Jericoacoara, pieni pala paratiisia

048_48

Kun aloin kirjoittaa tätä blogia, kuvittelin, että mitä eksoottisempi kohde, sitä enemmän lukijoita. Hah, en olisi voinut olla enempää väärässä! Tosiasiassa luetuimpia juttuja ovat lähimatkakohteista kertovat postaukset. Näin ollen kaukainen Jericoacoara (nimikin mahdoton lausua) koillis-Brasiliassa tuskin kerää kuin kourallisen lukijoita.  Siitä huolimatta haluan hehkuttaa tätä überupeaa piilopaikkaa, jossa vietin ihanan viikon joitakin talvia takaperin. Olkaa hyvät, te, jotka tykkäätte eksotiikasta ja erikoisista lomapaikoista.

008_8

Matkamme kohti Jericoacoaraa alkoi Fortalezasta, josta körötimme bussilla noin 300 kilometrin päähän Gijocan kylään (kuusi tuntia). Sieltä taival jatkui lava-autolla halki hiekka-aavikon kohti Jericoacoaraa (tunti). Aika hikinen urakka siis, mutta urakoinnin väärti, olihan määränpäänä yksi maailman kauneimmaksi rannaksi tituleerattu biitsi.

Paikkansa piti, ja voisin lisätä, että omalla listallani Jericoacoara nousee myös erikoisimmaksi rannaksi, jolla olen konsanaan pötkötellyt.

014_14

Mutta Jericoacoara on paljon muutakin kuin pelkkä ranta. Itse asiassa se on pikkuinen hippikylä, jossa vielä parikymmentä vuotta sitten elettiin kuin kivikaudella = ilman mukavuuksia. Rahaakaan ei käytetty, vaan tavara vaihtoi omistajaa toisen tavaran avulla.

Nykyisinkään luonnonsuojelualueelle ei saa rakentaa teitä, joten kadut ovat upottavaa hiekkaa eikä ulkovaloja tunneta. Maisemat ovat uskomattomat: Jericoacoara on yhdistelmä kuun kamaraa, Saharaa ja Lapin tuntureita.

Dyynejä pitkin lasketaan lumilaudoilla. Minäkin pääsin kokeilemaan ja menin sen verran pahasti nurin, että kaivoin hiekkaa silmämunistani. Ja kyllä hiekka pöllysi muutenkin, kuten alla olevasta kuvasta näkyy.

023_23

JERICOACOARA HIGHLIGHTS 1: Sunset Dune

032_32

030_30

034_34Kuuluisin dyyneistä on nimetty Sunset Duneksi, koska sen huipulle kiivetään ihastelemaan – sanoin joukoin joka ikinen ilta – valopallon katoamista Atlantiin. Hikisen nousun jälkeen rannalle voi liukua peffamäkeä tai jos osaa, laudalla.

 JERICOACOARA HIGHLIGHTS 2: Buggylla pitkin aavikkoa

011_11

051_51Auringon noustessa biitsiä pitkin kiitää letka buggyja, Volkkarin runkoon rakennettuja avoautoja, jotka vievät matkailjoita sisemmäs aavikolle tai lähimpiin kyliin ja keitaisiin. Buggy on hevosen lisäksi ainut vehje, jolla aavikolla voi kulkea. Se nousee ylös korkeitakin hiekkavuoria ja syöksyy alas jyrkänteitä. Ratissa istuu useimmiten paikallinen Kimi Räikkönen ja meno on sen mukaista = hengenvaarallista. 

JERICOACOARA HIGHLIGHTS 3: jättimäisiä ruoka-annoksia

066_66

067_67Ravintololoita – baareista puhumattakaan – Jericoacoarasssa on uskomaton määrä, suurin osa italialaisia. Näin siksi, koska hippikylään saapuneet italiaanot ovat myös jääneet sinne: mies on löytänyt vaimon tai toisinpäin. Ja mitäpä muuta italialainen tekisi leipänsä eteen kuin vääntäisi pizzaa. Muutakin ruokaa toki löytyy, ja kaikki mitä suuhumme tungimme, oli erinomaista ja annokset brassityyliin jättimäisiä. 

JERICOACOARA HIGHLIGHTS 4: Pedra Furada eli patikka holvikaarikalliolle

054_54

058_58

063_63Pedra Furadan kalliomuodostelmille kannattaa ehdottomasti tarpoa, sillä näkymät ovat aivan huikeat. Ei tosin päivän kaikkein kuumimmalla hetkellä bikinit päällä, kuten me teimme, vaan aamulla tai iltasella, hyvin auringolta suojattuna ja lenkkarit jalassa. Matka on rankka ja maasto vaikeakulkuista. Juomapullo kannattaa ottaa ehdottomasti mukaan, vaikka paikalliset pojat kylmälaukun kanssa raitilla päivystävätkin, mutta jos ei ole rahaa mukana (meillä ei ollut, eikä myöskään kuin puolikas pullo vettä), heistä ei ole iloa. 

JERICOACOARA HIGHLIGHTS 5: beach life

016_16Laskuveden aikaan aaltojen alta paljastuvissa laguuneissa pelataan korttia ja hörpitään olutta. Nousuveden aikaan aalloilla surffataan; Jericoacoara on sekä laine- että purjelautailijoiden suursuosikki siitä syystä, että tuulet sen vesillä ovat aina suotuisat.

020_20Ne, jotka eivät jaksa kammeta surffilaudalle, loikovat riippumatossa. Riippumatto on muutenkin kiinteä osa brasilialaista elämänmenoa. Se ja jalkapallo – muuta ei tarvita. Paitsi ehkä jokunen caipirinha tai caipiroska tai olut paremman puutteessa…

http://www.jericoacoara.com/j1/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.