Budapest, upea myös talvella

budapest2

Neljä talvea sitten kylvin taivasalla Budapestissa.  Se oli vesipedolle ainutlaatuinen elämys. Reissu oli myös monella muulla tavalla onnistunut: maailman parasta kaakaota, kristallikruunuja ja gourmet-burgereita sekä kynttilänvaloa ja historian havinaa. Ei ollenkaan haitannut, vaikka taivas oli pääsääntöisesti harmaa ja välillä vilutti. Budapest on talvellakin kokemisen arvoinen.

Koko reissun kohokohta,Széchenyi Gyógyfürdon kylpylä, Allatkerti körút 11

Kaupunginpuiston loistelias barokkikylpylä on rakennettu Budapestin kuumimman lähteen ympärille ja kattaa 12 terveysvesiallasta sekä kolme ulkoallasta, joissa voi pulikoida säässä kuin säässä, aamusta myöhään iltaan. Sisään kannattaa marssia rohkeasti, paikallisten vanavedessä. Vaatteet jätetään lukolliseen pukukoppiin. Valokuvaaminen on sallittua ja ehdottomasti suositeltavaa: kaunis päärakennus on vuodelta 1913 ja höyryävät uima-altaat vuodelta 1923. Sisätilat on koristeltu patsailla ja lasimosaiikeilla. Ja voi miten onkaan altaissa Budapestin talvitaivaan alla ihanaa! Lämpimään veteen olisi voinut jäädä lillumaan loppuelämäkseen.

budapest4

Legendaarisin kahvila, Cafe New York, Erzsébet körút 9-11

Café New York on paljon enemmän kuin kahvila, joskin siellä voi piipahtaa myös pelkästään kahvikupposella. Kyytipojaksi nautitaan syntisen hyvä kakkupala. Jos tekee mieli suolaista, kannattaa kokeilla paikan nimikkohampurilaista. Kyse on luksusluokan burgerista, joka vei ainakin minun kieleni mennessään. Tarjolla on myös silmänruokaa. Joitakin vuosia sitten entiseen loistoonsa remontoitu kahvila jugendsisustuksineen on upea näky. Ilmankos sen kristallikruunujen alla viihtyivät aikoinaan niin Mika Waltari, Budapestin vallasväki kuin Hollywood-tähdetkin.

budapest3

Hengästyttävin nähtävyys, Linnavuori

Tonavan länsirannalla, 180 metriä merenpinnan yläpuolelle kohoava Linnavuori on Budapestin tärkein nähtävyys. Sieltä löytyvät niin Unkarin kansallispyhäkkö Matiaksen kirkko, viehättävä Kalastajalinnake kuin komea kuninkaanlinnakin. Linnavuori tarjoaa myös mainiot puitteet kävelyretkelle, jonka voi aloittaa jo kivileijonien vartioimalta Ketjusillalta, joka on Budapestin silloista kuuluisin ja vanhin. Patikka ylämäkeen tuntui minusta kuitenkin liian rasittavalta, mutta ei hätää: vuorelle pääsee kätevästi myös hammasradalla. Nousun jälkeen matka jatkui historialliselta rakennukselta toiselle huikeita näköaloja ihastellen.

budapest5

Hurmaavin ravintola, Cafe Pierrot, Fortuna utca 14

Illallinen vanhassa keskiaikaisessa Budassa, mutta modernissa – uuden unkarilaisen keittiön nimeen vannovassa – erinomaisessa ravintolassa kruunaa päivän. Ruoka on taivaallista, palvelu aidosti ystävällistä, ja 1300-luvulla rakennetun talon interiööri hivelee silmää. Herkuttelua säestävät flyygelin soinnit, ja romanttista tunnelmaa lisää kynttilänvalo. Pöytävaraus on paikallaan.

budapest15

Suloisin suklaapuoti, Aztek, Karoly körút 22

Pieni suklaapuoti kuin suoraan samannimisestä elokuvasta! Vieraskirjan mukaan talon kaakao on parasta koko maailmassa, ja minä olen yhä samaa mieltä. Myös itse tehdyt konvehdit, esimerkiksi mansikalla ja pippurilla ryydistetyt tryffelit, saattavat nekin yltää universumin ihanimpien joukkoon. Tekisi mieli lähteä Budapestiin uudestaan pelkästään niiden takia.

budapest8

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.