Sveitsi 5: Zürichin parhaat ostos- ja ruokapaikat

IMG_3442

Tunnustettakoon heti alkuun, että otsikko on virheellinen. Minulla ei ole aavistustakaan siitä, missä Zürichin parhaat ostos- ja ruokapaikat ovat, sillä emme me köyhät juuri mitään Zürichistä ostaneet emmekä syöneetkään muuta kuin aamiaista: ensin aamulla hotellissa ja sitten samaa tavaraa lounaaksi eväsleipien muodossa. 

Ihan oikeassa ravintolassa ruokailimme tasan kerran. Tietysti fondueta.

IMG_3496

Vähästä kokemuksesta huolimatta annan teille muutaman shoppaus- ja ravintolavinkin. Tuskin ovat Zürichin parhaat, mutta ainakin hyviä.

1.Glattiin kauppakeskus, Zürichin parhaat huulipunat

Sveitsiin tullessani minulla oli yksi ostostentekoon liittyvä toive. Pääsisinpä huulipunaostoksille Kiko´siin, italialaiseen halpakosmetiikkaketjuun. Olin tsekannut, että Kiko´s löytyi myös Zürichistä, ja löytyihän se, Glattin kauppakeskuksesta reilun puolen tunnin ratikka- ja bussimatkan päässä keskustasta.

Kun pääsimme meikkiliikkeeseen, panimme haisemaan. Ostin kolme huulipunaa, kaksi kynsilakkaa ja aurinkopuuterin. Kaikki tämä reilulla 30 eurolla (osa oli tarjouslaarin tuotteita). Myös kaveri innostui ja osti huulipunan, kynsilakan ja helmiäispuuterin. Hän ei ollut koskaan ennen käynyt Kiko´sissa, mutta sanoi, ettei käynti jäisi viimeiseksi.

Ostoskeskus itsessään oli tyylikäs. Kaikki kaupat saman katon alla (ihan kuin Itiksessä, hah!) ja useita viehättäviä kahvilabaareja. Viihdyimme mainiosti.

www.glatt.ch

IMG_3404

Juhlistimme suurta shoppauspäivää lasillisilla proseccoa. Yhden desilitran hinta jotain 10 frangia. Hyvää oli, mutta nopeasti meni.

2.Bahnhofstrasse, Zürichin parhaat timantit

Zürichin tunnetuin ostoskatu on Bahnhofstrasse, joka kulkee keskustan läpi rautatieasemalta järvelle asti. Sen varrella ovat niin perusliikkeet, kuten Zara, Hemppa & Maukka, C&A, kuin tavaratalot ja luksusputiikitkin.

IMG_3406

Me pyörähdimme yhdessä tavaratalossa sekä C&A:ssa, mutta emme ostaneet mitään. Sitten jatkoimme täyttä höyryä kello- ja kultaliikkeitä kohti. Tutkimme myös merkkivaatteet, -kengät ja -kapsäkit.

Alla vähän saldoa siitä, mitä ihanaa oli tarjolla.

IMG_3409

IMG_3411

IMG_3444

Mitä oikeasti ostimme?

IMG_3476

Kummityttö sai soman bernhardilaisrepun; löytö Zermattista (20 CHF)

IMG_3467

Kaveri julistautui julkisesti sinkuksi; löytö Oktoberfestiltä Zürichin rautatieasemalta (5 CHF). Syödään jouluna.

3.Sprüngli, Zürichin parhaat baakkelsit

Olin odottanut kahvihetkeä Sprünglin kuulussa kaffilassa siitä asti, kun saavuin Sveitsiin, ja toiseksi viimeisenä lomapäivänä haave vihdoin toteutui. Olin tosin käynyt Sprünglin herkkumyymälöissä – joita on pitkin poikin Zürichiä – joka päivä ja maistellut jo etukäteen talon macaronseja.

Ne osoittautuivat parhaiksi, mitä olen koskaan syönyt, ja hei, olen syönyt macaronseja myös Pariisin parhaina pidetyissä macarons-paikoissa. En vieläkään osaa sanoa, mistä mausta tykkäsin eniten. Ehkä shampanjan ja suklaan yhdistelmästä, ehkä maracuja-hedelmästä.

Bahnhofstrassen varrella olevassa kahvilassa söin kuitenkin suklaatryffelikakkua, taivaallista sekin. Kaveri tyytyi petit fouriin ja kirschillä maustettuun kahviin. Viimeksi mainitussa oli kuulemma liikaa kermaa ja liian vähän kirschiä.

Itse kahvila oli minulle pienoinen pettymys. Vähän kuin Fazer. Olin odottanut suuren luokan loistokkuutta ja vanhan ajan tunnelmaa.

Alakerran myymälä sen sijaan sai silmät kiiltämään. Vitriini kaupalla suklaata, leivoksia, kakkuja ja baakkelseja sekä RÖYKKIÖITTÄIN macaronseja, kaikissa sateenkaaren väreissä. Ostin laatikollisen kotiin viemisiksi.

www.spruengli.ch

IMG_3445

IMG_3447

IMG_3451

 

 

4.Nordsee, Zürichin parhaat pikaruuat

Rautatieaseman sisällä olevassa Nordsee-pikaruokalassa vierailimme kolme kertaa. Merenherkkuja tarjoava ravintola oli minulle tuttu jo Wienistä ja Berliinistä, eikä se pettänyt tälläkään kertaa.

Söin suosikkiannokseni friteeratut katkaravut talon pottujen ja dippikastikkeiden kera kahdesti, ja suu vääntyi messingille molemmilla kertaa. Kaveri kehui kala- ja rapuburgereita, ja kerran herkuttelimme jättikatkoilla intialaiseen ja välimerelliseen tapaan.

Olen sitä mieltä, että tästä ei pikaruoka parane. Tuoretta, vasta tehtyä ja vieläpä kaunista. Kohtuuhinnalla ja nopeasti. Kaunis kiitos, danke schön!

IMG_3520

IMG_3521

5.Le Dézaley, Zürichin parhaat fonduepadat

Viimeisenä iltana laitoimme parhaamme (ei todellakaan kovin hienoa reilirepusta) päälle ja suunnistimme Zürichin yöhön. Ilta alkoi fonduepadan ääreltä Le Dézaley -ravintolassa vanhankaupungin sydämessä. Tyylikäs, mutta rento, ranskalaishenkinen paikka, ja oi mitä ihanaa fondueta!

Aika hinnakasta tosin, 28,50 CHF per lärvi. Kyytipojaksi tilasimme puolikkaan pullon sveitsiläistä valkkua, ja sekin maistui oikein hyvältä, vaikka olikin listan halvin puteli.

Ikkunan takana lotisi sade. Ilta oli kuitenkin niin lämmin ja idyllinen, että ropina tuntui pelkästään hauskalta.

Missä? Römergasse 7

www.le-dezaley.ch

IMG_3484

IMG_3488

IMG_3492

6.Bar Münster, Zürichin parhaat viinilasit

Sulatimme fondueähkyä vanhankaupungin kujilta sattumalta löytämässämme Bar Münsterissä. Ihan tavallinen baari, josta oli näkymä kadun toisella puolella olevaan seksikauppaan, ja jossa halvinkin viini tarjoiltiin kristallilaseissa.

Ämyreistä soivat musikaalisävelmät ja Frank Sinatra. Tiskin takana hääräsi niin raamikas isäntä, että oli pakko tilata toisetkin lasit. Meinasimme jopa kysyä, olisiko tarjoilijan paikkaa vapaana.

Missä? Münstergasse 30

www.barmuenster.ch

IMG_3500

Mitä yleensä joimme?

IMG_3323

Bluseccoa Coop-marketin kylmähyllystä, hintaan kaksi frangia ja rapiat per tynnyri. Saatavilla sekä rosena että normiproseccona. Halvinta, mitä alppimaa tarjoaa, mutta erittäin hyvää. Toin sixpackillisen Suomeen ja kaveritkin tykkäsivät. Löytöjen löytö!

IMG_3407

Päätän raporttini Sveitsistä tähän, kalkattakoon kellot sen kunniaksi. Kiitos, että olitte kuulolla. Auf wiedersehen.

www.pienimatkaopas.com/matkakohteet/zurich_2.html

 

 

2 thoughts on “Sveitsi 5: Zürichin parhaat ostos- ja ruokapaikat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.