Sevilla, lumottu kaupunki

IMG_5079

Luulin, että edessäni olisi enää viimeinen matka, Monosen hautaustoimistoon, mutta päädyinkin Sevillaan, josta olin unelmoinut siitä saakka, kun kymmenkunta vuotta sitten pyörähdin siellä Costa del Solilta päiväseltään. Lumoavan kaupungin lämpimässä keväässä heräsin kirjaimellisesti eloon: takana oli elämäni rankin vuosi, sairastuminen vakavasti ja kädenvääntö kuoleman kanssa.

Oi sitä riehakasta riemun tunnetta, kun tanssahtelin Sevillan kujilla terveenä ja reippaana, pitkän pipokauden jälkeen paljain päin, päässäni uusi tukka! Pelkästään tästä syystä Sevillalla tulee aina olemaan sydämessäni erityinen sija. Uskaltaisin myös väittää, että silkka haave siitä piti minut hengissä talven mustina kuukausina.

Mutta sitten itse asiaan: ihanaan Sevillaan, jossa vietin upean viikon tasan vuosi sitten.

IMG_5196

Arkkitehtuuri

Majoittauduimme vuokrayksiöön Sevillan historiallisen keskustan sydämeen. Casa Coquillat – niminen asumus löytyi booking.comin kautta ja osoittautui mainioksi majapaikaksi. Olihan se pieni, mutta mahduimme sisään ja käytössämme oli myös talon kattoterassi, jonka jaoimme muiden asukkaiden kanssa. Muita asukkaita oli vain yksi joka kerroksessa, joten tunkua katolle ei ollut, ja saimme paistatella siellä päivää kaikessa rauhassa Sevillan kauniita kattoja ihastellen.

IMG_5087

Rakennusarkkitehtuuri onkin Sevillassa SE JUTTU: kaariholvia, kultaisena hohtavia kupoleita, pitsikuvioituja parvekkeita sekä taidokkaita ornamentteja. Kauneimpana rakennuksista pidetään La Giralda –tornia, kaupungin symbolia. Maurien 1100-luvulla rakentaman minareetin huipulle johtavat upeat rampit, ja yläilmoista aukeavat hulppeat näkymät. Me emme kuitenkaan sinne kivunneet, sillä pääsyä torniin jonotti joka päivä valtaisa väkijoukko, emmekä halunneet käydä sen jatkoksi.

Aivan tornin vieressä sijaitsee Sevillan tuomiokirkko, Catedral Santa Maria de la Sede. Kun sitä vuonna 1402 alettiin rakentaa, tavoitteena oli, että kirkosta tulisi niin loistokas, että jälkipolvet ajattelisivat rakentajien olleen järjiltään. Joo, järjiltään olivat, sanon minä, vaikka en ole nähnyt kirkkoa kuin ulkopuolelta. Rakennelma on meinaan järjettömän suuri; sisällä on peräti 80 kappelia. Ne jäivät näkemättä, koska kirkkoon on Giraldan tornin tapaan ainainen jono, johon meillä ei ollut halua jämähtää.

IMG_5089

Nähtävyydet

Ihanin Sevillan nähtävyyksistä on kuninkaallinen palatsi, Real Alcazar. Linnake on peräisin 1300-luvulta, ja se on siis aivan uskomattoman kaunis, täynnä hurmaavia yksityiskohtia: koukeroita, kaakeleita, köynnöksiä ja mosaiikkia. Ilmankos palatsi – jota ympäröi vihreä puisto paviljonkeineen ja suihkulähteineen – on tähän päivään saakka ollut Espanjan kuninkaitten suosikkiasuinpaikka.

IMG_5190

Uudemman ajan ykkösnähtävyys on Plaza de Espana. Aukiolla komeilee vuonna 1929 Amerikkojen maailmannäyttelyyn valmistunut jättimäinen palatsi. Sitä ympäröi vallihauta, josta käsin näkymiä voi ihastella soudellen. Me emme soudelleet, vaan kiisimme aukiolla pyöränrämillä, jotka vuokrasimme 5 euron tuntihintaan aukiota ympäröivän puiston – aika jättimäinen sekin – ”pyöräparkista”. Eteenpäin pääsi, mutta ei sitten juuri muuta.

IMG_5123

Pörräsimme ahkerasti myös Barrio de Santa Cruzissa eli vanhassa juutalaiskaupunginosassa – johtuen etenkin siitä, että asuimme aivan sen kupeessa. Päivisin juutalaiskorttelit täyttyvät turisteista, joita saapuu bussilasteittain Costa del Solilta, mutta illan tummuessa, päiväretkeläisten lähdettyä, kadut hiljenevät.  Kaunista on kaikkina vuorokauden aikoina: talot hohtavat kalkinvalkoisina ja parvekkeilla kukkivat pelargonit.

Kukkaloistoa tarjoavat myös Sevillan lukuisat puistot, joissa voi pötkähtää pitkäkseen päivän kuumimpina hetkinä. Ihaninta on appelsiinipuiden kukkiessa, kun koko kaupunki täyttyy vienosta tuoksusta.

IMG_5132

Flamenco

Flamencoa kävimme kuulemassa ja katsomassa Museo del Flamencossa (Calle de Manuel Rojas Marcos 3). Siellä tanssivat, laulavat ja soittavat huippuosaajat, kahdesti päivässä.

Olin kuvitellut nähneeni huippuluokan flamencoa Espanjassa jo aiemminkin, mutta en koskaan mitään tämän veroista: kädet hakkasivat, jalat naputtivat (myös katsomossa) ja flamencohameen helmat kiemursivat lattialla käärmeen tavoin. Ole!

Flamenco elää myös Sevillan kaduilla. Baareista kantautuu kitaran vaikerrusta ja muotiputiikeissa myydään jos jonkin sortin flamenco-mekkoja. Kotiin viemisiksi voi ostaa myös flamenco-essun. Minä ainakin ostin, kun kaveri oli ihan varta vasten pyytänyt. (Ja kyllä, olen sittemmin nähnyt hänen pyörivän se päällä köökissään.)

www.sevillaflamenco.com/museo-del-baile-flamenco.html#.U1oJN_l_uho

IMG_5213 IMG_5227

Parhaat ravintolat

Syöminen on minusta usein Espanjassa ongelmallista, sillä en ole mikään espanjalaisen keittiön suuri fani. Tapakset ovat toki hyviä silloin, kun ne ovat hyviä, mutta aika usein ne ovat minusta huonoja.

Sevillassa yllätyin iloisesti: kotikulmiltamme löytyi Bar Europa –niminen ravintola (Calle Siete Revueltas 5), jonka väitetään tarjoavan Espanjan parasta baariruokaa. Tämä voi hyvinkin pitää paikkansa, sillä vuonna 1925 ovensa avanneessa kuppilassa tapas-annokset poikkeavat tavanomaisista, ja perinteisetkin vaihtoehdot tarjoillaan modernilla tavalla. Etenkin salmorejo, kylmä ja mausteinen tomaattikeitto, joka siemaistiin kauniisti koristeltuna juomalasista, vei kielen mennessään.

Ihastuimme myös Ristorante San Marcoon (Meson del Moro 6-10). Söimme italialaisia herkkuja tarjoavassa, Madonnan ja Tom Cruisen kaltaisten starojenkin hyväksi havaitsemassa, tunnelmallisessa ravintolassa kahdesti, lämpimänä iltana viereisen kirkon kupeen levittyvällä terassilla ulkosalla ja viileänä päivänä ravintolan sisätiloissa holvikaton alla. Suussa sulavaa oli, molemmilla kerroilla.

IMG_5319

Drinkeillä piipahdimme hotelli Alfonso XIII:ssa (Calle San Fernando 2). Se on Sevillan luksushotelli numero uno ja yksi kaupungin kauneimmista rakennuksista. Ehdottomasti näkemisen arvoinen, sisältä ja ulkoa.

Toisen huikean drinkkipaikan löysimme Eme-hotellin (Calle Alemanes 27) katolta, terassibaarista, josta aukesi hulppea näköala katedraalille. Hinnat olivat korkeat, mutta kerrankos sitä kilistää lasia tuomiokirkon katto allansa.

IMG_5092

Kylpylä

Loman kruunasi vierailu ikiaikaisessa arabialaisessa kylpylässä, Aire de Sevillassa. Paikka huokuu eksotiikkaa ulko-ovelta lähtien. Seinäpinnat ovat tummia ja kalustus itämaista. Höyryäviä kylpyaltaita valaisevat koukeroiset lyhdyt, joiden hämyssä vesi kimmeltää salaperäisesti. Taustalla soi tyynnyttävä, lähes hypnoottinen musiikki.

Uiskentelimme sekä suolaisessa että makeassa vedessä, ja kun 40-asteinen allas alkoi tuntua liian kuumalta, vilvoittelimme pikaisesti 16-asteisessa kylmäaltaassa. Kylmäverisimmät (not me!) kumosivat ylleen jääpaloja, joita voi rouhia altaan laidalta.

Kylvettyämme sydämemme kyllyydestä antauduimme hierojan hemmoteltavaksi. Matkatoverin mielestä hieronta olisi saanut olla hieman tujumpaa, mutta minulla kävi parempi tuuri, sillä minun hierojani osasi veivata lihaksiani juuri oikealla voimalla. Käsittelyn jälkeen olo oli niin raukea, että hyvä, kun jaksoimme raahautua takaisin majapaikkaamme.

www.airedesevilla.com

IMG_20140424_0001 IMG_20140424_0002

Miten päästä Sevillaan?

Suurin osa turisteista tekee Sevillaan päivämatkan Costa del Solilta. Näitä matkoja järjestävät sekä paikalliset että kotimaiset matkanjärjestäjät. Päivämatka on hyvä tapa tutustua kaupunkiin pintapuolisesti, mutta jos mielii nähdä enemmän, Sevillaan on tultava omatoimisesti. Junayhteys Malagasta on hyvä ja edullinen tapa matkustaa. Matka kannattaa tehdä valoisaan aikaan, sillä maisemat kanjoneineen ja rotkoineen ovat näkemisen arvoiset.

IMG_5061

4 thoughts on “Sevilla, lumottu kaupunki

 1. Tapsa

  Sitä voi vain yrittää kuvitella tunnelmaa,kun sait vaihdettua Monosen matkatoimiston pakettimatkan Sevillan omatoimiseen reissuun.
  Tulevana syksynä ollaan muutama yö sekä Sevillassa, että Cordobassa, joten kiitos hyvistä vinkeistä,varmasti noita samoja paikkoja kierrellään. Meillä on varattuna Homewayn kautta kaksio Palacio del Duenaksen vierestä,kuten myös Cordoban vanhasta kaupungista.
  Löysin blogisi eilen…pitääpä lueskella,missä muualla olet tallaillut…

  1. maarit Post author

   Mahtavaa Sevillan-matkaa syksyllä; ihastut varmasti! Asuinpaikan sijainti on oikein hyvä, joten lähtökohdat hienolle reissulle ovat kunnossa. Ja kannattaa ehdottomasti käydä myös Cordobassa, sekin on aivan upea kaupunki. Itsekin olen ollut siellä syksyllä, eikä ollut edes liian kuuma (kuten kesäkuukausina), vaan justiinsa sopivasti lämmintä. Kyllä Andalusian vanhat, historialliset kaupungit ovat ihania…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.