Chicago: Berlin meets New York

IMG_5079

Rouhea, särmikäs, trendikäs ja värikäs. Lasia ja terästä maustettuina kraftwerkillä (lue: vanhoilla teollisuuslaitoksilla, metalliromulla sekä tiiliseinillä). Ihana. Upea. Suurenmoinen. Siinä teille Chicago (jonne muuten on ihan pakko päästä takaisin).

IMG_5005

Neljän päivän mittainen Chicagon vierailumme oli AIVAN liian lyhyt, etenkin, kun ensimmäinen päivä meni väsymyksestä sekapäisenä zombiena hortoillessa ja puolet siitä hotellihuoneeseen pääsyä odotellessa. Iltaa kohti olo virkistyi, kiitos suihkun ja etenkin synttäriskumpan (minä täytin vuosia ja tietysti synttärit osuivat juuri reissun ankeimmalle päivälle).

Hymykin nousi taas huulille, kun löysimme mahtavan hyvän meksikolaisen pikaruokapaikan hotellin kulmilta. Mutta ruuasta ja Chicagon ravintoloista enemmän myöhemmin, nyt on tarkoitus keskittyä Chicagoon itseensä.

Minusta Chicago oli ihana, upea ja suurenmoinen. Rouhea, särmikäs, trendikäs ja värikäs, yhdistelmä Berliinin kraftwerkiä ja New Yorkin eleganssia. Niin, ja lasia ja terästä, SUURESSA mittakaavassa.

IMG_5084

IMG_5068

IMG_5109

Chicagon suosituin

Aloitetaan Navy Pieristä, paikallisesta Linnanmäestä, jossa vietimme perjantaiaamupäivän. Parasta oli ajelu Ferris Wheelillä, maailmanpyörällä, joka nosti meidät korkealle yläilmoihin, ja kuten arvata saattaa, näkymät sekä kaupunkia kohti että Lake Michiganille olivat mahtavat. Meitä ei lainkaan haitannut, että Navy Pier oli vasta heräämässä talven jäljiltä eloon, ja joka puolella nikkaroitiin ja nakutettiin, jotta sesongin alkaessa kaikki olisi kunnossa. Me nautimme lähes kesälämpimästä ilmasta (harvinaista herkkua Chicagossa huhtikuussa) ja leppoisasta ilmapiiristä.

Emme suinkaan olleet ainoat, jotka tekivät niin, vaan vierailijoita, etenkin lapsia, oli paikalla runsaasti. Vuosittain Navy Pierissä käy yli 8 miljoonaa ihmistä; se on Chicagon suosituin nähtävyys. Suosiota lisää se, että paikan päälle voi saapastella ilmaiseksi.

IMG_5126

IMG_5113

IMG_5131

IMG_5122

https://navypier.com/

Vain taivas rajana

Olimme menossa Willis Toweriin, joka on korkein kaikista Yhdysvaltain pilvenpiirtäjistä (442 m), mutta menimmekin John Hancock Centeriin, jossa on siinäkin 100 kerrosta. Näin sen takia, että hop on, hop off -sightseeing-kierroksella (tietysti – ei kaupunkia ilman tätä rundia!) oppaamme Finnish (todellakin; nimi huvitti suuresti meitä suomalaisia ja häntä huvitti meidän kansalaisuutemme) kertoi, että näkymät John Hanckock Centeristä ovat vähintäänkin yhtä hulppeat kuin Willis Towerista, elleivät peräti paremmat.

John Hancock Centerissä ei liioin ole samanlaisia jonoja kuin Willis Towerissa, joten visiitti sinne hoituisi paljon vähemmässä ajassa. Pääsylippu maksoi 18 taalaa (kuin myös Willisiin), mutta saimme liput 13 dollarin alennushinnalla hop on, hop off –bussin piljettitiskiltä.

Ja järisyttävä kokemushan se oli. Koko Chicago levittäytyi allemme. Toisaalla siinsi Lake Michiganin sininen selkä, toisaalla pilvenpiirtäjäviidakko, jonka läpi mutkitteli kaupunkia halkova joki.

Kateellisena kuuntelin, että John Hancock Centerissä asuu ihan tavallisia, joskin tavallista rikkaampia, pulliaisia. Osa myös työskentelee siellä. Tv-ruudulla yksi äijä kertoi, että voi mennä jopa viikkoja, ettei hän poistu lainkaan rakennuksesta. Ja kun hän poistuu, hän ulvahtaa baanalle luksusautollaan suoraan viidennen kerroksen parkkihallista.

Kävimme myös 96. kerroksessa olevassa baarissa, josta oli sieltäkin aivan fantastiset näköalat. Tässä vinkki budjettimatkailijoille: menkää suoraan baariin, koska sisäänpääsy sinne ei maksa mitään. Näköalatasanteen pääsylipun hinnalla saa kaksi olutta.

IMG_5153

IMG_51417 taalan lisämaksusta pääsee katselemaan Chicagoa makuuasennosta, 360 asteen kulmasta. Ensin läjähdetään lasia vasten, joka sitten kääntyy lappeelleen. Ei heikkohermoisille.

IMG_5143

IMG_5136

http://www.johnhancockcenterchicago.com/

Kauppoja joka lähtöön

Suurimman osan Chicagossa oloajastamme vietimme Magnificent Milella eli North Michigan Avenuella. Ei pelkästään kauppojen takia, vaikka kävimme ahkerasti niissäkin, vaan fiilistellen, ihmisiä katsellen ja chicagolaista elämänmenoa ihmetellen. Lisäksi toljotimme yläilmoihin ihastellen komeita rakennuksia, uusia ja vanhoja, sikin sokin.

Parhaat ostokset teimme ”räkkikaupoissa” (Nordstrom Rack, Burlington, T.J.Maxx ), joista menneen sesongin merkkivaatteita, -kenkiä ja –laukkuja saa pilkkahintaan. Suklaata ja juuri tehtyä toffeeta maistelimme Hershey´s Chicago – myymälässä (ei kehumista suklaassa, mutta toffee suli suussa ja sittemmin reisissä).

Jaloille Mag Mile oli kova kokemus, sillä vaikka puoli toista kilsaa ei ole matka eikä mikään, se tuli tarvottua moneen kertaan samalla sivukujille ja kauppoihin piipahdellen. Joten uskokaa huviksenne, että varpaat olivat päivän päätteeksi muussia.

IMG_5090

IMG_5052Tässä aukeaa karkkitaivas kaupan muodossa.

IMG_5251Tämä todella korkealla kulkeva silta pelotti kansalaisia aikoinaan niin, ettei kukaan uskaltanut sille astua ennen kuin yksi uskalikko jumittui sillalle lukemaan sanomalehteä niin pitkäksi aikaa, että muutkin uskoivat sillan turvalliseksi.

IMG_5094Chicagolaisessa tavaratalossa kärryt nousevat kerroksesta toiseen omalla rullaporrasradallaan.

IMG_5134Chicago Water Works & Pumping Station on yksi niistä harvoista rakennuksista, joka säästyi Suuresta Tulipalosta vuonna 1871. Suloinen  ilmestys pilvenpiirtäjien seassa!

IMG_5170Ah aurinkoa! Chicago suosi meitä säiden suhteen.

http://www.themagnificentmile.com/

IMG_5095

KÄY MYÖS TÄÄLLÄ (meillä nämä jäivät toiseen kertaan)

*John G. Shedd Aquarium: 25 000 merenelävän koti. Varaudu pitkiin jonoihin.

http://www.sheddaquarium.org/

*Lincoln Park Zoo: Chicagon toiseksi suosituin nähtävyys. Ei sisäänpääsymaksua. Auki kaikkina vuodenpäivinä.

http://www.lpzoo.org/

*Frank Lloyd Wright´s Oak Park: 11 kilsaa Chicagon keskustasta. Preeria-tyyliin rakennettuja hienoja tönöjä.

http://www.flwright.org/

IMG_5269

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.