Kaksi siltaa yhdellä iskulla

IMG_8627

Brooklyn Bridge ja Manhattan Bridge ovat parhaat paikat ihastella Manhattanin skylinea. Me ylitimme ensimmäisen aamupäivän auringonloisteessa ja jälkimmäisen auringon laskiessa, molemmat samalla kävelyretkellä. Siltojen välissä pörräsimme Chinatownissa ja söimme elämämme parhaan joululounaan.

1.Brooklyn Bridge

Meidän matkamme alkoi Brooklynista, jossa asuimme, sattumoisin Brooklyn Bridgen kupeessa. Liikkeellä oli satoja muitakin kävelijöitä; olihan joulupäivä ja upea ilma. Myös poliisi päivysti sillalla – New Yorkissa NYPD on aina paikalla.

Näkymät Brooklyn Bridgeltä Manhattanille ovat vertaansa vailla. Vaikka ne on nähnyt tuhat kertaa elokuvissa ja tv-sarjoissa, ne kannattaa kokea ainakin kerran elämässään livenä. Laatusanoista ei tule loppua: henkeäsalpaavan hulppeaa, käsittämättömän hienoa, tajunnan räjäyttävää ja niin edelleen. Manhattanin silhuetti on epätodellisen kaunis, etenkin sinistä taivasta vasten.

1825 metriä pitkä Brooklyn Bridge valmistui vuonna 1883. Avajaisten jälkeen kaupungilla alkoi kiertää huhu, että silta romahtaisi. Siitä seuranneessa paniikissa kuoli 12 kansalaista ja moni loukkaantui.

Sillan rakentamiseenkin liittyi epäonnea. Sillan suunnittelija, Augustus Roebling, potkaisi tyhjää tapaturman seurauksena jo ennen rakennustöiden alkua. Hänen poikansa sairastui sukeltajantautiin ja halvaantui tarkistaessaan sillan rakenteita. 13 vuotta kestäneet rakennustyöt saattoi loppuun pojan vaimo, joka selvisi onnekseen projektista naarmutta.

Nykyisin Brooklyn Bridge on New Yorkin tunnetuimpia maamerkkejä. Ja jos pitää valita, kävelläkö sen yli, vai jonottaa pahimmassa tapauksessa tuntikausia pääsyä Empire State Buildingin ylätasanteelle tai Vapaudenpatsaalle, kannattaa ehdottomasti valita Brooklyn Bridge. Vaikka sillallakin on ruuhkaista, jono etenee rivakkaa vauhtia. Sillan ylitys ei liioin maksa mitään, joten siltä avautuvista maisemista saa nauttia ilmaiseksi (harvinaista herkkua New Yorkissa)

IMG_8569Matka Brooklynista kohti Manhattania alkaa tästä.

IMG_8571Manhattan Bridgellekin avautui oivat näkymät.

IMG_8575Kukas se siellä?

IMG_8584Manhattan skyline.

IMG_8593Brooklyn Bridge -selfie.

IMG_8596Brooklyn Bridge on myös rakkauden silta. Lemmenlukkoja riippuu sen rakenteissa tuhatmäärin.

IMG_8616I´m in the New York state of mind.

IMG_8626Epätodellista, mutta totta.

20161225_113023Yei! Hyvää joulupäivää itse kullekin säädylle!

IMG_8628Manhattan Bridge häämöttää horisontissa. Brooklyn Bridge on kohta kävelty.

2.In between: Chinatown

Päästyämme Manhattanille tallustimme downtownin kautta Chinatowniin. Kohteenamme oli kuuluisa Joe´s Shanghai, Chinatownin suosituin ja taatusti autenttisin kiinalaisravintola. Tiesimme, että pöytää pitäisi jonottaa, sillä pöytävarauksia Joe´s Shanghaissa ei tunneta. Haimme ensi töiksemme jonotusnumeron. ”Maybe 45 minutes or a bit more”, meille kerrottiin.

Kuulosti hyvältä, mutta ei pitänyt paikkaansa. Jonotus venyi kahden tunnin mittaiseksi. Sinä aikana zombailimme pitkin poikin Chinatownia ja piipahdimme myös sen jatkeena olevassa Little Italyssa. Nälkä kurni massussa, etenkin kun jouluaaton syömingit olivat jääneet kovin vähäisiksi kaverin vatsataudin takia.

Odotus kuitenkin palkittiin. Meidät opastettiin isoon pyöreään pöytään, jossa istui lisäksemme kaksi muuta seuruetta. Tilasimme Joe´n kuuluja keitolla täytettyjä dumplingeja. Kiinalaiset vierustoverimme neuvoivat kädestä pitäen, miten nyytit syötiin.

Makuelämys oli huikea. Ihan parasta mitä olen koskaan kiinalaisessa ravintolassa syönyt! Ihan parasta, mitä olen koskaan jouluaterialla syönyt! Pääruuaksi tilatut sitruunaiset jättiravut olivat nekin ihania, mutta soup dumplingit saavat yhä suun napsaamaan.

Jälkiruuaksi söimme jäätelöt Chinatown Ice Cream Factoryssa – kuuluisa ja suosittu paikka tämäkin -, ihan kulman takana. Älyttömän hyvää tämäkin, joskaan en nynnynä uskaltanut maistaa kaikkein eksoottisimpia makuja, kuten kidneypapu- tai litsihedelmäjätskiä.

IMG_8638Welcome to Chinatown!

IMG_8641Joulupäivänä Chinatown lienee New Yorkin vilkkain paikka. Toisin kuin muualla kaikki ravintolat ja kaupat ovat auki.

IMG_8646Pöytää Joe´s Shanghaihin odotetaan antaumuksella. Etenkin illallisaikaan jono on aina pitkä, ympäri vuoden, kaikkina viikonpäivinä.

IMG_8650Odottavan aika on niin pitkä, että ehtii hyvin ostaa uuden kaulahuivin.

IMG_8660Kiinasta on lyhyt matka Italiaan, ainakin New Yorkissa.

20161225_144559_LLSVihdoinkin! Soup dumplingit hyöryävät pöydässä.

20161225_144615_LLSKiinalaisperhe näyttää mallia ruokailuetiketin suhteen.

IMG_8675Jälkiruokaa.

IMG_8674

3.Manhattan Bridge

Selviydyttyämme Chinatownista kello näytti jo iltaa. Tarkoituksenamme oli huristaa metrolla takaisin Brooklyniin, mutta kuinkas kävikään: metroasemaa etsiessämme tajusimme olevamme aivan Manhattan Bridgen juurella ja suorin reitti kohti hotellia kulkisi sitä pitkin. Joten ei muuta kuin menoksi. Jalat painoivat, mutta ehkä ne kestäisivät vielä yhden sillan.

Tämä oli ehdottomasti huippuratkaisu. Vuonna 1909 valmistuneelta, 2089 metriä pitkältä riipusillalta avautuivat lähes yhtä huikeat maisemat kuin Brooklyn Bridgeltä. Ja tällä kertaa näkymät kylpivät laskevan auringon valossa. Klik klik, sanoi kamera sata kertaa.

Ruuhkaa tällä siivulla ei ollut, sillä Manhattan Bridgeä – jota pitkin huristaa myös Manhattanin ja Brooklynin välinen metroliikenne – ei pidetä yhtä romanttisena kulkuväylänä kuin Brooklyn Bridgeä, mutta toki muutama muukin turisti oli ymmärtänyt lähteä iltakävelylle. Me nautimme ja huokailimme ihastuksesta.

Mikä järjettömän hieno päivä! Yksi parhaista joulupäivistä ikinä! Jos viettäisin New Yorkissa vain yhden päivän, viettäisin sen juuri tällä tavalla.

IMG_8685Juuri ennen pimeää.

IMG_8684Ketähän näiden ikkunoiden takana asuu? Ja vaikka näky on rouhea, nämä neliöt Manhattan Bridgen kupeessa eivät taatusti ole halpoja.

IMG_8692Siellä se hohkaa, Brooklyn Bridge.

IMG_8702Downtownin pilvenpiirtäjät iltavalaistuksessa.

IMG_8716Ja sitten tulee pimeää… (Ja me olemmekin East Riverin toisella puolella, Brooklynissa.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.