Taormina, parasta Sisiliassa (ellei koko Italiassa)

IMG_3995

Olin 11-vuotias, kun vierailin ensi kertaa Sisiliassa. En muistele matkaa hyvällä, koska koko viikko satoi kaatamalla ja tarantella tahditti joka askelta. Pahinta oli, kun menimme porukalla syömään: istuttiin pitkissä pöydissä, otettiin vierustoveria käsikynkästä ja laulettiin toisia vasten huojahdellen rullaatirullaatirullaatiraa.

Ajattelin, että Sisiliaan en palaa ikinä.

Muutama vuosi sitten pyörsin päätökseni ja otin Aurinkomatkoilta viikon äkkilähdön Taorminaan. Ja nyt kokemus oli aivan toisenlainen. Aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta, tarantellan taisin kuulla vain kahdesti, eikä kertaakaan tarvinnut laulaa suomalaisia kansanralleja.

Ja kuulkaa, Taormina oli ihana! Mykistävän kaunis kaupunki, jossa olisi viihtynyt pitemmänkin aikaa.

IMG_4046

IMG_4040

Taormina: kukkivat kujat

Hotel Splendid sen sijaan oli kaikkea muuta erinomainen. Sen melkein arvasimme, koska hinta oli niin huokea. Äänieristys oli nolla ja uima-allas postimerkin kokoinen. Allasbaarista ostamamme valkoviini maistui vaniljalta.

Noo, olihan meillä merinäköala piskuiselta partsiltamme, ja hotellin sijainti oli loistava. Asuimme melkein Taorminan sydämessä, kaupunkia vartioivan Porta Messinan kupeessa.

IMG_3965

Taival Porta Messinalta kaupungin toiseen päähän, Porta Catanialle, on vajaan kilometrin mittainen. Tätä reittiä tuli sahattua ahkerasti, välillä pääkadulta, Corso Umbertolta, suloisille sivukujille piipahdellen.

Niskat olivat mennä kulkiessa sijoiltaan, sillä Taorminan talojen kukkivat parvekkeet tarjosivat hurmaavaa silmänruokaa: pelargonioita, sitruunapuita ja vihreitä köynnöksiä.

IMG_3998

Pysähdyspaikoista ihanin oli pääkadun puolivaiheilla oleva Piazza 9 Aprile. Sieltä aukeavat huikaisevat näkymät Etnan tulivuorelle sekä Naxoksen lahdelle.

Toinen ihastuttava stoppi oli Corvajan palatsi, jossa toimii matkailutoimisto ja Taorminan museo. Rakennus itsessään on äärettömän kaunis, sekoitus arabialaista, normannilaista ja goottilaista arkkitehtuuria.

IMG_3987

IMG_4001

Näkemisen väärti on niin ikään kaupungin puutarha, Paeco Duca di Cesarò. Siellä voi käyskellä puiden siimeksessä harvinaisia kasveja ja merimaisemia ihaillen.

IMG_4004

Monte Tauro: mahtavat maisemat

Yhtenä päivänä teimme hikisen patikan Monte Tauron vuoren huipulle, Castelmolan pikkukaupunkiin. Kävelyreitti sinne starttaa Porta Catanian liepeiltä. Suunta on koko ajan ylöspäin. Jo matka keskustan yläpuolella olevalle via Circonvallanzionelle, josta varsinainen vaelluspolku alkaa, saa hien virtaamaan.

Omapa oli syymme; lähdimme ääliöt matkaan puolilta päivin, kaikkein kuumimpana ajankohtana.

IMG_4027

Lisää hikeä ja puuskutusta oli luvassa myös seuraavat kaksi kilometriä. Koska polku on suoraa nousua, matka tuntui huomattavasti pitemmältä. Maaston haasteellisuutta lisäsivät pienet maanvyörymät. Varjoa ei ollut juuri tarjolla, joten rukoilimme kaikkia jumalia, että suojakertoimet olisivat riittävät.

Mitä ylemmäs kiipesimme, sitä huikeammat olivat maisemat. Välimeri siinsi sinisenä ja Taormina kimalsi pastelliväreissä. Ruuhkaa reitillä ei tarvinnut pelätä; taivalsimme lähestulkoon omassa rauhassamme.

IMG_4029

IMG_4020

Määränpääkin palkitsi. Näkymät Castelemolasta olivat henkeäsalpaavat. Allamme lepäsi Taormina kaikessa kauneudessaan ja yllemme kohosivat uljaat vuoret.

Nautittuamme erinomaisen pastalounaan Il Vicilio – nimisessä ravintolassa chillailimme Castelmolan kaduilla. Takaisin Taorminaan huristimme bussilla. Rajansa kuntoilemisellakin.

IMG_4036

Biitsit: Mazzaro, Naxos & Dolce Vita

Lähin uimaranta, tuo lomailijalle – ainakin minulle – niin tärkeä asia, löytyi Mazzaron kylästä, jonne voi laskeutua köysiradalla. Portaitakin pääsee, mutta askellettavana on peräti 700 porrasta, joten kaikkein kuumimpina päivinä asiaa kannattaa miettiä kaksi kertaa – etenkin takaisin tullessa.

Me rytistimme alas köysiradalla ja jatkoimme matkaa rannan edustalla olevalle Isola bellan saarelle. Se yhdistyy rannikkoon kapealla hiekkakaistaleella, jota pitkin voi saarelle kahlata. Piipahdus saarella oli kuitenkin pettymys, sillä siellä ei ollut muuta nähtävää kuin jokunen kivikasa ja raunio.

Parempaa oli onneksi luvassa patikan jälkeen, kun antauduimme kiinalaisten rantahierojien vatvottavaksi. Olo oli käsittelyn jälkeen taivaallisen raukea.

IMG_4052

Myös naapurikaupungin Naxoksen ranta, olkoonkin ruuhkainen, on kokeilemisen arvoinen. Sinne pääsee Taorminasta sekä bussilla että jalan. Kävelymatkaa on kaksi kilometriä.

IMG_4047

Reitti alkaa via Romalta hotelli Villa Schulerin läheltä. Sieltä se jatkuu osittain polkuina, osittain portaina kohti Madonna della Grazien kirkkoa. Seuraavaksi ohitetaan rautatieasema, ja sitten ollaankin jo Naxoksen rantakadulla.

Parhaat auringonottopaikat löytyvät kadun toisesta päästä. Rantatuolit ja auringonvarjot ovat Naxoksen rannalla halvemmat kuin Mazzarossa. Sama koskee hierojien palveluita.

IMG_4057

Kävimme myös Dolce Vitan rannalla, Taorminan toisella puolella. Se oli meistä kaikkein paras biitsi. Vain kourallinen auringonpalvojia ja aivan loistava rantaravintola, jossa söimme loman parhaan lounaan, tuoretta kalaa ja raikasta roseeta.

IMG_4104

Catania: ostoksia ja häähumua

Taormina on varsin kallis kaupunki, joten shoppaamaan kannattaa suunnata joko Messinaan tai Cataniaan. Siellä hinnat ovat halvemmat ja valikoimat laajemmat. Matka kumpaankin kaupunkiin on suurin piirtein yhtä pitkä, ja se taittuu joko bussilla tai junalla.

IMG_3974

Me päädyimme bussilla Cataniaan, jossa aloitimme ostoskierroksen markkinoilta. Tarjolla oli kaikkea maan ja taivaan väliltä, todella halvalla. Emme kuitenkaan ostaneet mitään, sillä samainen Aasiasta kiidätetty muovikrääsä oli jo niin monessa paikassa aiemmin nähty – ja huonoksi havaittu.

Markkinoilta jatkoimme matkaa via Etnealle. Sieltä löytyvät parhaat liikkeet ja suurimmat tavaratalot. Katu on kolme kilometriä pitkä. Via Etnealta voi kurvata XX Settembre – tai Umberto-kadulle. Niiden varsilla sijaitsevat kalliit merkkiliikkeet, joihin meillä, tyhjätaskuilla, ei ollut mitään asiaa.

IMG_3976

Kun vähät ja vaatimattomat ostoksemme oli tehty, lepuutimme jalkojamme piazza del Duomolla, tuomiokirkon edustalla. Söimme hyvän lounaan Caffe del Duomossa, jonka lomassa viihdytimme itseämme tirkistelemällä paikallisia hääpareja, jotka tulivat kirkon edustalle valokuvattaviksi.

IMG_4064

Panarea-Stromboli: päivä merellä

Sunnuntaipäivän uhrasimme merimatkailulle. Matkasimme Eolian Queen – nimisellä paatilla Panarean ja Strombolin tulivuorisaarille.

Ensin mainittu on pienin ja muodikkain Eolian saarista, jetsetin ja milanolaisten muotigurujen lemmikki. Tästä johtuen sen satama täyttyy kesäkuukausina huvipursista ja kadut raharikkaista seurapiirisepoista.

IMG_4073

Panarea tunnetaan myös tyylikkäistä taloistaan, jotka on koristeltu kauniilla kaakeleilla. Minulle katukuvasta tuli mieleen Santorinin saari Kreikassa: mäkistä, sinistä ja hohtavan valkoista.

IMG_4092

Stromboli taas on tunnettu paitsi Ingrid Bergmanin ja Roberto Rosselinin rakkaustarinan romanttisena näyttämönä, myös yhtenä maailman aktiivisimmista tulivuorista. Viimeinen suuri laavapurkaus tapahtui joulukuussa 2002  jatkuen heinäkuuhun 2003. Kuulostaa pahalta, mutta verrattuna 1800-lukuun, jolloin tulivuori purkautui muutaman minuutin välein, tämä oli aivan mitätöntä.

Mekin näimme laavan syöksyvän 926 metrin korkeuteen kohoavan Strombolin kidasta ja näky oli mereltä käsin oikein komea. Saari itsessään oli hurmaava, vaikka kadut jyrkästi ylåviistoon nousivat ja pohkeet joutuivat niitä kivutessa koville.

Kannatti ehdottomasti tehdä tämä trippi, vaikka aika hinnakas olikin.

IMG_4098

Euroopan suurin tulivuori, 3323 metriä korkea Etna, sen sijaan jäi tällä kertaa kokematta. Minua se ei haitannut, sillä tutustuin Etnaan jo lapsena. Muistan, että vuoren rinteillä haisi mätämunalle johtuen sen sisuksista nousevista rikkikaasuista.

En ollut innostunut uusimaan tätä kokemusta, eikä aikakaan antanut Etnalle periksi.

http://www.aurinkomatkat.fi/italia/taormina-sisilia

16 thoughts on “Taormina, parasta Sisiliassa (ellei koko Italiassa)

 1. Lotta

  Kiitos tästä jutusta ja ihanista kuvista! Ensi keväänä pääsen näkemään kaiken tämän omin silmin. Taormina vaikuttaa ihanalta paikalta ja siitä on haaveiltu pitkään.

  1. maarit Post author

   Kiitos itsellesi siitä, että rohkenit kommentoida tätä postausta, joka on ollut blogin luetuin jo piiitkän pitkän aikaa, mutta kukaan ei ole kuitenkaan aiemmin avannut sanaista arkkuaan. Tämä on hieman ihmetyttänyt, mutta me suomalaisethan olemme tuppisuista kansaa, joten mitäpä sitä turhia pulisemaan… Taormina on todellakin ihana, parasta Italiaa, mitä olen itse koskaan kokenut, ja koko Sisilian saari täynnä nähtävää. Toivotan sulle upeaa reissua ja ikimuistoisia elämyksiä!

 2. Esa

  Maaliskuussa Taorminaan, saapa nähdä, miten jaksetaan kiipeillä. Saattaa kyllä mennä taksimatkailuksi näillä klabbeilla… 😀

  1. maarit Post author

   Hei ihanaa, Taormina on varmasti upea keväällä ja turistejakin on vähemmän kuin pahimpaan sesonkiaikaan. Ja kyllähän taksillakin pääsee, vaikka voi tulla vähän tyyriiksi… Bussitkin kulkevat kohtuuhyvin ja junalla pääsee sujuvasti moneen paikkaan, eli niitäkin kannattaa pitemmillä reissuilla harkita. Mahtavaa matkaa!

 3. Sari

  Kiitos Maarit kivasta kirjoituksestasi ja rehellisistä mielipiteistä mm. biitsien ja ostosten kohdalla. Touko-kesäkuun vaihteessa olemme Taorminaan menossa. Eka kerta Sisiliaan, Italiaa muuten kierretty aiemmin. Odotamme jo innolla 🙂

  1. maarit Post author

   Kiva, jos olen voinut olla apuna Sisilian matkan suunnittelussa! Varmasti ihastutte, saarella on paljon nähtävää, mutta Taormina on mielestäni varsinainen helmi. Ja kevät on ihana ajankohta lähteä reissuun, kun ei ole vielä liian kuuma ja turistejakin on vähemmän kuin pahimpina sesonkikuukausina. Nautinnollista matkaa!

 4. Anne

  Taorminaan taas torstaina ollaan menossa, onkohan tämä nyt 14. vai 15. reissu 🙂
  Muualle ei edes haluta lähteä, Taormina on tuttu ja turvallinen, rakkaaksi käynyt paikka.
  Viimeisimmät viisi reissua ollaan majailtu taloissa, jotka on vuokrattu HomeAwayn kautta. Tällä kertaa kokeilemme Airbnb:n kautta vuokrattua taloa.
  Castelmolassa on joka kerta käytävä ainakin kerran (luonnollisestikin kävellen), Da Pippolta haetaan manteliviinit kotiin vietäväksi.
  Kohta taas siellä, ihanaaa…. 🙂

  1. maarit Post author

   Kuulostaa hyvältä ?! Olen itse parhaillaan toisella upealla saarella, Santorinilla. Harkitkaa tätäkin vaihtoehtoa joskus. Vinkkejä tähän matkaan luvassa blogissa myöhemmin läjäpäin. Ihanaa Taorminan reissua!

 5. Matkakuume

  Matkaamme Taorminaan ja ylipäätään Sisiliaan ensimmäistä kertaa kesäkuun puolessa välissä. Lennot ja hotelli varattu, vielä mietin tuota Catania-Taormina väliä, miten sen matkata neljällä hengellä. Onnistunee linja-autolla, taksilla näyttää maksavan turhan paljon…
  Oma ajatukseni reissujen suhteen on, ettei samaan paikkaan kannata mennä ennen kuin kaikki maailman kolkat on kertaalleen nähty😉. Santorinia ja etenkin Oiaa voin minäkin suositella, ken ei vielä ole sitä ihmettä nähnyt ja kokenut.

  1. maarit Post author

   Ihastutte varmasti! Taormina on hurmaavan kaunis ja koko saari täynnä mielenkiintoista nähtävää. Cataniaan pääsette kätevästi bussilla tai junalla. Me valitsimme bussin eikä se maksanut paljoa. Bussiasemalta ei ole pitkä matka kävellä keskustan kaduille – lapsetkin jaksavat tämän matkan hyvin. Itse olin Sisiliassa toistamiseen enkä lainkaan turhaan, koska lapsuuden matka oli vallan toisenlainen ja siitä oli vähän ikävät muistot. Kolmannenkin kerran voisin hyvin mennä, mutta maailma on niin täynnä muita ennen kokemattomia kohteita, että luultavimmin en ole ainakaan ihan heti palaamassa Sisiliaan. Toisaalta olen kyllä sitä mieltä, että joissakin paikoissa voi vierailla vaikka tuhat kertaa ja silti ne tarjoavat aina uutta. Mainitsemallasi Santorinilla olen käynyt kolmesti ja kaikki reissut olivat tekemisen väärti. Vaikka saari on pieni, se on ainutlaatuisen ihana – ja viime reissulla pari vuotta sitten asuin postikorttimaisemissa kalderan reunalla, mikä teki matkasta aivan erilaisen kuin aiemmista, jolloin hotelli oli Kamarissa. Ihanaa Sisilian lomaa teille!

 6. Ritva

  Mielenkiintoista luettavaa ja ihania kuvia !
  Viikon kuluttua lento Ja Taormina on kohde . Italia jäänyt vähemmälle matkakohteena Roomassa ainoastaan käytynä.

  1. maarit Post author

   Ihastut varmasti! Taormina on kertakaikkisen hurmaava paikka ja syksy ihan paras aika vierailla siellä. Itsekin olen matkaillut Italiassa aika vähän, nuoruudessa Interraililla tuli piipahdettua Roomassa, Veronassa, Firenzessa ja Venetsiassa. Roomassa olen käynyt myöhemminkin, mutta nuo muut kaupungit ovat painuneet melkein unohduksiin. Noo, joulukuussa asiaan tulee pieni korjaus: silloin vuorossa on Torino ja pelkästään siitä syystä, että siellä järjestetään taitoluistelun GP-sarjan finaali. Muuten Torino ei olisi edes pälkähtänyt mieleen, mutta näitä kisoja kiertäessä eteen on tullut monta paikkaa, jonne ei olisi tullut muuten lähdettyä. Ja aina on ollut hauskaa ja kohde on yllättänyt positiivisesti. JOten innolla odotan tätä Torinonkin matkaa. Siitä tarinaa sitten myöhemmin. Ihanaa matkaa sinulle, nauti kauniista Sisiliasta!

 7. nina

  Taormiinan matkaajat kertokaa hotellivinkkejä:)
  Ekakertaa menossa keväällä 2020 tuonne. Onko hotellihuoneissa jääkaappi ja kahvinkeitin tjs. tavallisimmin?
  Entä hintataso käytännössä?
  Vinkkejä otetaan vastaan 😉

  1. maarit Post author

   Haloo kaikki tällä sivustolla seikkailevat! Auttakaapa Ninaa. Omasta reissustani on jo aikaa, joten en uskalla sanoa mitään tän hetkisestä hintatasosta, mutta mielikuvani mukaan Taormina voi käydää kukkarolle, koska tarjolla on luksusta joka lähtöön. Toisaalta siellä voi ruokailla myös edullisesti ja varmasti tehdä edukkaita löytöjä kaupoistakin, jos ei eksy luksusbrändimyymälöihin. Myös hotelleja ja muita majapaikkoja on monen tasoisia ja hintaisia. Suosittelisin kurkkaamaan valikoimaa esim Booking.comista. Jääkaappi, kahvinkeitin sun muut keittiömööpelit löytyvät varmimmin apartementos-hotelleista tai loma-asunnoista. Itse asuimme varsin vaatimattomassa perushotellissa, jossa näitä mukavuuksia ei ollut. Tämän tiesimme toki etukäteen, mutta kaipasimme etenkin jääkaappia. Onneksi hotellin baarista sai jäitä, joilla juomat sai nopeasti kylmiksi.

 8. Anne Kiiski

  Halojaa! I Love Sicily! Jos ei ole kynnyskysymys yöpyä juuri Taorminassa, kannattaa ottaa hotelli Giardini-Naxosesta. On jo elämys sisällään ottaa bussimatka joka päivä Taorminaan. Matka ei kestä kuin noin 25 min ja saa kokea huikeat maisemat samantein. Paluun voi suorittaa lenkkipolkua pitkin. Se se vasta elämys on! Itse olen saanut hienoimman nautinnon ottamalla bussimatkan Naxosesta Taorminaan, sitten avotaxilla Castelmoolaan ja sieltä patikoiden alas Naxoseen.

  1. maarit Post author

   Ihanaa, joku lukee korona-aikanakin matkablogeja! Se antaa toivoa, että kyllä tässä jälleen jonain kauniina päivänä myös matkaillaan. Sisilia on silloin erinomainen kohde. Ja tosiaan, Taormina ei ole ainut vaihtoehto majoittautumista ajatellen. Yhdet tutut ovat ihastuneet Cataniaan,josta käsin kiertävät saarta. Mutta asuipa missä hyvänsä, Taormina kannattaa ottaa retkikohteeksi. Matkatessa paikasta toiseen näkee aina paljon muutakin kuin itse kohteen, ja Sisiliassa matkanteko tarjoaa paljon kaunista.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.