New York, NEW YORK

IMG_4268

New York oli pitkään ikuisuusunelmani, mutta kaksi vuotta sitten haaveeni päästä Isoon Omenaan vihdoin toteutui. En joutunut pettymään; kaupunki iski luihin ja ytimiin – voisi puhua rakkaudesta ensi silmäyksellä. Tykkäsin kaikesta muusta paitsi jonoista, joita kiemursi joka ovella, ja joissa seistessä tuhraantui runsaasti aikaa. Muuten New York oli huippuhieno maailmankuuluista nähtävyyksistä yleisiin vessoihin.

Hotelli

Päädyimme Helmsley Park Lane –hotelliin ihan sattumalta saatuamme sinne booking.comin kautta erittäin edullisen diilin. Valinta osoittautui loistavaksi – ja loistava (kirjaimellisesti) oli hotelli itsekin. Kultaa, krumeluuria ja 80-luvun Dynastia-meininkiä, mutta huone 39. kerroksessa oli hieno ja tilava, näköala fantastinen ja sijainti Central Parkin laidalla erinomainen. Diiliin kuuluivat ilmaiset drinksut happy hour –aikaan hotellin baarissa – ja uskokaa tai älkää juotavakseen sai valita mitä tahansa ja miten paljon tahansa!

www.parklanenewyork.com

IMG_4311 IMG_4688

Nähtävyydet

Astu laivaan – esimerkiksi Full Island Cruise –risteilylle – niin näet kaikki nähtävyydet Vapauden patsaasta Empire State Buildingiin yhdellä kertaa, istualtasi, opastuksen kera. Näin mekin teimme, joskin jonotimme myös tunti tolkulla päästäksemme kapuamaan Empire State Buildingin huipulle. Näkymät olivat toki mahtavat, mutta jos olisin tajunnut, että jonossa menee puoli päivää, olisin jättänyt homman suosiolla väliin.

Vähiten jonoa on arkiaamuisin, eli jos Empire State Building on must-kohde, suosittelen heräämään aikaisin. Sama koskee Vapauden patsasta; varaudu JONOTTAMAAN. Lähikontaktia siihen ottaa vuosittain 3,5 miljoonaa ihmistä.

IMG_4397 IMG_4422

Toinen mainio tapa bongata monta nähtävyyttä yhdellä iskulla on istahtaa bussiin. Esimerkiksi Gray Line –yhtiön All Loops Tour tarjoaa neljä erilaista nähtävyyskierrosta reilulla 50 taalalla. Parhaiten nähtävyydet näkee bussin yläkerrasta, mutta tässä varoituksen sana: ylhäällä voi olla tuulen takia viluista, joten kevät- ja syyskuukausina kannattaa pukeutua tukevasti.

www.circleline42.com, www.graylinenewyork.com

IMG_4255

Teatteri

Yksi matkan hartaasti odotetuista kohokohdista oli Broadway-show´n näkeminen. Halusimme nähdä vuonna 2010 Tony Awardilla parhaana musikaalina palkitun, Memphiksen. Toiveemme toteutui, kun saimme piljetit ostetuksi saman illan näytökseen reilun tunnin jonottamisen jälkeen Times Squaren Tkts-kioskilta. Liput maksoivat vain puolet normihinnasta, joten tällä kertaa jonottaminen kannatti.

IMG_4499

Itse esitys oli elämys. Loistavia laulajia, loistavia tanssijoita ja loistava meininki. Kelpasi lähteä sen jälkeen yöjalkaan = naukkaamaan lasin viiniä. Enempään ei ollut voimia, sillä New York käy sekä jaloille että pehmentää pään. Välillä on pakko nukkua.

IMG_4502

Ravintolat

New Yorkin ravintolat olivat minulle siinä mielessä pienoinen pettymys, että ne olivat niin kalliita verrattuna esimerkiksi Miamin rafloihin. Ja tarvitseeko edes mainita: aika usein aika monen ravitsemisliikkeen edessä oli jonkin sortin jono!

Yleensä kiersimme jonot kaukaa, mutta Burger Jointiin (119 W 56th St./7th Av.), pikkuriikkiseen, pimeään ja meluisaan hampurilaispaikkaan Parker Meridienien – hotellin aulassa, verhon takana, jonotimme kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla nälkä kasvoi niin suureksi, että jatkoimme matkaa seuraavaan ravintolaan, mutta toisella kerralla pääsimme sisään. Menu oli yksinkertainen: burgeri, cheeseburgeri ja ranskikset. Juotavaksi limsaa ja olutta. Vaatimattoman näköistä, mutta älyttömän hyvää!

IMG_4542 IMG_4578

Kakkukahvit nautimme Manhattanin kuuluisimmassa herkkumyymälässä, Carnagie Delissä (www.carnagiedeli.com).  Tässä jälleen varoitus: kakkukimpaleet ovat laatuun katsomatta niin suuria, että yhdestä palasta riittää kahdelle. Sama koskee voileipiä: jättimäisiä, eli tilatkaa varovasti.

Myös lounas legendaarisessa Oyster Barissa (www.oysterbarny.com)  Grand Central Stationin uumenissa ansaitsee maininnan. Odotin tosin simpukkakeitolta enemmän, mutta paikka itsessään – eikä vähiten upeasti koristellun kaakelikattonsa takia – oli elämys. Kehua täytyy myös Riposoa (www.riposonyc.com), jossa söimme sunnuntaibrunssin. Ihana, pieni, intiimi paikka! Parhaat eggs benedictit ikinä!

IMG_4634

Viimeisenä iltana päätimme panna haisemaan = hienostella ja tuhlata loput rahamme luksusravintolaan. Kolme ensimmäistä ravintolaa, joihin yritimme päästä Upper East Sidella sisään, olivat täynnä, mutta neljännessä, Nello´s-nimisessä paikassa (696 Madison Ave), meidät toivotettiin tervetulleeksi.

Saisiko olla shampanjaa, tiedusti edeskäypä, kun istutti meidät Donald Trump –look-a-likejen keskelle. Ei saanut, sillä emme uskaltaneet tilata mitään, koska emme olleet nähneet vilaustakaan listasta ja sen myötä ravintolan hintatasosta. Kun listat kiidätettiin pöytään, olimme kaartaa takaisin kadulle. Kaikki maksoi aivan älyttömästi. Ynnäsimme rahojamme ja totesimme, että voisimme tilata vain alku- ja pääruuan halvimmasta kategoriasta sekä lasilliset halvinta viiniä. Näin myös teimme, ja tarjoilijan käytös meitä kohtaan muuttui aina vain kylmemmäksi. Viis me siitä, sillä ruoka oli erittäin hyvää ja raharikasta asiakaskuntaa oli hauska tarkkailla.

IMG_4479

Kaupat

Iso Omppu on shoppaajan paratiisi; mitä siellä ei ole, sitä ei ole olemassa. Hinnat vaihtelevat huokeasta huippukalliiseen.

Me teimme halpaostoksia, lähinnä Century 21:ssa, merkkituotteiden megamarketissa, jossa asioiminen vaatii aikaa ja hermoja. Käynti kannattaa ajoittaa varhaisaamuun (liike aukeaa jo klo 7.45), jolloin ruuhkaa on vähiten ja tavarat ovat paikoillaan. Pukukoppeihinkin pääsee vain pienellä jonotuksella. Toinen hyvä hetki on ilta ennen sulkemisaikaa. Muina aikoina kaupassa tulee helposti hulluksi, koska kaikki on sekaisin, ihmisiä on kamalasti ja kassajonossa voi vierähtää tunti tai kaksi.

Kävimme myös Woodbury Common Outletissä, New Yorkin ulkopuolella. Sinne pääsi kätevästi bussilla, mutta oikeastaan käynti oli ihan turha. Kaiken saman romppeen olisi saanut Century 21:stä tai New Yorkin muista kaupoista.

Yhtenä aamuna pyyhälsimme Tiffanylle vähän niin kuin Audrey Hephurn Aamianen Tiffanylla -elokuvassa. Ja olihan piipahdus kuusikerroksissa jalokiviliikkeessä elämys.  Katsoa sai ja koskea, vaikket ostanut mitään.

IMG_4470 IMG_4301

Puistot

Vaikka asuimme Central Parkin laidalla, ehdimme tutustua siihen vasta toiseksi viimeisenä lomapäivänä. Samana päivänä alkoi kesä; mittari kipusi yli 20 asteeseen ja puisto täyttyi ulkoilijoista ja auringonpalvojista.

Me teimme perinteisen turistikierroksen John Lennonin muistolle omistetulta Strawberry Fieldsiltä Belvederen linnalle. Kävelyrundin päätteeksi istahdimme Boathouse-ravintolaan. Alkuun tempaisimme hodarit itsepalvelupuolella ja perään viinilasilliset baarissa järven rannalla.

IMG_4548

Toinen kokemisen arvoinen kävelyreitti kulkee ilmassa. Tällä tarkoitan entisen ilmaradan paikalle rakennettua vihreää väylää, High Lanea. Se tarjoaa mielenkiintoista nähtävää (=pääsee tirkistelemään hotellihuoneisiin sekä nykkiläisten koteihin) sekä mahdollisuuden hengähtää kukkivassa keitaassa keskellä suurkaupungin hälyä. Ja kun kävelee radan päästä päähän, saa 2,5 kilometrin edestä leppoisaa lomaliikuntaa.

IMG_4530 IMG_4510

Vessat

New Yorkin vessat ansaitsevat erikoismaininnan, sillä myös hotellien, hienojenkin, yleiset käymälät ovat kaikkien käytössä. Kadulta voi siis kurvata vaikkapa Waldorf Astorian ja Plazan kaltaisten loistohotellien aulaan, pelkästään pissalle. Molempien kristallilla ja kullalla kuorrutetut, art deco -henkiset pisuaarit sekä aulatilat yleensä ovat ehdottomasti näkemisen arvoiset.

Jos oikein hyvä mäihä käy, samalla iskulla voi bongata jonkun maailmantähden, kuten Paris Hiltonin tai prinsessa Madeleinen.

 IMG_4645 IMG_4597 (2) IMG_4641

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 thoughts on “New York, NEW YORK

  1. maarit Post author

   Myös yksi mun TOP5-kaupungeista. Kerran vasta olen käynyt, mutta ei jää ainoaksi kerraksi… 🙂

 1. Tapsa

  Hauskaa, että meillä sattuu olemaan saman niminen postaus tuosta mainiosta kaupungista. Kun itse pyörimme Central Parkissa lokakuisena päivänä, oli lämpöä lähes 30 astetta.

  1. maarit Post author

   Oisko se tuo laulu New York, New York, joka on sullakin eksynyt postauksen nimeen? Itselläni se soi päässä koko New Yorkin matkan ajan…

   1. Tapsa

    Saattaapa olla, niin automattisesti se otsake ilmestyi…voi olla että myös Las Vegasissa bongattu hotelli vaikutti asiaan…

    1. maarit Post author

     Niin tai näin, mielestäni hyvä otsikko, joka kuvaa New Yorkia paremmin kuin mitkään laatusanat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.