Vuoden 2017 matkat (melkein) tehty

Tein tänä vuonna kolme lomamatkaa: Las Palmasiin, Irlantiin ja Santorinille. Lisäksi palasin vuoden ensimmäisenä päivänä New Yorkista, joten tämänkin reissun voi hieman rajoja venyttäen lisätä vuoden 2017 matkasaldoon. Kaikki ei mennyt suinkaan putkeen, vaan näillä tripeillä tuli todistettua, että aurinko ei aina paista sielläkään, missä sen olettaisi paistavan, ja että reissussa voi rähjääntyä kirjaimellisesti. 

Siitä huolimatta ja ehkä juuri sen takia jokainen matka oli suuri seikkailu. Huomenna, vuoden viimeisenä päivänä, tartun jälleen matkasauvaan ja suuntaan mielimaahani Meksikoon. Saa nähdä, millaisia elämyksiä Puerto Vallarta tarjoaa…

Tässä lyhyt katselmus menneeseen:

1)Keuhkokuumeisena Isossa Ompussa

Joulu New Yorkissa kuulosti hyvälle ja olikin sitä, mitä joulupäivään tulee. Aurinko paistoi täydeltä terältä ja Iso Omena näytti parhaat puolensa. Osallistuttuamme jumalanpalvelukseen gospelkirkossa (vau, mikä show!) vaelsimme Brooklynista Brooklyn Bridgeä pitkin Manhattanille ja söimme elämäni ihanimman ja eksoottisimman joululounaan Chinatownissa. Takaisin hotellille palasimme Manhattan Bridgeä pitkin auringon laskiessa. Käsittämättömän hieno rundi, ihan kuin elokuvissa.

Tapaninpäivänä urakoimme ostoksia tehden. Kukkaro keveni ja kassit painoivat.

Sitten alkoivat vastoinkäymiset. Tai ei vaideskaan, tosiasiassa ne alkoivat jo jouluaattona. Palvelu Finnairin, mutta portugalilaisen miehistön isännöimällä, lennolla Helsingistä New Yorkiin oli ala-arvoista ja ruoka järkyttävää. Hotellille saavuttua (taksikuski yritti huijata meiltä 150 taalaa, mutta onnistui huijaamaan vain 35)) kaveri alkoi valitella huonoa oloa, ja kun istahdimme jouluillalliselle italialaiseen ravintolaan, hänen naamansa oli jo vihreä. Dinneri jäi syömättä (kiitos Finskin tarjoilujen), mutta ehdimme tilata sen, joten jouduimme myös maksamaan sen. Loppuilta kului vessassa.

Vastoinkäymiset jatkuivat joulun jälkeen, kun meitsille nousi kova kuume. En päässyt tästä kuumeesta eroon, vaan olo muuttui aina pahemmaksi. Yskä tuntui hakkaavan kylkiluut poikki ja pieninkin ponnistus uuvutti. Siitä huolimatta ponnistelin raivoisasti. Raahauduin katsomaan Dyker Heightsin jouluvaloja. Raahauduin Broadwaylle katsomaan musikaalia. Raahauduin pitkin Brooklynin katuja. Raahauduin Central Parkiin katsomaan luistelijoita, mutta en jaksanut itse luistella (mikä suunnaton pettymys). Raahauduin pitkälle paluulennolle Lontoon kautta Helsinkiin.

Heti kotiin päästyä raahauduin viimein lääkäriin. Tämä kertoi, että minulla oli keuhkokuume. Saikkua paukahti kaksi viikkoa. Että sellainen New Yorkin reissu, joka jatkui ikävine jälkiseuraamuksineen pitkälle tammikuun puolelle. Verrattuna edelliseen – jolloin löysin rinnastani kyhmyn, joka osoittautui syöväksi – tämä oli kuitenkin aika pientä.

2)Kaatosateessa Lapassa

Lähdimme Las Palmasiin päästäksemme nauttimaan auringosta, mutta saimme sadetta, tuulta, viimaa ja vihuria. Emme olleet kertaakaan rannalla, saati käyneet uimassa. Rantapyyhe ja uima-asu tuli pakattua turhaan mukaan. Sen sijaan hupparilla, lippiksellä ja paksuilla sukilla oli lähes joka päivä käyttöä. Terassilla istuimme muutamaan otteeseen ja tasan kaksi kertaa oli niin lämmin, että uskaltauduimme t-paitahihasille.

Mutta eipä tämä lomaa pilannut. Las Palmas on siitä mainio kaupunki, että siellä riittää tekemistä kurjallakin kelillä. Turisteille rakennetuissa rantakohteissa olisi luultavasti ollut todeeella tylsää. Suosittelen Lapaa lämpimästi (vaikkei siellä aina lämmintä olekaan), jos Kanaria sattuu kiinnostamaan.

3)Rakkautta ensisilmäyksellä = ihana Irlanti

Irlantiin lähtiessä olimme varautuneita huonoon säähän ja kurjaan ruokaan. Molemmat yllättivät positiivisesti: vain yhtenä päivänä satoi kaatamalla ja ruoka oli (uskokaa tai älkää) ehkä parasta koko Euroopassa. Irlanti oli muutenkin ihana. Maisemat olivat huikeat, ihmiset superystävällisiä ja meininki rennonletkeä. Tykkäsimme niin kovasti, että meiltä loppuivat laatusanat välillä kesken.

Näimme viikossa paljon: Galwayn kukkivan kaupungin, Moheerin kalliot, Connemaran nummet, hurmaavan Kylemoore Abbeyn ja Dublinin värikkäät kadut. Paljon jäi kuitenkin näkemättä, toiseen kertaan, joka toivottavasti on lähitulevaisuudessa. Ja mikä parasta, olimme terveitä emmekä kastuneet (kiitos hyvän sadevarustuksen) läpimäräksi.

4)Kolmatta kertaa Santorinilla

Santorinin matka oli minulle merkityksellinen monella tapaa. Ensinnäkin olin ollut siellä kahdesti nuoruudessa ja ihastunut ikihyväksi. Nyt verestin muistoja ja tein totta unelmastani asua kalderan reunalla itkettävän kauniiden maisemien keskellä. Lisäksi juhlistin sitä, että vain paria päivää ennen reissuun lähtöä sain syövän 5-vuotiskontrollissa puhtaat paperit. Olo oli kuin olympiamitalistilla.

Reissu ei kuitenkaan sujunut ihan mutkitta. Itse asiassa mutkia oli kosolti. Teimme matkaa Santorinille henkilöautolla, lentokoneella, bussilla, laivalla ja taksilla, mennen tullen. Aikaa paloi kaksi vuorokautta (tästä enemmän edellisessä postauksessa). Tämä riepoi hermoja, mutta onneksi vaivannäkö kannatti. Santorini oli juuri niin ihana kuin muistoissanikin, olkoonkin, että turismoja oli satatuhatta kertaa enemmän. Aurinko helli ja silmä lepäsi.

5)Huomenna Meksikoon

Mikäs olisikaan parempi tapa päättää vanha vuosi kuin nousta lentokoneeseen? Edessä on maailman pisin uusi vuosi, koska aikaeroa on -8 tuntia. Sehän sopii, vaikkemme ole koskaan uudenvuoden hulinoista piitanneet. Ajatus Tyynenvaltameren yllä räiskyvistä ilotulitteista ei silti ole ihan vastenmielinen.

Pieni epäonni tosin vainoaa jo tässä vaiheessa. Lenssunpoikanen on vaivannut meikäläistä pari päivää. Koiranhoitokin meni uusiksi, kun hoitoväki sairastui oikein kunnolla. Vaihtoehtoinen paikka löytyi onneksi helposti, mutta vähän mietityttää, että mitä seuraavaksi.

Lisää Meksikosta parin viikon kuluttua. Hasta la vista – kohti uusia seikkailuja!

PS. Missä te olette matkustaneet vuoden 2017 aikana? Kertokaa ihmeessä, sillä vaikka tulevan vuoden reissut on pitkälti suunniteltu, aina on tilaa yllätyksille.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.