellakaan osaa sanoa miksi – suomalaiseksi alkoholitarkastajaksi. Kenties kyse oli silkasta kateudesta, joka heräsi, kun katselin auringossa kylpeviä karavaanareita pämppäämässä janojuomia matkailuautojensa ja -mökkiensä edustalle rakentamillaan terasseilla. Kylläpä näytti lokoisalta moinen meno! Näytti myös siltä, etteivät karavaanarit muuta tehneet, vaan ryypiskelivät antaumuksella aamusta iltaan.

No, siinähän tarvittiin suomalaista alkoholitarkastajaa, joka veisi heiltä juomat parempaan talteen ja myisi ne sitten takaisin kovalla rahalla. Harjoittelin jo replojakin: “Päivää, god dag, ovatkos alkoholiluvat kunnossa…”

Onneksi eivät viattomat matkustavaiset tienneet, mitä heidän päänmenokseen suunniteltiin. Eivät liioin tienneet olevansa suurennuslasin alla ja että heihin kohdistui muitakin epäluuloja. En voi lainkaan ymmärtää, miksi joku haluaa huristaa ympäriinsä matkailuautolla, puhumattakaan että panee leirin pystyyn, useat viikoiksi, jotkut koko kesäksi, leirintäalueelle ja viihtyy siellä ripirinnan muiden samanhenkisten kanssa. Kaltaiselleni yhteisökammoiselle kummajaiselle moinen olisi kauhistus.

Käringsundin karavanaareiden puolustukseksi sanottakoon, että heillä oli kyllä upea leiripaikka. Ihan meren rannalla huikeissa maisemissa. Mutta sittenkin… En tollo tätä matkailumuotoa tajua.

Onneksi ei tarvitsekaan, vaan jokainen tyylillään ja ihkaomalla tavallaan. Siksipä suomalainen alkoholitarkastajakin jatkoi matkaansa eikä häirinnyt karavanaareita sen enempää.

Paras ravintola: Gastropub Bodegan

Nimeän Eckerön, ellen peräti koko Ahvenanmaan, parhaaksi ravintolaksi Gastropub Bodeganin. Tosin tällä reissulla ei tullut käytyä muualla kuin Käringsund Resortin rafloissa sekä pikaisella pullakaffella Maarianhaminassa lempikahvilassani Viktors Cafessa, joten… Mutta suitsutan silti, koska siihen on syytä: viehättävä ravintola jumalaisen kauniilla paikalla tarjosi älyttömän hyvää ruokaa! Palvelukin pelasi suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Jälkiruuaksi upea auringonlasku

Kotimatkalla yöksi tummuva ilta tarjosi parastaan. Taivas hehkui laventelin sävyissä ja meri päilyi auringossa hohtavana samettisena. Jälleen kerran mieleen nousi, että ihanimmat matkamuistot tallentuvat sydämeen (arkisemmin sanottuna aivojen kovalevylle, mutta antakaa meitsin nyt vähän romantisoida). Miten paljon rikkaampana tältäkin reissulta palasin, vaikken tämän pitemmällä käynyt.

Ja miten ihanaa oli hetkeksi unohtaa korona ja tarttua piiiitkästä aikaa matkasauvaan – tuntea olevansa elossa, iskussa ja oma itsensä, pienessä reissaamiseen kuuluvassa dopamiinituiskeessa.

Käraste Käringsund. Näihin kuviin ja tunnelmiin.

6 thoughts on “Käringsund Resort – ihan kuin Etelässä

 1. Marika / Matkalla Missä Milloinkin

  Kuulostaa siltä, että teillä kävi tavallaan onni saunan tuplavarauksen myötä. Omassa rauhassa saunominen, uiminen ja auringonlaskun ihailu omassa porukassa on parasta. Ja onpa Käringsundista paljon aktiviteetteja! Vielä, kun Eckeröstä lähtee majakkaretkiä ja alueella on safaripuisto ja lasten leikkipuisto, riittää siellä aktiviteetteja vaikka kuinka pitkäksi aikaa.

  1. maarit Post author

   Jep, Eckerö sopii lapsiperheillekin loistavasti- tarjolla on tosiaan vaikka mitä kivaa. Kuljimme parikin kertaa safaripuiston ohi ja toiveikkaina kurkistelimme sen siimeksiin, josko olisi saksanhirviä näkynyt. Mutta ei käynyt tuuri. Safarijunan kyydissä niitä kuulemma näkee parvittain.

  1. maarit Post author

   Lapsiperheitä Käringsund Resortissa oli paljon ja vaikutti, että lapset kovasti tykkäsivät, ainakin melske ja molske oli uima-altaalla kova ja matala rantakin on lapsiystävällinen. Riistasafarijunalle kävelymatka ja Smart Park lyhyen ajomatkan päässä.

 2. Sandra / The Present is Perfect

  Olipas hauska postaus, jossa oli kerrankin rehellisen yksityiskohtaisesti tuotu esiin hyvät puolet ja parannukset. Saunankin kanssa kävi loppujen lopuksi loistavasti! Huomasin itsekin, että Ahvenanmaalla hinnat ovat mannerta aavistuksen korkeammat, eikä kaikissa majatalomajoituksissa mielestäni saanut oikein rahoille vastinetta. Mutta eihän se ole tyhmä, joka pyytää. Paljun hinta ainakin oli huima!

  1. maarit Post author

   Jes, saunan kanssa kävi hyvin; syötiin saunarahoilla seuraavana päivänä. Kommelluksista ja huonoista puolista pitää mielestäni kertoa avoimesti, mutta olen kyllä huomannut, että kaupallisissa yhteistöissä usein vain kehutaan. Ja vaikka pieniä miinuksia mahtui matkaan, kokemus Käringsund Resortista oli oikein miellyttävä. Suosittelen ehdottomasti, paljuakin, jos on varaa kustantaa niin kallista lystiä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.