Hvar, la dolce vita kroatialaisittain

IMG_20140915_0009

Juuri nyt tahtoisin matkustaa Kroatiaan Hvarin saarelle Hvarin kaupunkiin ihan kuin syksyllä joitakin vuosia sitten. Oli ihana paikka: keskiaikaista tunnelmaa, pittoreskejä kortteleita ja venetsialaisia kaaria.

Johnny Deppiä ei tosin näkynyt, vaikka hän on kuulemma saarella jokavuotinen vieras. Siinä yksi syy lisää palata Hvariin; jospa onni olisi myötäinen tällä kerralla…

IMG_20140915_0014

1.Italialaisia makuja

Hvar on italialaisten suosikki. Hyvästä syystä, sillä halpa naapuri on heidän Vironsa. Tästä johtuen makaroonimaan kansalaisia saapuu saarelle laiva kaupalla joka päivä. Se ei ole välttämättä kivaa, mutta näkyy mukavalla tavalla ravintoloiden ruokalistoissa: pizzaa, pastaa, antipastoja ja niin edelleen.

Ravintoloita eli konoboita on joka käänteessä. Aamiaista tarjotaan pitkälle iltapäivään, koska äveriäämpi lomaväki avaa silmänsä vasta puolilta päivin. Meiltä huomattavasti virkuimmiltakin kysyttiin joka kerta, kellonlyömään katsomatta, halusimmeko eteemme aamiais- vai lounasmenun.

Palan painikkeeksi kipataan paikallista viiniä, jota kannattaa ehdottomasti maistaa. Se voi olla niin hyvää, että lasillisen ääreen jumittuu koko päiväksi (kokemusta on).

IMG_20140915_0008

2.Keskiajan lumoa

Hvar voi koetella terveyttä, sillä kaupungin keskiaikaiset korttelit ovat rakennustaiteen ystäville sen sortin elämyksiä, että niskat voivat nyrjähtää kaduilla pyöriessä. Hvarissa sijaitsee myös yksi Euroopan vanhimmista toimivista teattereista, ihanan kaunis rakennus sekin.

Niin ikään Palaca Paladini –ravintola tarjoaa paitsi erinomaista vatsan täytettä, vielä parempaa silmänruokaa.

IMG_20140915_0006

3. Aurinkoa

Dalmatian rannikko on Välimeren alueen aurinkoisimpia seutuja. Vaikka taivas olisi aamulla pilviharson peitossa, sää selkenee taatusti iltapäiväksi. Siitä pitää huolen villisti tuivertava tuuli.

Alituisella auringonpaisteella on kuitenkin kääntöpuolensa: loppukesästä rutikuivat metsät roihuavat tulimerenä. Mekin näimme läheltä kaksi metsäpaloa sekä runsaasti mustuneita rankoja aiempien palojen jäljiltä.

IMG_20140915_0010 IMG_20140915_0011

4.Kirkkaita uimavesiä

Hvarissa ei ole hiekkarantoja, mutta uimaan toki pääsee, (merisiilien takia) kengät jalassa. Tämä ei ole ongelma, sillä uimatossuja myydään joka kioskissa. Ja kunhan on keinotellut itsensä kallioisilta rantapenkereiltä Ahdin kitaan, edessä on huikea nautinto. Merivesi ei ole elokuun huippuhelteilläkään liian lämmintä, vaan virkistää ihanasti.

Sukellusolot ovat Euroopan parhaat. Jopa snorklatessa törmää värikkäisiin kalaparviin. Meikäläinen viettikin osan lomasta pinnan alla.

IMG_20140915_0005

5.Julkimoita

Johnny Deppin jo mainitsinkin, mutta Hvarissa viihtyvät myös muut kansainväliset starat. Koskaan ei tiedä, kuka seuraavaksi ankkuroi purtensa kaupungin hulppeaan huvivenesatamaan. Lisäksi kaduilla laahustaa tavisrikkaita palvelijat vanavedessään.

Ainakin minusta on äärettömän hauskaa istahtaa johonkin baariin ja tarkkailla sieltä käsin vallasväen elämää. Tässäkin mielessä Hvar on erityisen mainio paikka.

IMG_20140915_0012

6.Jelsan kylä

Myös pikkuriikkinen Jelsan kylä on visiitin väärti. Paikka on kuin postikortti: kiemurtelevia kujia, sypressien varjostamia kallioita ja elämää sykkivä satama-allas.

Bussimatka Hvar-Jelsa tai päin vastoin kestää vain puolisen tuntia. Vuokramopolla tai –fillarillakin pääsee, mutta matka voi venähtää pitkäksi. Jokaisen mutkan takaa avautuvat niin upeat maisemat, että on pakko pysähtyä laukomaan valokuvia.

IMG_20140915_0015 IMG_20140915_0016

Miten päästä Hvariin? Me lensimme Splitiin ja jatkoimme sieltä matkaa laivalla. Ja hei, Splitissäkin kannattaa pysähtyä, koska sekin on aivan valtavan hieno matkakohde.

http://www.kroatia.fi/index.php/kohteet/split-dalmatia/hvar-saari/

2 thoughts on “Hvar, la dolce vita kroatialaisittain

    1. maarit Post author

      Samoin! Vain kaksi kertaa käynyt siellä, mutta aivan mahtavia reissuja ja mahtavia paikkoja. Dubrovnikia nimitän maailman kauneimmaksi kaupungiksi (so far)… Kunpa pääsisi taas uudestaan; hyviä kohdevinkkejä vastaanotetaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.