Ruka 2: after ski

IMG_3692

Ruotsinlaiva-meininki kuvaa lyhyesti after ski -elämää, josta Ruka kuin muutkin Lapin hiihtokohteet ovat yhtä kuuluja kuin lumisista rinteistään. Näin ainakin ymmärsin jututettuani Lapissa vuosittain viihtyviä hiihtomatkailijoita, ja todistettuani omin silmin, miten villiksi meno äityi illan pimetessä (ja se pimeni jo ennen kolmea) viimeviikkoisella Rukan reissullani.

Parhaimmat bilettivät kello kahdeksaan aamulla, kun taas kaltaiseni luuserit hipsivät yöpuulle puolilta öin. Niinpä niin, vanhuus ei tule yksin, mutta juhlijoiden dagen efter -ilmeitä katsoessani olin tästä pelkästään iloinen.

Villiruokaillallinen ravintola Kaltiokivessä

Ensimmäisenä iltana ruokailimme ravintola Kaltiokivessä Rantasipi Rukahovissa. Saimme syödäksemme villiruokaa, joka on Rukan ravintoloissa kovassa huudossa: alkuruuaksi muikkukeittoa, pääruuaksi savustettua poron fileetä riista- ja korvasienikastikkeella sekä jälkkäriksi mustikkarättänää.

Keitto oli minun makuuni liian perunainen ottaen etenkin huomioon sen, että pottua oli reilusti tarjolla myös poron kyytipoikana, mutta savustettu poro oli kertakaikkisen ihanaa. Olisin voinut syödä toisenkin annoksen, vaikka olin ensimmäisen jälkeen ihan ähky. Hyvä, että jaksoin maistaa mustikkarättänää (aivan uusi sana ja jälkiruoka minulle) – sekin oli hyvää, kirpeää ja makeaa juuri oikealla tavalla.

Illallisen jälkeen istuksimme ravintolassa vielä drinkin (tai kahden, ehkä joku kolmannenkin) verran, jonka jälkeen osa jengistä siirtyi tunnelmoimaan viereiseen ravintola Pisteeseen. Sieltä matka jatkui karaokebaariin, jossa laulu raikui pikkutunneille. Seuraavana aamuna laulajat olivat kuka enemmän ja kuka vähemmän käheitä sekä kalpeita. Yksi porukasta katosi, mutta hänkin löytyi seuraavana iltana…

http://www.rantasipi.fi/hotellit/rukahovi/ravintolat/fi_FI/ravintolat/

IMG_3631

IMG_3634

IMG_3635

Illanvietto Honkakodalla

Seuraavana iltana suunnistimme Honkakodalle, talvisiin maisemiin kirjaimellisesti in the middle of nowhere. Paikka oli (tämäkin) kuin satukirjasta. Ulkotulet loimusivat lumessa ja lyhtyjen lepattavat liekit valaisivat maastoa. Sisällä loimotti takkatuli, jonka ansiosta Honkakodassa oli niin kuuma, että villapalttoo piti välittömästi kiskoa päältänsä.

Ruuaksi tarjottiin sienikeittoa, ahventa sekä marjapiirakkaa. Ahven oli aivan erinomaista, mutta keitto jäi minulta taas syömättä, koska en ymmärrä onneton sienten päälle. Kaverit kuitenkin kehuivat soppaa samettiseksi.

Kun illallinen runsaine juomineen oli nautittu, siirryttiin saunalle. Osa poppoosta rynnisti löylyihin ja sieltä pihalla höyryävään paljuun. Uskalikot pulahtivat myös “avannossa” eli pakastimen näköisessä ja varmaan juuri yhtä hyytävässä pytyssä keskellä hankea.

Minua nauratti kyltti, jossa luki, ettei sukeltaminen ole sallittua; kuka hullu nyt pakastimeen tai paljuun pää edellä porhaltaisi. Illan edetessä oivalsin, että varoitus oli ihan paikallaan: hinku kunnostautua juuri tällä tavalla saattoi hyvinkin asustella jonkun juhlijan sydämessä.

Ei, minä en saunonut enkä uinut, vaan otin valokuvia. Häveliäisyyssyistä en kuitenkaan julkaise paljufotoja tässä; saattaisi joku järkyttyä. Itse asiassa painoin juuri delete-nappulaa ja poistin kuvat kameran muistikortista. Näin ollen raskauttavaa todistusaineistoa ei ole enää olemassa. Älkää siis paljussa polskineet huoliko.

http://www.rukasafaris.fi/ravintolat/item/69-honkakota

IMG_3699

IMG_3685

IMG_3687

IMG_3701

IMG_3702

IMG_3717Rukatunturin rinne näytti mustavalkoiselta hotellille yöjalasta palatessa. Aika komea tässäkin valaistuksessa.

Rinneravintola Piste

Pisteen jo mainitsinkin, ja hyvästä syystä, sillä ne, jotka kykenivät, kompuroivat sinne Honkakodan jälkeen jatkaen iloittelua, ja itsekin tsekkasin paikan seuraavana päivänä. Iso, mutta hämyisä ravintola, Rukan länsirinteiden juurella. Ja koskapa alamäki päättyy aivan Pisteen oven eteen, sinne voi lähestulkoon astella sukset jalassa.

Kaverit kehuivat Pisteen keittolounaan olevan hyvän; olivat nauttineet sen edellisenä päivänä, kun meikäläinen huristeli moottorikelkalla. Kuulin myös, että Ruka rokkaa ja Pisteessä esiintyvät Suomen suosituimmat artistit. Muun muassa Jenni Vartiainen ja Elastinen olivat käyneet keikalla.

http://www.ruka.fi/ravintolapiste

IMG_3630

IMG_3738

IMG_3742

IMG_3744

Paikallisten ravintolavinkit

Kyselin ravintolavinkkejä myös rukalaisilta, ties vaikka tulevaa varten, mutta ennen kaikkea siitä syystä, että kaveri miehineen viettää Rukalla uutena vuotena hääpäiväänsä ja tahtoo syödä silloin tavallista paremmin. Seuraavat paikat ovat kuulemma top 10 -listalla:

*Ruka Peak: pieni, lämminhenkinen ravintola, joka tarjoaa paikallisista raaka-aineista valmistettua ruokaa. Menu mukailee keskieurooppalaista tyyliä Italialaisella twistillä. Bonuksena upea sijainti, kirjaimellisesti huipulla.

http://www.rukapeak.fi/

*Studioravintola Tundra: pohjoisen luonnon makuja keittiömestari-keraamikko Jarmo Pitkäsen tapaan. Tunnelmallinen tilausravintola, joka tarjoaa myös kokkauskursseja.

http://www.tundra.fi/

*Kuksa: erämaan tunnelmaa ja villiä ruokaa puhtaasta luonnosta.

http://www.raflaamo.fi/fi/kuusamo/rukan-kuksa

*Rukatonttu: Kuusamon herkkuja kuorrutettuna upealla näköalalla.

http://www.rukatonttu.fi/

Jos käytte kokeilemassa, kertokaa ihmeessä, mitä mieltä olitte.

IMG_3628

Ja kun juomisesta on ollut tässä jatkuvasti puhetta, kilautetaanpa vielä viimeiseksi kurkkuumme taatusti terveelliset marjashotit, jollaisia meille tarjottiin Rukahovissa.

Eläköön Ruka & armorikasta joulujuhlaa itse kullekin säädylle!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.