Postikortti Porvoosta

Olen ennenkin sanonut, että Porvoo on paras, ja sitä se on lähimatkailijalle myös jouluvalojen syttyessä. Idyllinen, tunnelmallinen ja korea kuin kaunein kortti. Reissun kruunasi yö kartanohotellissa vanhan Porvoon sydämessä. Ihan kuin olisi tehnyt aikamatkan 1700-luvulle.

Huikea matkailuvuosi 2020 huipentui minilomaan Porvoossa! Enpä olisi tätä todeksi tammikuussa Sansibarin saaren valkoisia rantoja talloessa uskonut. Väliin mahtui kaksi Viron ja Ahvenanmaan reissua sekä muutama päiväretki kesä-Helsingin saarille. Tokion ja Amsterdamin matkat siirtyivät hamaan (no, toivottavasti ei sentään) tulevaisuuteen.

Tekisi mieleni vuodattaa muutama kyynel tapahtuneen johdosta, mutta tapanani ei ole itkeskellä mönkään menneitä suunnitelmia. Sen sijasta kiroilen ja tarvon raivokkaana eteenpäin. Viime viikonloppuna se tarkoitti Porvoota. Eikä ollut kuulkaas ollenkaan hullumpi irtiotto tämäkään. Itse asiassa työkiireet jäivät heti Helsingin linja-autoasemalle ja mieliala kirkastui Porvoon jouluvalojen ilmaantuessa horisonttiin. Mikä parasta, sateli hienokseltaan lunta: yhden illan ajan Porvoo oli kuin idyllinen postikortti.

Tässä teille jouluinen Porvoo hyvän joulun toivotuksin. Kiitos, että olette pysyneet matkassa mukana (ei teitä enää montaa ole, mutta enpä ole montaa postaustakaan tänä kirottuna koronavuonna julkaissut – tyhjästä on paha nyhjäistä). I väntän på bättre tider, kuten porvoolaiset sanovat.

Porvoo lähenee – turistit tuloo!

Ensimmäiseksi, suoraan bussista, kakkukahveille Cafe Cabrioleen (Piispankatu 30). Me annoimme sille uuden nimen Kakkutaivas, joka kuvaa sitä paljon osuvammin. Siis aivan sikahyvät valikoimat suussa sulavia herkkuja, myös suolaisia. Oli pakko ostaa hotelliinkin evästä.

Sitten halki lumipeitteisen vanhan kaupungin. Väkeä perjantai-iltapäivänä oli varsin vähän liikkeellä. Eipähän tarvinnut huolehtia turvaväleistä. Porvoo miellytti tässäkin suhteessa.

Seuraava rasti löytyi kirkkomäeltä, vanhankaupungin sydämestä: kartanohotelli Onni (Kirkkotori 3), kallis hinnaltaan, mutta kutsuva jo ulkoa käsin. Vähän kuten vanha Porvoo muutenkin: kaikista ovista tekisi mieli astua sisään.

Huoneita Onnissa on vain neljä + sviitti erillisessä mökissä. Me majoituimme kauniiseen Kartanohuoneeseen. Pieni, mutta toimiva. Plussaa menneen maailman lumoa henkivästä sisustuksesta, miinusta huonosta äänieristyksestä (vessassa kuulit kaiken naapurista) sekä vesipullosta, josta piti kustantaa 4,5 euroa. Ottaen huomioon huoneen hinnan sen olisi suonut kuuluvan pakettiin.

Pienen lepohetken jälkeen askel kävi jälkeen reippahasti pitkin vanhan kaupungin katuja kohti ravintola Zum Beispielin (Rihkamakatu 2) baaria. Siellä nostimme pikkujoulumaljat: Porvoo pelasti hipattoman juhlakauden!

Illallista söimme ranskalaishenkisessä Bistro Gustafissa (Mannerheiminkatu 9). Huippuvalinta, mutta tylsähkö miljöö jätti kylmäksi. Suosittelen silti lämpimästi: pääruuaksi nauttimani seesamipaistettu tonnikala à la Provencale kiidätti hetkeksi Etelä-Ranskaan, mikä lievitti pahinta kaukokaipuuta. Ja ihan turha viisastella, ettei Ranska mikään kaukokohde ole – koronan myötä Tukholmastakin on tullut eksotiikkaa.

Seuraavana aamuna tutkailimme tarkemmin majapaikkaamme, 1700-luvun kartanoa. Komeaa oli joka huoneessa. Ja hotellin yhteydessä olevassa ravintola Sicapellessa nautittu aamiainen ehkä paras koskaan syömäni hotellibreku. Talon itsetehty lihapiirakka suli suussa ja sitä oli pakko ottaa lisää, vaikka nälkä oli jo tyydytetty. Mustikoilla koristeltu mud cake sai sukat pyörimään jaloissa. Porvoo tuntui aamullakin loistokohteelta.

Herootes, hän se ajoi hevoisillaan ja ratsuillaan… Törmäsimme tiernapoikiin, joiden musisointia kuuntelimme hetken muiden joulumatkailijoiden tavoin. Maskit naamalla, kuten nykyisin kuuminta hottia (välillä kirjaimellisesti) on.

Sitten shoppailemaan, kahvittelemaan ja lopuksi tintoilemaan (= punkulle). Ihan samat aktiviteetit kuin ulkomaan reissuilla – Porvoo ei hävinnyt tässä yhtään.

No, onkos tullut kesä…? Joulukranssi voi näyttää tältäkin. Ja kyllähän se kesä aikanaan tulee ja toivon mukaan ilman koronaa.

Oikeasti kyse on modernista tilataideteoksesta, jolla ei ole mitään tekemistä joulun kanssa.

2 thoughts on “Postikortti Porvoosta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.