ULKOMAILLE pitkästä aikaa!

Ihan sama vaikka satoi. Eikä väliä sillä, että kohde oli entuudestaan hyvinkin tuttu. Ja että reissun päällä oltiin vain päivä. Sain kuitenkin kaivaa passin esiin ja tarttua kuvainnollisesti matkasauvaan. Alla liplatti Itämeri ja horisontissa häämötti Tallinna.

Pressimatkan tarjosi Tallink Suomi ja Visit Tallinn.

Long time no see. Niinpä. Tyhjästä on ollut paha nyhjästä (kiitos koronan, joka pani stopin matkailulle), joten minusta on ollut parempi olla hiljaa. Toki olisin voinut tahkoa riemukasta raporttia matkoistani lähimarkettiin, Ärrälle tai Talin kuntopuistoon tai esitellä lukuisat koiranulkoilutusreittini, mutta onneksi älysin olla tarttumatta kynään, vai mitä mieltä olette?

Toisaalta kynäni on sauhunnut työmaalla, joten olen oikeastaan ollut tästä blogitauosta kiitollinen. En olisi millään ehtinyt enkä jaksanut suoltaa matkakertomuksia, vaikka sellaisia olisi ollut tarjolla. Joten hyvä näin.

Reissukaiho on toki riipinyt rintaa. Erityisen ahdistavalta on tuntunut se, ettei kiikarissa ole ollut mitään kivaa (lue: yhtään matkaa), jota odottaa. Niinpä kutsu Tallinnaan sai meikäläisen melkein villiintymään: vihdoinkin, piiiitkästä aikaa, ihan oikeasti ULKOMAILLE! Ja mikäs sen parempi paikka aloittaa matkailu uudestaan kuin tuttu ja turvallinen, mutta aina jotain uutta tarjoava, Tallinna.

Väljästi ja turvallisesti

Reissu aavan meren yli taittui Tallinkin Victoria I:llä, meitsille tutulla retropaatilla entuudestaan. Sillä tuli pari vuotta sitten seilattua Tukholmasta Tallinnaan Itämeren rengasristeilyn merkeissä ja samaisella reitillä Victoria I paahtaa edelleen – tai paahtoi aina koronaan asti. Nyt se on siirretty kuljettamaan suomalaisia Helsingistä Tallinnaan elokuun loppuun asti.

Matkaan lähdetään klo 9.30 ja perillä ollaan puolilta päivin. Paluu starttaa klo 17 ja Helsinkiin saavutaan klo 20. Passeli kesäpaketti, joka ei vaadi ylösnousua ennen kukon kiekumaa ja kotonakin ollaan niin sanotusti ihmisten aikaan. Mukavimmin matkanteko sujuu omassa hytissä, jonne voi jättää ylimääräiset tavarat maissa ollessa.

Maissa ehtii viidessä tunnissa minkä ehtii, mutta kun tekee täsmäiskun esimerkiksi johonkin Tallinnan lukuisista ja kiinnostavista museoista ja seikkailee sen ympäristössä, ehtii ihan tarpeeksi. Tuhdin aamiaisen – jolla jaksaa koko päivän – ja aikaisen dinnerin voi nauttia laivalla.

Kaikki laivan palvelut toimivat kuten ennenkin. Korona-ajasta kertovat vain käsidesipullot, kumihanskat ja hyvästä hygieniasta muistuttavat lippuset esimerkiksi ravintoloiden pöydissä. Sekä ainakin toistaiseksi se, että laivalla on varsin väljää: viime viikon tiistain lähdöllä matkustajia oli vain reilut 800, kun Victoriaan voisi nykyiset turvamääräykset huomioiden lastata kolminkertaisen määrän.

Ruuhkaa pääsi syntymään ainoastaan laivalle saapuessa ja sieltä poistuessa. Tuolloin turvavälit unohtuivat lähes jokaiselta. Kuten aina ennenkin Tallinna piti ottaa haltuun nopeasti ja sieltä oli päästävä pois vielä nopeammin.

Aina varma valinta: Fotografiska

Perillä kohteessa! Toisin sanoen omalla kohdallani Fotografiskassa. Sekin tuttu paikka entuudestaan (tarinaa ensivisiitistäni siellä löydät täältä), mutta Fotografiska on sen sortin aarreaitta, että sinne palaa ilolla uudestaan ja uudestaan, oli määränpää Tallinna tai Tukholma.

Halusin ehdottomasti nähdä Bryan Adamsin (tiesittekö, että huippumuusikko on myös huippuvalokuvaaja?) Exposed – ja Lina Iris Viktorin Dark Testament – näyttelyn. Aivan huippuja molemmat ja mikä parasta, kumpikin on saanut jatkoaikaa, joten ne ehtii vielä koko kesän. Häikäistyin, liikutuin ja sain paljon ajateltavaa.

Adamsin näyttely ei koostu vain julkkisten kuvista, vaan mukaan on siroteltu fotoja asunnottomista sekä Afganistanissa ja Irakissa vammautuneista brittisotilaista. Kombo on erittäin tehokas: hyppäys kuvankauniin mallin kasvoista kädettömään, jalattomaan tai puolet naamastaan menettäneeseen nuoreen sotilaaseen saa nieleskelemään vielä kotonakin.

Adams on onnistunut myös siinä, mitä moni on havitellut, mutta joutunut pettymään: hän on kuvannut hymyilevän kuningatar Elisabetin. Ja vieläpä yhdessä kuraisten kumisaappaiden kanssa. Kuvan julkaiseminen kiellettiin ensin, mutta sattuipa niin hassusti, että kuningatar itse piti siitä ja näytti sille vihreää valoa.
Dark Testament vie aivan toiseen maailmaan, mustaan ja kullanhohtoiseen. Se säväytti alkukantaisuudellaan ja salaperäisyydellään.
Lopuksi vilkaus sateiseen Tallinnaan, Fotografiskan tyylikkäästä ravintolasta käsin. Terassi oli veden vallassa, mutta näkymät hulppeat.
Katutaidetta ja raparperiskumppaa

Fotografiskan jälkeen meitä kiidätettiin pikaisesti Telliskiven kaduilla. Ne tarjovat ihan omanlaisensa taidepläjäyksen lukuisien muraalien muodossa.

Päivän päätteeksi sukelsimme Nudist Wineryyn (Telliskivi 60M), joka valmistaa Rabarbraa, Viron kuuluisaa raparperikuoharia. Itse maistoin sitä ensi kertaa. Not my cup of tea, kuten engelsmanni sanoisi. Olen sitä mieltä, että skumppa skumppana ja raparperi raparperina, mutta ymmärrän kyllä, miksi kyseinen kupliva on monen mieleen. Se on kuivaa, kesäistä sekä kauniin väristä.

Tarjolla oli muitakin makuja, kuten karviaista ja vadelmaa. Sekä erittäin kuivaa ja hyvää omenasiideriä. Tuliaispullot voi ostaa Nudistin baarista. Tosin heinäkuun 1. päivästä alkaen raparperiskumppaa on saanut myös Alkoista.

Lue lisää Nudistista Tallinnan parhaasta matkaoppaasta (minun mielestäni) eli Sooloiluja-blogista.

Merimaisemia ja muuta viihdykettä

Paatille palatessa taivas kirkastui ja istuskelin loppumatkan kannella merituulesta ja maisemista nauttien. Ihan niin hyvä tuuri ei kuitenkaan käynyt, että olisin saanut kuunnella pelkästään lokkien kirkunaa ja aaltojen loiskuntaa. Matkaan mukaan mahtuu aina pari kännikalaa – oli laiva miten tyhjä tahansa – niin tälläkin kertaa. Valtavalla kaljakuormalla varustautunut pariskunta hoiperteli lähituntumassa kovassa ja kovaäänisessä laitamyötäisessä, kunnes tuupertuivat penkille toisiansa tukien.

Noh, tämän tyyppinen live show ikään kuin kuuluu risteilyn hintaan. Virallisesti viihdykkeestä Victoria I:llä vastaavat musisoiva trio ja trubaduuri. Yökerho on muutettu korona-ajaksi lasten puuhamaaksi, mutta bingoon pääsee jälleen kokeilemaan onneaan.

Kaikki on siis melkein kuin ennenkin: meri vie ja meri tuo. Korona on kuitenkin edelleen tosiasia, josta saatiin muistutusta, kun eilen saimme kuulla, että Tallinnaan risteilleillä oli todettu useita koronatartuntoja. Tauti voi iskeä missä vain, kaupan kassajonossa, julkisissa kulkupeleissä tai juurikin Tallinnan paatilla. Siksi on yhä tärkeää huolehtia käsihygieniasta ja pitää kanssamatkustajiin tai samassa kaupassa pörrääviin etäisyyttä. Jos tämä unohtuu, vaarana on turvatoimien kiristäminen.

Minä en millään tahtoisi suostua siihen. Olen alkanut jo elätellä toiveita vähän isommastakin irtiotosta. Että peskää nyt hyvät ihmiset käsiänne, röhikää hihaanne älkääkä tunkeko kiinni ihoon. Ja mikä tärkeintä, pysykää sairaina kotona!

Kiitos Tallink Silja, Visit Tallinn & Tallinna! Toivottavasti kohta taas tavataan.

8 thoughts on “ULKOMAILLE pitkästä aikaa!

  1. maarit Post author

   Sama suunnitelmissa mulla, kunhan töiltä ehtisi. Koronakesä on omalla kohdallani poikkeuksellinen myös siinä mielessä, että siihen ei sisällyt päivääkään kesälomaa. Aiempina vuosina oon sentään viikon verran lomaillut… Noh, syksyllä sit, ainakin yritys hyvä.

 1. Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  Panen vielä paremmaksi. Olin aivan innoissani päästessäni Maarianhaminaan. Yhtä innoissani kuin olisin ollut lähdössä jollekin surelle paatille maailman valtamerille. Melkein kuin ulkomaille 🙂 Mielenkiintoiset näyttelyt tuolla Fotografiskassa jälleen.

  1. maarit Post author

   Maarianhaminassa fiilis on tosiaan kuin missä hyvänsä Etelän lomakohteessa! Kävin itse viimeksi pari vuotta sitten ja oli ihan mahtimatka. Aina ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan…😁

 2. Paula - Viinilaakson viemää

  Tuntuu kyllä niin utopistiselta mutta samaan aikana mahtavalta, että siellä Suomessa laivatkin toimii normaalisti ja voidaan elää noin. Meillä täällä Kaliforniassa on tuohon pisteeseen vielä piiiiiitkä matka. Kuulostaa siltä, että reissu oli varsin onnistunut ja mukavaa oli.

  1. maarit Post author

   Jep, kiva reissu, joka toivon mukaan ei jää viimeiseksi ulkomaan matkaksi tänä vuonna. Tulevastahan ei kukaan tiedä. Mutta tosiaan, tilanne täällä on aivan eri kuin siellä jenkeissä. Jos koronakevät/kesä pitää jossain päin maailmaa kokea, niin Suomessa, kiitos!

 3. Annukka | HappyAnnukka

  Ulkomaanmatkat ovat vieläkin odottaneet, mutta Turun miniloma tuntui koronan jälkeen kuin olisi ensimmäistä kertaa ollut ulkomaille lähdössä. Elokuussa olisi tarkoitus lähteä käymään Tallinnassa ja Fotografiska on to do-listalla.

  1. maarit Post author

   Maiseman vaihdos tekee todella terää pitkän hiljaiselon jälkeen, ihan sama ollaanko kotimaassa vai ulkomailla. Itse olen harrastanut Tallinnan jälkeen todellista lähimatkailua eli Helsingin lähisaaria – aivan mahtavan hienoja retkiä, joiden aikana on moneen kertaan tullut todettua, että parempia kesäkohteita ei ole. Suomen kesä on ihana (kun ilmoja piisaa) 😊. Syksy, talvesta puhumattakaan, on tietty ihan eri juttu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.