The Malta Experience 2: A room with a view

IMG_6006

Kerrankos sitä meikäläinenkin eli kuninkaiksi ja majoittautui viiden tähden Fortina Spa –hotellin 12. kerroksen Grand Master  –huoneeseen, jota kiertävältä parvekkeelta oli kertakaikkisen huikea näköala. Ai, että missäkö päin maailmaa? No Maltalla tietysti, sillä pikkuruisesta koostaan huolimatta minivaltiossa moni asia on tavallista suurempaa.

Todettakoon heti aluksi, että moiseen ylellisyyteen minulla ei olisi koskaan varaa, mutta koskapa olin työmatkalla ja asuin Fortina Spa :ssa hotellinomistajan vieraana, minun ei tarvinnut huolehtia kuluista (vaikka vähän pelottikin, että jos koskisin minibaariin, siitä seuraisi yletön lasku, tai mitä jos minulta sittenkin lähtiessäni tivattaisiin luottokorttia). Lisäksi todettakoon, että huolimatta siitä, että asuin loisteliaasti ihan ilmaiseksi, Fortina Spa –hotellia koskevat mielipiteet ovat omiani. Viiden tähden hotellissa ihan kaikki ei ollut viittä tähteä, kuten tulette huomaamaan.

Vaan ensin Fortina Spa :n parhaat puolet, joita oli monia:

1.Näköala

Parasta hienossa huoneessani – ja melkein koko Maltan reissussa – oli järjettömän hieno näköala yli Sliemaa ja Vallettaa erottavan lahden. Aamulla herätessä tuntui kuin silmien eteen olisi auennut taianomainen kangastus. Sama fiilis tuli illalla auringon laskiessa ja kullatessa Vallettan kirkkojen kupolit.

Jos tämä näkymä alkoi kyllästyttää, ei syytä huoleen, sen kun käänsi päätänsä, niin saattoi ihastella Slieman silhuettia, värikkäitä veneitä ja hotelliviidakkoa. Ja jos tämäkin alkoi tympiä, sen kun loi silmänsä alaviistoon eli hotellin puutarhaan, jonka keskellä koreili iso uima-allas. Samalla saattoi kurkistella alemmissa kerroksissa asuvien hotellivieraiden lukaaleja, joissa osassa oli oma uima-allas ja osassa poreallas. Minulta tällaiset ylellisyydet uupuivat, mutta enpä osannut niitä kaivata.

IMG_6000

IMG_6007

IMG_6138

IMG_6151

2.Tilava ja tyylikäs huone

Huoneeni oli pienen kaksion kokoinen ja kylppäri melkein samaa kaliperia. Tilan tuntua lisäsi niukka (ehkä vähän liiankin) ja tyylikäs kalustus. Kaappitilaa oli runsaasti ja vähät rahani sain turvaan tallelokeroon. Telkkari oli niin moderni, että hyvä, kun osasin käyttää sitä, mutta eipä juuri tullut telkkua toljotettua. Pakolaisvirroista kertovat uutisetkin olivat niin masentavia, että niiltä halusi sulkea silmänsä.

Kylppärissä minua miellytti eritoten hyvällä teholla toimiva rain forrest –suihku. Olen niin monta monituista kertaa suihkutellut itseäni vain muutaman tipan roiskauttavalla suihkulla (ja sekin kylmää vettä), että osasin todella arvostaa tätä. Kylpyamme tuntui turhalta, mutta ehkäpä siinä olisi tullut lojuttua, jos sää olisi ollut viileä. Vaan ei ollut: mittarissa oli koko reissun ajan reilut 30 astetta, vaikka elettiin syyskuun loppua.

IMG_5998

IMG_5997Olohuone oli parvekkeella.

3.Upea uima-allasalue

Meren ylle kalliotöyräälle rakennettu uima-allasosasto merivesialtaineen saa minulta täydet kymmenen pistettä. Ihana iso allas, jonka toinen pää oli sopivan syvä sekä pienempi allas pienemmille ja niille, jotka uimisen sijasta haluavat vain lillua vedessä. Parasta altaassa olivat siltä aukeavat näkymät: samat kuin huoneestani, mutta maan tasolta.

Myös ulkopuoliset ovat  Fortina Spa :n allasalueelle tervetulleita, joten rohkeasti rantatuoleihin vain. Baarista saa juotavaa ja pientä purtavaa ja yläkerran ravintolassa voi illastaa vähän fiinimmin.

IMG_5995

IMG_6349

4.Spa-palvelut

Nautiskelin myös Fortina Spa :n kylpyläpalveluista, tarkemmin sanottuna kävin kokovartalokuorinnassa, mutakylvyssä ja kasvohoidossa sekä kuumakivihieronnassa. Tykkäsin etenkin viimeksi mainitusta, mutta kyllä olo oli rento ja raukea muidenkin hoitojen jälkeen ja iho tuntui sileältä kuin vauvan peppu.

Olisin myös voinut osallistua kaikille hotellivieraille ilmaiseksi tarjolla olevaan allasjumppaan = kevyttä venyttelyä kuumassa supersuolaisessa vedessä, mutta tämä jäi tekemättä, koska aika ei riittänyt kaikkeen. Lisäksi olisin voinut kustantaa itselleni uuden nenän tai valkaista hampaani, koska kylpylän yhteydessä toimi sekä plastiikkakirurginen – ja hammasklinikka. Kampaajakin löytyi (mutta hei, minullahan on aina tukka hyvin, joten jätin väliin tämänkin).

IMG_6048

IMG_6051

5.Ystävällinen palvelu, myös suomeksi

Nautin suuresti hyvästä palvelusta, jota sain kaikkialla hotellissa: ravintoloissa, altaalla, kylpylässä sekä respassa. Eniten vaivasin respan tyttöjä, milloin milläkin murheella, kuten mistä saa rantapyyhkeen (kuntosalilta), tarkoittaako puolihoito sitä, että voin vapaasti valita, syönkö hotellissa lounasta vai illallista (kyllä), pitääkö illalliselle varata aina pöytä (kyllä) ja apua, hotellivaraukseni on tehty päättyväksi päivää liian aikaisin (ei hätää, asia hoituu ensi tilassa).

Yllättävintä oli, että viimeksi mainittua pulmatilannetta pähkäillessäni sain palvelua viehättävältä neitoselta selvällä suomen kielellä. Hämmennyin tästä niin, etten tullut edes kysyneeksi, miten tämä oli päätynyt töihin Fortina Spa :han, eikä hän sitten tietenkään ollut sen jälkeen vuorossa minun asioidessani respassa. Harmin paikka, mutta kiitos ystävällisyydestä!

IMG_6147Tältä Fortina Spa (korkeampi rakennus) näytti ulkopäin. Vieressä on neljän tähden hotelli, hieman vaatimattomampi, mutta mahtavat näköalat senkin parveikkeilta.

Sitten ne Fortina Spa :n miinukset, jotka olivat pieniä, mutta kuitenkin…  Viiden tähden hotellissa miinuksia ei olettaisi olevan ollenkaan.

1.Adapteri piti ostaa

Maltalla moni asia on brittiperuja, niin myös pistorasiatkin. Näin ollen tarvitsisin adapterin voidakseni ladata kännykän, kameran ja tietsikan akkuja. Oletin ilman muuta, että adapterin saisi lainaksi Fortina Spa :n respasta. Vaan ei saanut; minua kehotettiin ostamaan sellainen viereisestä taidekaupasta.

Näin teinkin ja sain samalla treffikutsun illalliselle, joten kuuden euron uhraus ei tuntunut ihan kohtuuttomalta, mutta toki olisin voinut jättää sen väliinkin.

2.Aamiainen oli perusmättöä

Odotin suuria viiden tähden aamiaiselta, mutta jouduin pettymään. Tavaraa oli kyllä tarjolla runsaasti, mutta ihan perusbrekua: leipää, leikkeleitä, munia ja muroja ja niin edelleen. Croissantit olivat nahistuneita johtuen siitä, että ne oli ängetty pieneen leivosvitriiniin. Ja jos oli vähänkään kiireempi, mehukannut olivat tyhjiä ja ruuat lopussa. No, onneksi tarjolla oli proseccoa, joten aamun saattoi aloittaa varsin juhlavasti…

Aamiaisravintolan lisäksi testasin italialaisen Il Giardino – ja intialaisen Sa Re Ga Ma -ravintolan. Ensimmäisessä kävin lounaalla ja täytyy sanoa, että syömäni pasta oli aivan mautonta. Jos olisin ollut maksava asiakas, olisin valittanut.

Intialainen illallinen sen sijaan oli erittäin hyvä, maukas ja tulinen. Minut ohjattiin myös huomaavaisesti syrjässä olevaan pöytään, jossa sain istua itsekseni, orpo piru kun olin.

IMG_6034Kaikkiaan Fortina Spa :ssa oli seitsemän ravintolaa. Minä en ehtinyt kuin kahteen. Pitihän sitä syödä muuallakin…

3.Kaipasin työpöytää

Kuten jo mainitsin, huoneeni kalustus oli varsin niukka, ja ainakin työmatkalainen olisi kaivannut työpöytää. Vaan tyytyminen oli pikkuriikkiseen lasipöytään, jota voi pitää lähinnä viinilasin alustana.

”No ei nyt ole kovin mukava huone eikä käytännöllinenkään”, totesi sisilialainen valokuvaajakin, kun kävi kylässä.

IMG_5991Muita mööpeleitä ei ollut.

4.Vessassa ei ollut pistorasioita

Valtavan suuressa vessassa oli kaikkea muuta kuin pistorasioita  – tai ainakaan en löytänyt kuin parranajokoneelle tarkoitetun rasian. Niinpä jouduin kuivaamaan hiukseni ”eteisen” peilin edessä. Eipä siinä mitään, mutta tuntui hölmöltä.

Huoneessa pistorasioita sen sijaan oli runsaasti, mutta huono homma oli se, että kun huoneesta poistuessa otti avainkortin lokerostaan, virta katkesi kaikista aparaateista. Baarikaappikin toimi vain puolella teholla, josta johtuen juomat olivat iltasella vähän turhan lämpimiä ja aamulla taas jäätävän kylmiä, koska avainkortti oli ollut yön yli paikallaan.

IMG_5996

5.Uimaan mentiin ravintolasta

Vaikka viihdyin pääasiassa merivesialtaalla (kun nyt satuin altaalle ylipäänsä ehtimään), halusin testata myös Tropical Gardenin uima-altaan. Tein iskun sinne yhtenä iltana. Paikalla ei ollut ketään muuta, paitsi allasaluetta ympäröivien ravintoloiden tarjoilijat, jotka kattoivat pöytiä illallista varten.

Tuntui hieman nololta tempoa vaatteet päältään heidän nähtensä, mutta muukaan ei auttanut, sillä altaaseen laskeutuivat portaat vain ravintola-alueelta. Ja hei, allas oli todella suuri – ainakin kolmet portaat olisivat olleet paikallaan. Altaan reunaltakaan ei voinut liukua veteen, koska reuna oli aidattu. Ilmankos en koskaan nähnyt altaassa ketään: liian vaikeapääsyinen, tarkoitettu vain ihasteltavaksi.

IMG_6042

IMG_6045

Seniorien suosikki

Lisäksi Fortina Spa :han majoittautumista suunnittelevan on syytä tietää, että valtaosa hotellivieraista on iäkästä väkeä. Oman arvioni mukaan keski-ikä oli 80 vuotta. Ei siinä mitään, jos on itse samaa ikäluokkaa tai haluaa hissutella lomansa rauhassa, mutta minä, keski-ikäinen kanttura, tunsin itseni välillä oloni orvoksi – ja alvariinsa nuoreksi, mikä on tietysti pelkästään positiivinen juttu.

Lapset eivät ole hotelliin lainkaan tervetulleita, paitsi joulun kaltaisina juhlapyhinä ja kesälomakuukausina. Muuten siellä elellään vain aikuisten kesken.

IMG_6146

IMG_6054

http://www.fortinasparesort.com/about-fortina

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.