Semana Santa: hiippalakit tulevat!

IMG_20140407_0005

Pääsiäinen ei ole välttämättä paras aika lähteä Espanjaan, sillä Semana Santa eli pyhä viikko voi sotkea matkasuunnitelmia ei toivotulla tavalla. Pääsiäinen ei nimittäin meinaa umpikatolisessa maassa suklaamunia ja pääsiäispupuja, vaan kirkollisia kulkueita, joista voidaan olla montaa mieltä. Tässä minun mielipiteeni.

Pyhäinkuvia kantavissa kulkueissa hiihdetään hiippalakit päässä, ja anteeksi nyt vain kaikki kiihkouskovaiset, minulle näistä hiippalakeista tulee mieleen Ku Klux Klan, joten minua moinen näky lähinnä huvittaa (joskin vähän myös pelottaa): miten joku viitsiikin vapaaehtoisesti vetäistä päähänsä moisen tötsän ja sonnustautua lisäksi maataviistävään kaapuun, jossa on ihan varmasti kamalan vaivalloista kulkea kamalan painavaa Neitsyt Maria -patsasta tai muuta lavetilla keikkuvaa kirkkokalleutta roudaten.

Mutta jokainen tavallaan, suotakoon kaikille pääsiäishuvinsa; minä mussutan mieluummin Mignon-munaa.

IMG_20140407_0004

Jumissa kaaoksessa

Uskonnolliseen hurmokseen nihkeästi suhtautuvan turistin kannalta pahinta näissä Semana Santa -kulkueissa on se, ettei kirjaimellisesti pääse eteenpäin. Sekin on mahdollista, että tulee elävältä tallatuksi. Kyynärpäästä saa ainakin monta monituista kertaa, ja pääsiäisen jälkeen voi laskea mustelmia.

Paikalliset itse seuraavat hekin kulkueiden etenemistä ruuhkaan liistrautuneina. Osalla on tosin istumapaikat, sillä kaikkiin mahdollisiin koloihin on rakennettu katsoimoita, joista käsin Semana Santa -spektaakkelia voi seurata peffaltaan. Myös ravintoloissa – niissä, joita ei ole kulkueiden ajaksi suljettu – on kaaos, kun hurmoksesta janoontunut kansa jonottaa suun kostuketta. Matkailijan on turha toivoa, että hän mahtuisi baaritiskille kiljumaan cervezaa tai pääsisi vessaan pissalle.

IMG_20140407_0009 IMG_20140407_0006

Kahdeksanpäiväiset pidot

Mahtipontisinta meininki on Andalusin sydämessä, Sevillassa. Siellä Semana Santa -kulkueita on kymmenittäin, tiiviimmillään ympäri vuorokauden. Juhlavaa menoa seurataan juhla-asuissa, tippa linssissä, kädet pyhäinkuvia kohti kurkotellen. Arkeen palataan vasta pääsiäismaanantaina, kahdeksan kulkuepäivän jälkeen.

Juu, onhan tämä varsin vaikuttavaa, mutta vähempikin riittäisi. Meikäläisen kaltainen paatunut turisti kiittää luojaansa vasta, kun tohina on takana. Taas pääsee kauppoihin ja ravintoloihin! Taas voi tassutella kaduilla! Purkakaa äkkiä ne kirotut katsomot, että saadaan esteettömästi valokuvia!

IMG_20140407_0007 IMG_20140407_0008

Lisää Sevillasta, joka on kaikkina muina ajankohtina Espanjan ihanin kaupunki ikinä, seuraavassa postauksessa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


2 thoughts on “Semana Santa: hiippalakit tulevat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.