Zakynthos: elämysloma kreikkalaisittain

IMG_20140528_0001

Elämäni parhaimman juhannuksen olen viettänyt konnajahdissa Zakynthoksen saarella Kreikassa. Enkä nyt tarkoita voroja ja murhamiehiä, vaan valekarettikilpikonnia. Zakynthos on niiden pesimäaluetta, ja meitä potkaisi sellainen onni, että pääsimme uimaan kilpaa konnien kanssa.

Kun rantauduimme Kalamakin kylään paria päivää ennen juhannusta, taivas enteili myrskyä, ja kunhan ehdimme uimarantaan, ukkonen jyrisi ja taivas repesi. Kirmasimme hotelliin vettä valuvina ja pakkohan se on tunnustaa, että potutti perusteellisesti. Sadettako sitä oltiin tultu Kreikkaan asti pitämään?

Seuraavana aamuna Zakynthos näytti aurinkoiset kasvonsa ja pääsimme pärskimään Välimereen. Ja sitten se tapahtui: lilluessani laiskasti vedessä alleni lipui jotakin SUURTA. Valekarettikilpikonna! Melkein yhtä iso kuin ihminen! Olin upota innostuksesta.

IMG_20140620_0002

Juhannus pinnan alla

Eikä siinä kaikki: yhtäkkiä konnia kauhoi joka puolella. Juoksimme kieli vyön alla läheiseen rantakauppaan ostamaan snorklausvehkeitä, maskia ja räpylöitä, jotka osoittautuivat halvasta hinnasta huolimatta niin hyviksi, että ne ovat minulla yhä käytössä. Ja sitten uudelleen veteen.

Myös sitä seuraava päivä, juhannusaatto, vierähti pinnan alla, sillä konnat hakeutuivat jälleen seuraamme. Minusta ne näyttivät uskomattoman kauniilta. Niiden kilvissä kasvoi simpukoita, ja ne antoivat meidän tulla niin lähelle, että olisimme voineet silittää niitä. Olin humalassa hurmoksesta, juhannusjuomia ei tarvittu.

IMG_20140620_0001

Ei rantapalveluja

Juhannuspäivänä patikoimme rantaviivaa pitkin naapurikylään, brittituristien kansoittamaan – ja nykyisin yhteen Kreikan suosituimmista biletyspaikoista – Laganasiin. Kalamakin ja Laganasin yhdistävä hiekkaranta on kilpikonnien pesimäaluetta ja siitä johtuen luonnonsuojelualuetta. Rantapalveluita ei tämän takia juurikaan ole – tai ei ainakaan ollut vuonna 2001, ja toivottavasti tilanne ei ole muuksi muuttunut, ja konnat saavat yhä pesiä rauhassa turisteilta.

IMG_20140528_0007

Kilpikonnien pesiä suojellaan myös niiden ympärille pystytettävillä kehikoilla. Yhdessä pesässä on noin 120 munaa, jotka hautuvat hiekassa 50 vuorokautta. Sen jälkeen alkaa konnavauvojen kilpajuoksu kohtalon kanssa. Suunnistaessaan kohta merta lähes puolet niistä kuolee. Aikuiseksi selviää vain yksi tuhannesta, sillä konnia jahtaavat monet pedot.

IMG_20140528_0002

Suuret nähtävyydet

Yhtenä päivänä teimme laivaretken saaren ympäri. Merellä oli ihanaa, mutta Skinarin Siniset luolat ja Agios Gerorgioksen rannalla makaava Salakuljettajien hylky, joista Zakynthos on kuulu, ja joita oli ylisanoin hehkutettu, olivat pienoisia pettymyksiä. Luolissa ei ollut mitään ihmeellistä, olkoonkin että vesi niiden sisuksissa velloi koboltinsinisenä, ja hylky puolestaan oli niin täynnä turisteja, että koimme ahtaanpaikankammoa.

Myös hylkyä ympäröivä laguuni oli mustanaan matkailijoista, vaikkakin onnistuin saamaan alueesta kuvan, jossa turisteja näyttäisi olevan vain kourallinen. Älkää kuitenkaan uskoko kuvaa (tai postikorttikuvia), vaan uskokaa minua: “suurilla” nähtävyyksillä on sesonkikuukausina suuren luokan ruuhka, joten kannattaa harkita kaksi kertaa, haluaako uhrata aikaa ja rahaa ruuhkassa räytymiseen.

IMG_20140528_0004

IMG_20140528_0003

Venetsialaisia vaikutteita

Kierros saaren pääkaupungissa Zantessa – puolen tunnin taksimatkan päässä Kalamakista – sen sijaan yllätti iloisesti. Ihan kuin olisi siirtynyt äkisti Italiaan. Tyylikkäitä terasseja, hyviä ravintoloita, pikkuisia putiikkeja ja venetsialaisia vaikutteita omaava pastellinsävyinen katukuva. Hurmaavaa!

IMG_20140528_0006

Kaupungin sydän on Agios Markos –aukio, joka on täpötäynnä tavernoita. Myös Strada Marinan varrelta löytyy mukavia ruokapaikkoja. Ostoskadut puolestaan virtaavat kaupungin keskellä. Muodikkaat puodit pullistelevat kengistä, laukuista ja vaatteista – tarjolla on muutakin kuin perinteistä Kreikka-krääsää tai Zakynthos-matkamuistoja.

IMG_20140528_0009

Upeimmat näkymät aukeavat Bohalin kukkulalta. Tarkoituksenamme oli kavuta sinne jalan, mutta helle uuvutti meidät jo mutkikkaassa alkumatkassa, joten hyppäsimme pirssiin. Kahvitauko suurten puiden alla tarjosi todellista silmänruokaa: allemme levittäytyi Zanten kaupunki kaikessa kauneudessaan ja yllemme kohosi Stranin kukkula venetsialaisine linnoituksineen.

IMG_20140528_0005

Ikävä jäi

Viimeisenä lomapäivänä olimme jälleen konnajahdissa. Ja jälleen kerran konnat olivat meille suosiollisia. Kotiin lähdimme haikein mielin: harvoin on Kreikka tarjonnut mitään näin ainutlaatuista.

Oi ihana Zakynthos, tahtoisin joskus takaisin!

http://www.zakynthos.net.gr/

***

Mitä, etkö ole vielä käynyt tykkäämässä niceMatkaajasta Facebookissa? Korjaa äkkiä tilanne:

www.facebook.com/maaritmaailma. Seuraavaksi luvassa muuten kilpailu, josta voit voittaa aurinkotuotteita.

Voit myös jättää sähköpostiosoitteesi blogin oikeassa yläkulmassa olevaan laatikkoon; näin saat tiedon uudesta postauksesta suoraan sähköpostiisi.

2 thoughts on “Zakynthos: elämysloma kreikkalaisittain

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.