Miksi Morelos?

IMG_6919

Hyvä kysymys. Rantakin on hyvä, muttei Meksikon paras. Ravintolat menevät kiinni yhdeksältä eikä yöelämää ole. Tästä syystä Puerto Morelosta kutsutaan myös Muerto Moreloseksi. Espanjaa taitavat tietävät, että se meinaa kuollutta. Mutta ehkä juuri sen takia. 

Me tutustuimme Puerto Moreloksen kalastajakylään jo kaksi vuotta sitten, ensimmäisellä Meksikon matkalla. Silloin piipahdimme siellä lähinnä siitä syystä, että sen edustalla on riutta ja snorklausretkiä oli kehuttu hyviksi. Tämä piti paikkansa: näimme paljon kaunista kahdessa eri kohteessa.

Maihin palattuamme nautimme lounasta Los Pelicanos -ravintolassa, kylän kuuluisimmassa kuppilassa. Nimensä paikka on saanut siitä, että Moreloksen rannat kuhisevat pelikaaneista. Lopuksi ryystimme drinkit rantabaarissa, jossa oli niin hyvä meininki, mahtava musiikki ja mieluisat maisemat, että totesimme yhdestä suusta, että tänne on tultava takaisin.

Ja niinhän siinä kävi. El Merkadito -baari veti puoleensa, ja vietimme Moreloksessa viisi upeaa päivää. Olimme enemmän kuin tyytyväisiä: ei ruuhkaa eikä möykkää. Ei edes liiaksi turisteja, ja sehän on parasta, koska niinhän se on, ettei turisti inhoa mitään niin paljoa kuin muita turisteja.

Mutta kyllä Puerto Morelos on kokemisen väärti monen muunkin asian takia.

1.Ranta ja riutta

Moreloksen ranta on pitkä ja valkohiekkainen, mutta se ei ole siistiksi puunattu, kuten esimerkiksi Playa del Carmenissa. Sitä koristaa riutalta (vain puolen kilometrin päässä) ajautunut roska = meriruoho, levä ja jokunen kalan raato. Mutta mitäpä tuosta, levän yli voi loikkia ja silmä tottuu siihen päivässä. Ranta on luonnontilassa senkin takia, että se on merikilpikonnien pesimäranta.

Uimiseen biitsi soveltuu erinomaisesti. Se syvenee mukavasti, joten kokeilimme myös vesijuoksua. Siitä ei meinannut tulla mitään kovan tuulen takia. Tärkeintä kuitenkin, että Suomesta raahatut vesijuoksukengät pääsivät kastautumaan Karibianmereen

Myös snorkkelille oli riutan ulkopuolellakin käyttöä, sillä meriheinä tuo kaloja ihan lähelle rantaa. Minä bongasin rantavedestä runsaasti pieniä rauskuja, oikeastaan kokonaisen rauskuyhdyskunnan, sekä liudan keltaisia ja sinisiä kaloja ja useita jättiläiskotiloita.

Riutalla kävimme kerran, jälleen kahdessa kohteessa. Yhtä kaunista oli kuin edellisellä kerralla. Retki maksoi 25 taalaa.

IMG_6782Aamulla ranta on lähes autio.

IMG_6768“Ohjekirja” kertoo, miten kilpparirannalla käyttäydytään.

IMG_6785Aurinkoa otetaan rantaklubeilla. Kun syö ja  juo niissä, aurinkopedistä ja – varjosta saa nauttia ilmaiseksi.

IMG_6780Meidän suosikkimme.

IMG_6786Selässä kulkevat sekä kauppatavarat että lapsi. Biitsillä voi siis myös shoppailla.

IMG_6952Emme säästyneet sateelta. Mutta se tuli ja meni. Me vartosimme baarissa.

IMG_6749Vink vink: rannalla mennään myös naimisiin.

2.Ruoka ja ravintolat

Morelos on kulinaristille paratiisi, kuten muukin Meksiko. Ruoka on myös halpaa, etenkin jos syö muovituoliravintoloissa, jotka ovat yleensä parhaita.

Moreloksessa hauskaa oli se, että paikalliseen keittiöön sekoittuivat kalastajakylään eri puolilta maailmaa rantautuneiden uudisasukkaiden keittiöt. Tarjolla oli muun muassa italialais-meksikolaista, itävaltalais-meksikolaista ja kreikkalais-meksikolaista apetta.

IMG_6869Tämä on katkarapucoctail, meksikolaiseen tapaan. Me nautimme sitä ensi kertaa My Paradise -rantaklubilla.

IMG_6875Jälkkäriksi tuoreita hedelmiä.

IMG_6909Tacos.com on rankattu Trip Advisorissa Moreloksen parhaimpien ravintoloiden joukkoon.

IMG_6894Mekin tykkäsimme. Ikinä ei olla syöty yhtä hyviä tacoja.

IMG_6912Los Pelicanosin edustaa vartioivat feikkipelikaanit. Kävimme tällä kertaa dinnerillä.

IMG_6915Aidot pelikaanit uiskentelevat meressä.

IMG_6923Cockleteria Chayitossa nautimme sunnuntailounaan, pitkän kaavan mukaan. Ihan huippua ja myös huippuhalpaa: rapurikas lounas juomineen 12,50 euroa per naamari.

IMG_6924Mikään ei ole virkistävämpi näky kuin jääauto hikikuumalla. Moreloksessa ilma on tosin aina muutaman asteen viileämpi kuin toisaalla Jukatanin niemimaan turistikohteissa johtuen suotuisista merituulista.

IMG_6949Kyllä tämäkin virkisti.

IMG_7007Viimeisenä iltana söimme kreikkalais-meksikolaista ruokaa La Sirenassa. Mielenkiintoinen ja maittava kokemus. Kahden ruokalajin illallinen + pullo viiniä = 54 euroa kahdelta hengeltä. Isoin ravintolalasku, jonka Moreloksessa teimme.

3.Kylän raitti ja kylän väki

Pieni kyläpahanen on nopeasti koluttu. Vaikea uskoa, että vuonna 1904 Morelos oli rannikon eläväisin paikka, jossa oli lennätin ja posti – toisin kuin muualla. Elämää on toki nykyisinkin, mutta verrattuna muihin Jukatanin niemimaan lomakeitaisiin, paljon paljon pienemmässä mittakaavassa.

Kaupoissa myydään pääasiassa paikallisten käsityöläisten taidonnäytteitä sekä turistikamaa. Hinnat ovat alhaisemmat kuin isoissa turistikeskuksissa, ruokakauppaa myöten. Palvelu on iloista ja ystävällistä. Mitään ei tyrkytetä väkipakolla, kuten Cancunissa tai Playa del Carmenissa monesti.

Kyläkierrosta tehdessämme törmäsimme toiseen (tai pitäisikö sanoa kolmanteen, kun meitäkin oli kaksi) suomalaiseen. Moreloksessa lähes 30 vuotta asunut Raija-rouva pyyhälsi ohitsemme polkupyörällä, mutta teki äkkijarrutuksen, kun kuuli meidän puhuvan suomea.

Hän ja hänen miehensä, suomalainen tämäkin, olivat päätyneet Morelokseen aikoinaan työnsä takia – ja jääneet sille tielleen. Kovasti oli kylä ajan saatossa kasvanut, mutta säilyttänyt alkuperäisen henkensä ja atmosfäärinsä. Siitä pitävät huolta tiukat rakentamismääräykset: kylään ei saa nousta kuin korkeintaan nelikerroksisia taloja. Tämän takia jättimäisiä hotellikomplekseja ja muita kolosseja ei ole – eikä toivottavasti tule. Niitä on koko rannikko väärällään muutenkin.

Suomalaisia kylässä käy jonkin verran, mutta suomea puhuvan matkailijan tapaaminen on kuulemma yhä merkkitapaus. Mekin olimme mielissämme Raijan kohtaamisesta, sillä saimme häneltä hyviä ravintolavinkkejä ja kuulimme kylästä paljon kiinnostavaa sisäpiirin tietoa.

(Ja juuri kun olimme ehtineet onnitella itseämme siitä, ettemme olleet kohdanneet yhtään suomalaista – koska sehän on melkein pahinta, mitä lomalla voi tapahtua. Muunmaalaiset turismot vielä juuri ja juuri kestää, mutta suomalaiset tennissukat ja vatsan päällä törröttävä vyölaukku, nostattavat kuumassakin vilun väreitä.)

IMG_6837Melocoton! Aguacates! Naranjas! Platanos!

IMG_6839Ommmm… Maya-mystiikkaakin oli tarjolla.

IMG_6842Kanadalaisruovan omistama kirjakauppa on yksi Moreloksen hurmaavimmista ostospaikoista. Tarjolla on vanhaa ja uutta, monella kielellä.

IMG_6848Rantaraitilla on parhaat näkymät.

IMG_6850Kassissa sähisee ihkauusi aurinkohattu.

IMG_6855Puerto Moreloksen maamerkki, vanha majakka. Kallellaan kuin Pisan torni johtuen siitä, että se teki tuttavuutta hurrikaani Wilman kanssa vuonna 2006.

IMG_6929Katutaidetta.

4.Hyvä sijainti = kaikki on lähellä ja helposti saavutettavissa

Puerto Morelos on vain 22 kilometrin päässä Cancunin lentokentästä, joten sinne pääsee nopeasti – tai sitten ei. Minä olin tilannut auton meitä vastaan, mutta jouduimme odottamaan sitä vajaan tunnin, ja vaikka olin maksanut privaattikyydistä, samaan autoon änkesi jenkkiperhe, joka vietiin hotelliinsa ennen meitä.

Tämä johtui ehkä siitä, ettei kuljettajalla ollut aavistustakaan, mihin me olimme menossa, vaikka asuimme kylän keskustassa toisin kuin americanot, jotka asuivat all inclusivessa kaukana Moreloksen ulkopuolella. Vaan mitäs pienistä, pääsimme perille.

Playa del Carmeniin Moreloksesta on matkaa vajaan tunnin verran, riippuen siitä, taittaako matkan taksilla, bussilla vai colectivolla. Viimeksi mainittu on halvin vehje, mutta myös hitain. Toisaalta sen lähemmäksi aitoa meksikolaista meininkiä ei ajotiellä pääse.

Myös kaikki Jukatanin niemimaan nähtävyydet, kuten Chichen Itza, ovat kohtuullisen päiväretken päässä. Tämänkin takia Morelos on passeli paikka.

IMG_7043

IMG_7038Tässä odotellaan Cancunin bussia, matkalla kohti seuraavaa kohdetta eli Holboxia. Bussit Meksikossa kulkevat ajallaan eli odottavan aika bussipysäkillä ei ole koskaan pitkä.

IMG_7034Pyörälläkin pääsee, ja se onkin hyvä tapa taittaa lyhyitä matkoja, esimerkiksi Moreloksesta Cancunin tien varressa olevaan Chedrauin supermarkettiin.

5.Rauha ja hiljaisuus

Aiemmin tuli jo mainittua, että Morelos on möykkävapaa-alue, ja se on aika harvinaista Meksikossa, jossa kaikki tapahtuu kovaäänisesti. Muzakki soi sellaisella jylyllä, että siitä on oksat pois, ja useimmiten sitä kuuluu tuhannesta tuutista, eikä yksikään tuutti soita samaa säveltä.

Toki Moreloksessakin musisoidaan, mutta hienokseltaan hissun kissun. Jopa baareissa, niissä parissa hassussa, volyymi on kohtuutasolla. Ja kun baarit sulkevat – yleensä alkuillasta – ovensa, tulee hipihiljaista. Kymmenen jälkeen kylän raitti on tyhjä ja ravintolat pimeinä.

Eli nyt tulee varoituksen sana: Morelos ei sovi bilehileille eikä pitkistä kosteista illoista uneksiville. Se ei ole missään mielessä menomesta eikä sen kaduilla ole säpinää. Se ei kuitenkaan ole uinuva eläkeläisahjo, vaan siellä asuu kaikenikäisiä ihmisiä. Myös matkailijoita on vauvoista vanhuksiin.

My kind of place, but maybe not yours.

IMG_6752Auringon noustessa ranta on ihanimmillaan. Tyhjä ja hiljainen, jos ei aaltojen humua lasketa ääneksi.

IMG_6889Kirkonmenot kuuluvat kyläläisten iltaan. Turistitkin saavat tulla tölläämään.

IMG_6833Tästä villimmäksi yöelämä ei äidy.

IMG_6826Tulitaiteilijat esittelivät meille taitojaan.

IMG_7008Vaya con Dios. Pyhä Neitsyt suojelee, myös matkailijoita.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.