Turkki-extra

 

IMG_0150En ole koskaan ollut Turkki-fani, mutta olen käynyt maassa monta kertaa, koska sinne on päässyt halvalla. Vain Istanbuliin matkustamisesta olen oikeasti unelmoinut ja maksanut reissusta täyden hinnan; Bodrumiin, Alanyaan, Icmeleriin, Sideen ja Kemeriin päädyin puolivahingossa, äkkilähdöllä.

Kaikki kohteet tarjosivat hyvät puitteet aurinkolomalle. Icmeleristä tykkäsin muutenkin. Ja Istanbul, se oli ihan omaa luokkaansa.

BODRUM

Bodrumissa osallistuin (uskokaa tai älkää) Miss Bodrum -kisaan. Mittelöön minut ilmoitti yksi matkatovereistani. Toinen istui tuomaristossa edustaen Tanskaa (!). Näin ollen meikäläisellä oli pienoinen kotikenttäetu, josta johtuen minut kukitettiin kilvan lopuksi. Älkää kuitenkaan luulko, että menestys irtosi helpolla, kaikkea muuta: sen eteen piti laulaa, näytellä ja improvisoida. Vastanäyttelijältä repesi siinä tohinassa paitakin.

Siitä eteenpäin vietin iltani siitä Halikarnas-discotecassa, sillä bailaamaanhan Turkkiin oltiin tultu. Discossa yhtä matkatovereistani luultiin brittipoppari Rick Astleyksi (te, jotka olette yhtä vanhoja kuin minä, muistavat hänet kyllä), ja missin ja Rickin pöytään kiikutettiin ilmaisia drinkkejä. Ei ollenkaan hassumpi kokemus julkkiksena olosta…

Tutustuin myös Kännikapteeniin, jonka paatilla teimme pienen veneretken. Retken kulku meni näin: veneeseen astuessa kaivettiin viinakset esiin, sitten huristettiin uimapaikalle ja molskahdettiin veteen pullo kourassa, etunenässä kapteeni itse.

Ymmärtääkseni Bodrum on yhä hyvä biletyspaikka, eli sinne vain kaikki nuoret ja nuorenmieliset. Bodrumia mainostetaan myös yhtenä Turkin viehättävimmistä ja monipuolisimmista rannikkokaupungeista, jonka valkoiset talot ja kapeat kujat tuovat mieleen Kreikan. Aivan varmasti niin, jos nyt joku haluaa mennä Turkkiin sen takia, että voisi kuvitella olevansa Kreikassa. Kreikka on sitä paitsi ihan naapurissa: Kosin-saarelle pääsee paatilla päivittäin – mikä on ihan kiva lisä Bodrumin-reissulle.

IMG_20140312_0014

Kännikapteenin matkassa…

ISTANBUL

Seuraavaksi vuorossa oli Istanbul, kahden tyttökaverin kanssa. Ensimmäisenä iltana lotkimme punaviiniä hotellin lähellä olevan ravintolan henkilökunnan kanssa, kunnes ilta venähti aamuksi. Seuraavana aamuna muisti pätki, mutta ei muuta kuin Kapali Carsiin eli Suureen Basaariin. Siellä on arviolta noin 4000 kauppaa, joista mekin löysimme (sekapäisinäkin) mieleisemme.

Teimme myös treffit nahkatakkikauppiaan kanssa. Hän lupasi viedä meidät paikallisten suosimaan illallispaikkaan, jota emme muuten löytäisi. Matkaan mukaan kutsuttiin hänen serkkunsa ja tämän serkku. Ravintola oli upea ja ruoka ihanaa, mutta innokkaat kavaljeerit alkoivat pikku hiljaa ärsyttää. Pääsimme heistä eroon vasta yökerhossa, riidan kautta, kun emme antaneet heidän kyyditä meitä hotelliin, vaan haukuimme heitä (ihan hyvästä syystä) rattijuopoiksi.

IMG_20140312_0021

Tein tuttavuutta myös istanbulilaisen lääkärin kanssa sairastuttuani hienostohotellissa nauttimamme Sulttaanin illallisen (seitsemän ruokalajia) jälkeen ruokamyrkytykseen. Vatsaa väänsi niin, että kuvittelin kuolevani, ja kaverit kutsuivat hätiin lääkärin. Tämä, vanhempi herrasmies, ei voinut islaminuskoisena riisua pöksyjäni työntääkseen lääkepiikin takalistooni, vaan ystäväni Virpi joutui toimimaan sairaanhoitajana.

Seuraavan päivän vietin sängyn pohjalla, kun kaverit seikkailivat Top Kapin palatsissa. Se oli heidän mielestään niin hieno paikka, että he lähtivät sinne toivuttuani uudestaan. Totta puhuivat; olin haaveillut Top Kapin aarteista siitä saakka, kun näin lapsena samannimisen elokuvan, jossa päähenkilöt varastivat kuuluisan smaragdeilla koristetun tikarin.

Me tyydyimme ihastelemaan tikaria lasin takaa. Upea oli, kuin suoraan Tuhannen ja yhden yön tarinoista.

IMG_20140312_0013 IMG_20140512_0001

Myös Hagia Sofia ja Yerebatan Sarayi tekivät meikäläiseen vaikutuksen. Ensin mainittu on kaupungin tärkein bysanttilainen monumentti, joka on rakentamisensa jälkeen toiminut kirkkona, moskeijana ja museona. Sen kupoli on niin upea, että kaikki matkustavaiset haluavat nähdä sen. Tämän takia paikalla on ainainen ruuhka.

Aivan Hagia Sofian vieressä on 500-luvulla rakennettu Yerebatan Sarayi, maanalainen vesisäiliö. Sen kattoa kannattelee 336 pylvästä, ja sinne mahtuu 100 miljoonaa litraa vettä. Säiliössä on kuvattu 007 Istanbulissa –leffa, jossa Sean Connery lipuu soutuveneellä pylväikköjen lomitse.

Tykkäsin myös loisteliaasta Pera Palace –hotellista, jossa Agatha Christie, lempidekkaristini, on aikoinaan asunut. Vanhanajan glamuröösiä tunnelmaa kaikilla herkuilla. Kehotan nauttimaan gin tonicit juuri täällä.

http://www.jumeirah.com/en/hotels-resorts/istanbul/pera-palace-hotel-jumeirah/

IMG_20140312_0022

ALANYA

Yhtenä kesänä lähdin ystäväni Annikan kanssa Alanyaan, koska muuallekaan ei ollut varaa matkustaa. Huippuhalvan jokerimatkan hotelli oli yksi karmeimmista, missä olen koskaan asunut. Vessan ovi mahtui aukeamaan vain, jos toinen meistä seisoi sängyllä. Parveke tarkoitti peltikattoa, jonka alla pauhasi diskoteekki.

Vietimme lomaviikon perusasennossa biitsillä. Kleopatra-ranta oli erinomainen, kaunis, hienohiekkainen ja loivasti syvenevä. Parhaiten muistan rannalla olleen luolan, jossa majaili koiraperhe. Hoidimme ja ruokimme pentuja ja taisimme jopa harkita niiden salakuljettamista koti-Suomeen.

IMG_20140312_0020

Koska rahaa oli äärivähän, söimme joka ilta tomaattikeittoa. Kyytipojaksi haukkasimme rapeaksi paistettua turkkilaista leipää, joka oli niin hyvää, että vieläkin nousee vesi kielelle. Kerran repäisimme ja matkustimme rantakapakan omistajan kanssa virkistäytymään vuoristoon. Siellä meidät istutettiin ihanaan jokiravintolaan, jossa tarjolla oli juuri pyydettyä taimenta. Sitä syötiin jalat jääkylmässä jokivedessä huljuen.

IMG_20140312_0019

ICMELER

Icmeleriinkin päädyin Annikan kanssa. Se oli erinomainen lomapaikka: rauhallinen, siisti ja tunnelmaltaan leppoisa.  Hyvä ranta ja vain kivenheiton päässä Marmariksesta, jossa meno oli vilkkaampaa, kun actionia sattui kaipaamaan. Emme tosin ehtineet vierailla naapurissa kuin kerran johtuen siitä, että retkimahdollisuudet Icmeleristä käsin olivat muutenkin erinomaiset.

IMG_20140312_0016

Kävimme Kleopatra-saarella, Pamukkalen kalkkikiviterasseilla sekä Dalyanjoen suistolla. Ensin mainittu oli lähes trooppinen elämys: vitivalkoista hiekkaa rosoisten rantakallioiden sylissä. Kyllä kelpasi polskutella lämpimässä laguunissa ja ihastella vehreän kasviston värittämiä näkymiä.

Niin ikään Pamukkale valkoisine kalkkikiviseinämineen oli ihmeellinen elämys. Kuljimme pitkin villinä virtaavaa mineraalivesipuroa ja pääsimme pikapikaa pulahtamaan muutamaan kalkkialtaaseen. Sen jälkeen kiipesimme muinaisen Hierapoliksen kaupungin teatterille, josta aukesivat huikaisevat näkymät ylitse koko Pamukkalen. Samaisessa teatterissa on kuulemma istuskellut itse kuningatar Kleopatra.

IMG_20140312_0012

Kleopatran mukaan on nimetty myös luonnon muovaama kylpyallas, jonne hyppäsimme Pamukkalen-kierroksen päätteeksi. Poreileva mineraalivesi kumpusi suoraan maan povesta ja oli lähes 40-asteista. Sen tervehdyttävästä kuplinnasta saattoi nauttia makoilemalla veden alla olevilla sarkofageilla. Hieman hymyilytti, kun mietti, kenenkähän hautapaadella sitä pötkötti.

IMG_20140312_0011

Viimeisenä lomapäivänä suuntasimme Dalyanjoen suistoon, jonne matkasimme laivalla. Ensimmäinen pysähdys oli Turtle Beachillä, maailman toiseksi suurimmalla valekarettien ja vihreiden merikilpikonnien pesimäalueella. Se paljastui monen kilometrin mittaiseksi hiekkadyynimuodostelmaksi kuin suoraan postikortista. Sieltä matka jatkui jokiveneellä kohti Dalyanin kaupunkia, jossa kylvimme kuplivassa ja löyhkäävässä, mutta ah niin kaunistavassa, mudassa. En välttämättä suosittele, koska mutaa saattaa löytyä korvista vielä kotimaassa, mutta olihan se omanlaisensa kokemus…

IMG_20140312_0017

SIDE

Seuraavana kesänä lähdimme Sideen. Meidän piti majoittua kaikkein huokeimpaan pensionaattiin, mutta kävikin niin mukavasti, että se oli ylibuukattu. Meidät, pari päivää ennen lähtöä matkamme ostaneet, oli pakko sijoittaa parempaan – itse asiassa oikein hyvään – Kleopatra-hotelliin Siden vanhankaupungin sydämeen. Olimme todella tyytyväisiä, etenkin, kun ehdimme nähdä alkuperäisen majoitusvaihtoehdon.

Lomaviikko vierähti Siden itäisen puolen uimarannalla, jonne oli hotelliltamme vain vartin kävelymatka. Ihastuimme sen rauhalliseen ilmapiiriin ja ihanasti viilentävään tuuleen niin, ettemme käyneet kertaakaan paljon suositummalla ja enemmän palveluja omaavalla Kumköyn uimarannalla.

IMG_20140512_0002

Iltaisin chillailimme Siden baareissa ja ravintoloissa. Yhtenä ehtoona tosin teimme patikan Apollon temppelille, joka on Siden suosituimpia nähtävyyksiä. Kokenutkin matkaaja huokasi ihastuksesta, kun laskeva aurinko kultasi antiikin aikaiset pylväät punaisiksi ja meri musisoi ikiaikaisen näytelmän taustalla.

Teimme Sidestä myös jokiristeilyn Manavgatiin, joka on kuulu upeista vesiputouksistaan. Väkeä putouksilla oli niin paljon, ettei veden suihkuamista päässyt ihastelemaan lähietäisyydeltä. Parasta reissussa oli stoppi jokisuistolla olevalle hiekkasärkälle, jota nuoli toiselta puolelta meri ja toiselta puolelta makea jokivesi. Uituamme ensin lämpimässä merivedessä sukelsimme jääkylmään jokeen. Kylpy nostatti hiukset pystyyn, mutta olo sen jälkeen oli autuas.

Lisäksi piipahdimme verestämässä muistoja Alanyassa. Matka sinne taittui kauniilla goulet-laivalla. Palvelu pelasi ja turkkipoppi soi, ja säännöllisin väliajoin pulahdettiin Ahdin syleilyyn. Alanyassa aikaa oli vain tunti, ja se oli ihan liian lyhyt pysähdys. Emme ehtineet kuin juoda pikaiset kahvit. Ostokset jäivät tekemättä, ja se harmitti, sillä hinnat olivat halvemmat kuin Sidessä ja valikoimaa enemmän.

IMG_20140107_0011

 Turkkipoppi soi ja kansa ilakoi.

KEMER

Elämäni paskimman reissun ikinä tein Kemeriin, vuonna 2005. Sain siellä niin ärhäkän mahataudin, että lähes koko loma meni paskoessa ja kotimaahan palattua vaaka näytti viittä kiloa vähemmän.

Vatsatauti sai alkunsa veneretkellä, jossa söin ihan hyvänmakuisen, mutta paatin köökistä peräisin olevan lounaan. Olo tuntui kelmeältä jo samana iltana, enkä saanut illallisella alas kuin kupillisen keittoa. Yöllä yökin jo vessassa. Seuraavana päivänä sairastui myös kaveri.

IMG_0155

Paastoamisesta ja Imodium-kuurista huolimatta vointini ei parantunut, joten lähdin hakemaan apua lääkäristä. Sitä vartenhan minulla oli matkavakuutus. Myös paikalliset valkotakit olivat sitä mieltä, että vakuutus oli tehty käytettäväksi, sillä minut kärrättiin kiireellä sairaalapetiin ja käsivarteen iskettiin tippaletku. Olin kuulemma kamalan huonossa kunnossa ja minulle piti tehdä paljon (kalliita) kokeita.

Makasin lasaretissa puoli päivää, sitten hermostuin ja revin letkut irti. Jouduin allekirjoittamaan paperin, että poistuin sairaalasta vastoin lääkärien suositusta, omalla vastuullani.

Kun palasin hotelliin, kaveri – itse jo hyvässä kunnossa – ehdotti, että söisin tautiini hänen antibioottinsa, jotka oli määrätty kotimaassa kokonaan toisen sairauden varalle. Hän oli lukenut tuoteselosteesta, että samaisilla tropeilla hoidettiin myös mahaongelmia.

IMG_0179

Oloni koheni välittömästi. En kuitenkaan uskaltanut enää loppulomasta syödä, vaan tyydyin kittaamaan litra kaupalla Fantaa ja imeskelemään tikkareita. Ollessani vessan lähellä rohkenin haukata myös palan patonkia.

Kemeristä jäi siis varsin paskainen muisto, mutta vaikka en olisi saanut vatsatautia, en olisi pitänyt Kemeriä kovin kummoisena matkakohteena.  Kaupunki oli kyllä siisti ja sievä, mutta illalla kadut täyttyivät mölystä, kun baarien ämyrit huusivat kilpaa kesän discohittejä. Rannat olivat nekin ihan ok, mutta eivät enempää ja elokuussa täyteen ahdettuja.

IMG_0214

Parasta koko matkassa oli jeeppiretki Taurusvuoristoon, joka kohoaa Kemerin kupeessa. Siellä ilma on hikikuumallakin hitusen raikkaampi kuin rannikolla, josta johtuen äveriäät turkkilaiset ovat rakentaneet vuorten syliin lomakeitaansa. Maisematkin ovat hulppeat: 2,5 kilometrin korkeudesta pilviä tuijotellaan niiden yläpuolelta. Vuoristopuroissa voi pulikoida ja syömään voi istahtaa jokivarsiravintoloihin – jos uskaltaa…

IMG_0245

Yhteenveto:

Paras paikka: Istanbul

Paras ranta: Alanya

Paras retkivalikoima: Icmeler

Paras ruoka: same same. Ravintoloiden hygieniatasoon kannattaa kiinnittää huomioita.

Paras ostospaikka: Istanbul ja Alanya

***

Vieläkö lähtisin Turkkiin, jos tulisi tilaisuus? Kyllä, Istanbuliin anytime. Haluaisin myös matkustaa Kappadokiaan ja leijua kuumailmapallolla kuun maisemien yllä. Se on oikeastaan salainen haaveeni…

Tutustu Turkkiin lähemmin: http://www.turkki.fi/, http://www.goturkey.com/

Ja minultakin saa kysyä mitä vain. Yritän vastata parhaani mukaan.

4 thoughts on “Turkki-extra

  1. Nina

    Hei,
    Olemme lähdössä Sideen ja meillä on pieni ongelma: varatakko majoitus Irem Garden Apartmentista vai Hanay Suite Hotellista? Vaihtoehdot sijaitsevat Siden “vastakkaisilla reunoilla.” Vanhan kaupungin alue ja satama on niemen kärjessä, mutta missä sijaitsevat muut kaupat ja ostoskujat sekä ruokaravintolat? Joka puolella niitä varmasti löytyy jonkin verran, mutta jos haluamme olla lähellä näitä, kumpikohan hotelleista kannattaa varata? Matkalla on mukana kaksi lasta 13 v ja 9 v.

    1. maarit Post author

      Tsekkasin hotellit; molemmat vaikuttavat hyviltä ja tasokkailta. Lähinnä kannattaa harkita sitä, haluatteko asua rannalla vai keskustassa. Hanaysta on matkaa rantsuun vajaan kilometrin verran, mutta toisaalta se on kaupungin ytimessä. Irem taas on rannalla ja matkaa keskustaan on pari kilometriä. Palveluita, kauppoja ja ravintoloita löytyy myös rannalta, ja rannan tuntumassa on kesän kuumina kuukausina aina hieman vilpoisempaa. Koska matkustatte lasten kanssa, valitsisin itse ehkä tuon rantahotellin, ranta, uiminen ja vesileikit kun ovat lapsille lomassa usein tärkeintä. Keskustan hotellissa on kuitenkin hyvä uima-allasalue, joka voi sekin riittää, riippuu ihan lapsista ja omista intresseistänne rannalla makoilun suhteen. Valitsitte kummin kammin, valinta on varmasti hyvä. Side on sen verran pieni kaupunki, että matkat paikasta toiseen eivät ole pitkiä – kaikki on tavallaan lähellä… Joka tapauksessa ihanaa matkaa; nautitte varmasti Siden rauhallisesta ja leppoisasta tunnelmasta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.