Majapaikalla on (paljonkin) väliä

Majapaikalla on totisesti väliä, kun viettää viikon eristyksissä, niin kaukana kaikesta, että vesipullokin on ostettava hotellista. Zanzibar House syrjäisellä Matemwen paratiisirannalla oli lottovoitto: hurmaava, hupsu ja ah, niin italialainen! Mitäs siihen sanotte – Italian viikon sen kun jatkuvat, vaikka matkakohde oli Sansibar, Tansania, Itä-Afrikka.

Viime aikoina on ollut onnea. Niin Torinon kuin Portonkin kämpät olivat nappivalintoja ja Douronlaakson bed & breakfastkin kohtuukiva. Aina ei ole ollut yhtä auvoista, itse asiassa harvemmin. Granadan apartemento viime huhtikuussa oli kauhea läävä (loistavalla näköalalla) eikä silti lainkaan kauheimmasta päästä, kun kaikki kamalat paikat, joissa olen maailmalla asunut, lasketaan mukaan.

Pahin ehkä aikoinaan Kairossa. Vessanpytylle päästäkseen piti ensin kiivetä paskavuoren yli ja tukka samaisessa hostelissa pestiin vichylla, koska hanasta ei herahtanut tippaakaan vettä. Olen myös joutunut hotellin omistajan vainon ja raivon kohteeksi ekalla Santorinin reissulla sekä maannut korvatulpat korvissa uima-altaalla Las Vegasissa, koska hulppea “boutique hotellimme” sattui sijaitsemaan lentoreitin alla ja koneet ujelsivat yli melkein kosketusetäisyydellä.

Että kokemusta on, hyvästä ja pahasta ja etenkin jälkimmäisestä. Tämä johtuu pitkälti siitä, että olen lähes aina majoittautunut mahdollisimman halvalla. Silti on ollut hyvä reissu ja hervottoman hauskaa. Mutta – toki rahalla saa yleensä majoituksesta irti enemmän.

Ihan kuin Italiassa

Zanzibar House todisti tämän. Maksoimme yöstä isossa ihanassa huoneessa isossa ihanalla parvekkeella ja merinäköalalla noin 160 euroa. Aika paljon meille, joilla budjetti on tavallisesti vain 100 euroa per yö, mutta aika vähän, kun ajattelee mitä sillä saimme. Zanzibar House oli kertakaikkisen ihastuttava hotelli: vain seitsemän huonetta, hyvällä maulla persoonallisesti sisustettuja, sansibarilaisittain hyvän kokoinen uima-allas, yksi elämäni parhaista rannoista, hyvää ruokaa ja ystävällinen henkilökunta.

Suurin ylläri oli italialainen isäntäpari, joka asui itse samassa rakennuksessa. Roomalainen mies oli tullut saarelle nuorukaisena raksahommiin, ihastunut maisemiin ja elämänmenoon (pole pole = slow down), päättänyt jäädä ja ryhtynyt pyörittämään hotellibisnestä. Nyt hän omistaa kolme majoituspaikkaa ja on hankkimassa neljättä. Lapset ja lastenlapsetkin asuvat osin Sansibarissa.

Eipä ihme, että Zanzibar House on italialaisten suosikki. Muutenkin Sansibar on italialaisten lomakohde numero uno (suorat halvat lennot Milanosta ja niin edespäin). Puhutuin kieli rantakohteissa on swahilin jälkeen italia, uskokaa tai älkää. Sitä taitavat sujuvasti myös paikalliset rantapojat ja -kaupustelijat.

Siellä me siis majailimme, yhden upean viikon, italianojen keskellä. Ja hyvä tavaton, että nautimme. Atmosfääristä, autiosta rannasta, jumalaisista maisemista ja aika lailla (mitä nyt välillä italian papatus surisi korvissa) rikkumattomasta rauhasta. Sekä pastasta, pizzassa ja muista Italian herkuista. Grazie sekä asante sana, kuten swahiliksi sanotaan. Muuta en juuri oppinut, koska kaikki puhuivat italiaa.

Naapurissa Romania

Mutta se tuli selväksi, että mahtava majapaikka tekee lomasta luksusta. Etenkin kun on kaukana kaikista palveluista ja koko elämä keskittyy hotelliin. Valintaa tehdessä kannattaa siis olla tarkka, vaikka onnen kauppaahan touhu viime kädessä on. Mekin olisimme ihan hyvin voineet valita viereisen Miramont-hotellin (sen toisen, joka sijaitsi juuri tässä kohdassa Matemwen pitkää rantaa).

Ja se olisikin sitten ollut ihan toinen tarina: omistajat olivat romanialaisia, kuten melkein kaikki vieraatkin, ja tämä jengi oli aivan toista maata kuin lungisti, rennosti ja hissuksinsa lomailevat italialaiset. Viina virtasi ja balalaikka soi ja huumekauppaa käytiin hotellin portilla. Totesimme tämän, kun kävimme parina iltana syömässä Miramontin ravintolassa. Ruoka oli sielläkin erittäin hyvää, mutta siihen se sitten loppuikin. Onnittelimme joka kerta itseämme, että asuimme lintukodossa naapurissa.

Molemmat hotellit näyttivät Bookingin kuvissa oikein kivoilta. Mutta vain toinen oli. Kannattaa ehdottomasti plarata läpi asiakkaiden kommentit, myös ne huonot. Valokuvat usein valehtelevat.

Lepoa ja rauhaa

Mutta nyt tulee aitoa tavaraa, voitte luottaa siihen. Zanzibar House sai meiltä tasan 9 pojoa. Vahva suositus, jos hakusessa on lepoa ja rauhaa ja on valmis syömään ja juomaan pääsääntöisesti yhdessä ja samassa paikassa, joka ei tarjoa muita huveja kuin lähes aution rannan vailla mitään palveluja.

Autuus mulle, muttei kenties sulle. https://www.zanzibarhouse.it/ENG/Index.html

Sitten kuvakavalkadiin:
Uima-allas näytti tältä, kuvattuna partsiltamme.
Aamiaista syötiin tässä tilassa. Kaveri löyhyttää aamuauringon nostattamaa hikeä ruokalistalla. Aamiainen oli ehkä hotellin heikoin lenkki: joka päivä samat tarjoilut, joskin munat saattoi tilata munakkaana, kokkelina, paistettuina tai keitettyinä. Viikon yhtä ja samaa jauhettuasi kaipasit jo muuta, mutta sama tarina ilman juustoa ja italialaista salamia jatkui seuraavassakin kohteessa.
Zanzibar House naamioituu mainiosti viidakkoon.
Rantaviivaa saattoi taittaa jalan tai fillarilla. Paikalliset ja jotkut kauempana majailevat turistit huristelivat myös mopolla.
Matemwen ostosmahdollisuudet ovat hyvin rajalliset. Zanzibar Housessa on pieni “kauppa” (vene alla olevassa kuvassa) ja rantakaupustelijat kiertävät rantaa – aika harvakseltaan – saronkipusseinensa.
Kaveri kuuntelee, mitä retkimyyjällä on sanottavanaan. Tosin me ostimme retket – joista lisää myöhemmin – hotellista. Hinta oli luonnollisesti kovempi, mutta saimme yksityiskuljetuksen.
Jääkylmä Kilimanjaro-olut oli helteellä ehdoton janojuoma. Kaveristakin, joka ei normaalisti olsaa juo, kuoriutui olutsieppo. Lounaaksi nautimme hotellin a la carte -listalta, kahdesti, hummeria ja jättirapuja. Sairaan hyvää! Illalla tarjolla oli vain neljän ruokalajin set menu, hintaan 18 dollaria. Söimme sen neljästi ja aina oli erinomaista.
Matemwen pikkuriikkinen kylä sijaitsi kävelymatkan päässä. Mutta se osoittautui pelkäksi peltihökkeliasutukseksi. Emme rohjenneet tutustua siihen rantaviivaa edemmäs. Tässä lapsi ja vuohi kuopivat kylän edustalla olevaa kaatopaikkaa. Kehtaanko edes kertoa, että kuvittelin hotellia varatessamme, että kylästä voisi käydä ostamassa juomia, kuten Zero Cokista? Haha, miten tollo turisti voikaan olla!
Kappas, jouluvalot piti poistaa palmuista ja yksi hotellimme työntekijöistä kiipesi tuosta vain kohti taivasta. Minä seurasin alhaalla hänen menoaan sydän kurkussa.
Välillä oli niin kuuma, että aivot tuntuivat sulavan.
Kahtena iltana saimme nauttia dinnerin yhteydessä afrikkalaisista tansseista.
Yhtenä aamu kello soi kuudelta, jotta näkisimme auringon nousun. Tämä kuva on partsilta. Sitten juoksuksi ja biitsille. Ja miten olikaan maailma tyyni ja kaunis. Nousuvesikin vielä.
Yhtenä aamuna ukkosti, oikein kunnolla. Sitten pilvet karkasivat ja taivas oli jälleen sininen. Ja miten sitä sineä kaipaankaan rännän roiskuessa juuri nyt…

4 thoughts on “Majapaikalla on (paljonkin) väliä

  1. maarit Post author

   Ei, kyllä on eri hotelli. Tsekkasin kartalta ja Villa Kiva on 3 kilsaa pohjoisemmassa. Aika lailla saman näköinen paikka joka tapauksessa. Ja ilmeisesti sekin kiva nimensä mukaisesti 😊.

 1. Hirvonen

  Onpas tosiaan ollut hassuja kokemuksia sinulla Kairossa. Itse aina katson aika tarkkaan läpi paikallisten tavat ja onko sillä vaikutusta hotelliin. Mukavuustason aika usein tarkistan myös.

  1. maarit Post author

   Nuorelle interreilaajalle sattui ja tapahtui, ja majoitus oli aina halvin mahdollinen ja usein siksi yllätyksiä täynnä. Olen myös myöhemminkin tinkinyt mukavuudesta, koska toinen vaihtoehto olisi ollut olla lähtemättä matkaan. Mottoni on aika usein ollut, että hotellissahan vain nukutaan. Vanhemmiten mukavuus on alkanut painaa vaa´assa enemmän ja nykyinen pyrkimys on saada mahdollisimman kiva majoitus kohtuuhinnalla. Tässä olen aika usein onnistunutkin, juurikin asiakasarvioita plaraamalla ja niihin luottamalla. Ja tämä Zanzibar House oli juuri sitä, mitä arviot lupasivatkin, oikeastaan enemmänkin, koska se ylitti odotuksemme.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.