Täydellinen lomakaupunki

IMG_2810

Miami on ehkä kaikista kaupungeista minulle se kaikkein mieluisin. Johtuen siitä, että siellä on kaikkea (!): upea ranta, loistavat ravintolat, uskomattomat ostosmahdollisuudet ja suotuisa säätila, ainakin yleensä. Kaupunki tarjoaa myös silmänruokaa eli eye candyja: Barbie-nuken näköisiä bikinimisuja sekä huippuunsa treenattuja lihaskimppuja. Miamissa kukaan ei ole aitoamerikkalaiseen tapaan lihava, sillä Miami on täydellinen kupla tässäkin suhteessa. Vastaan voi tulla jopa maailmankuuluja julkimoita; terveisin nimim. Richard Geren kanssa samassa ravintolassa illastanut.

Toki miljoonakaupungilla on myös miinuksensa, jotka kannattaa ottaa huomioon Miamissa lomaillessa.

 HYVÄÄ +++

Biitsit

Kilometrikaupalla valkoista hiekkaa – ja niin siistiä, että silmiä hivelee. Turvallisuudesta huolehtivat komeat rantavahdit. Rannat sopivat hyvin myös perheen pienimmille, koska ne syvenevät loivasti. Rantaviiva tosin kapenee vinhaa vauhtia, koska eroosio nakertaa sitä kiihkeästi. Nyt mietitään, mistä tuotaisiin lisää hiekkaa, Karibialta vai kauempaa. Biitsi ei ole alun perinkään luojan luoma (tietenkään, ollaanhan Miamissa), vaan ihmiskäden erinomainen aikaansaannos.

IMG_2850 IMG_2925 IMG_3344

Ravintolat

Parhaat hampurilaiset syödään Jerry´s Famous Delissä, jonka motto on, että vähän on hyvää, enemmän on parempaa ja liian paljon juuri sopivasti. Hampparin kylkiäiseksi rouskitaan curly frieseja, joista Jerry on myös kuuluisa. Brunsseista ruhtinaallisinta tarjotaan ihanassa Biltmore-hotellissa: buffet-pöytiä on yhdeksän ja kyytipojaksi latkitaan rajattomasti samppanjaa (= niin paljon kuin kehtaa pyytää, ja minä ainakin kehtasin). Hinta koko hoidolta 75 dollaria (2011).

Parhaana japanilaisena pidetään Nobua, jolle nimensä antanutta Nobu Matsuhisaa tituleerataan yhdeksi maailman taitavimmista sushi-kokeista. Pöytä on varattava hyvissä ajoin, mutta joskus on tuuriakin: ravintolan keittiöön pöytävarausta tekemään pöllähtäneet suomalaiset niceMatkaajat herättivät niin positiivista huomiota (tai ainakin sääliä), että heille järjestyi pöytä heti seuraavaksi illaksi.

Ehdoton elämys on myös Joe´s Stone Crab. Sinne mennään sisään jonottamalla, ja ruuhkailtoina jonossa (= ravintolan baarissa) voi vierähtää parikin tuntia. Pöytään kutsutaan huutamalla, ja nimilistaan voi kirjata minkä hyvänsä hyvältä kuulostavan nimen. Kerrankos sitä tuli meikäläinenkin tituleeratuksi Miss Finlandiksi! Joella on myös aamiaispaikka, joka on sekin tutustumisen väärti.

Tsekkaa tarkemmin:

www.joesstonecrab.com , www.jerrysfamousdeli.com , www.biltmorehotel.com >dining>brunch, www.noburestaurants.com/miami

DSCN2005  IMG_2795 DSCN2056

Ostokset

Ostosten teko kannattaa aloittaa Sawgrass Mills Mallista. Se sijaitsee Fort Lauderdalen liepeillä, mutta vajaan tunnin matka on tekemisen väärti. Kauppoja on yli 350, ja tarjolla on merkkituotteita TODELLA edullisin outlet-hinnoin. Niin ikään lentokentän lähellä oleva Dolphin Mall on oivallinen ostoskohde. Vähän vähemmän shopattavaa, mutta ihan riittävästi; kassit painavat taatusti kotimatkalla. Kuljetukset tavarataivaisiin järjestyvät yleensä hotellilta. Ja toki Miamissa voi harrastaa lähiostoksiakin, sillä kaupunki pursuaa IHANISTA kaupoista.

IMG_3404 IMG_3328DSCN2120 IMG_2802

Hotellit

Valinnan varaa on tälläkin saralla, huokeista huippuhintaisiin. Viimeksi mainituissa kannattaa ainakin piipahtaa pikavisiitillä. Etenkin art deco –alueen hotellit ovat melkoisia nähtävyyksiä hurmaavine aulatiloineen ja upeine uima-altaineen. Kauneimpana pidetään Raleigh-hotellin allasta, joka on – ainakin iäkkäämmille ihmisille – tuttu 1940-luvun water baben, Esther Williamsin, elokuvista. Rohkeasti sisään vain; kukaan ei kysele perääsi tai kyseenalaista aikeitasi, kun käyttäydyt maailmannaisen (tai miksei miehenkin) malliin ja kruunaat vierailusi ylihintaisella drinkillä.

IMG_2973 IMG_2971 IMG_3363

Nähtävyydet

Miamin ykkösnähtävyys on upeasti restauroitu art deco –alue. Pastellinsävyinen näkymä on tuttu tv-sarjoista ja elokuvista ja varsin vaikuttava myös livenä. Niin ikään veneellä tehtävä kierros julkkisten ja kroisoksien asuttamilla tekosaarilla – aivan oikein, Miamissa saaretkin ovat keinotekoisia – tarjoaa hulppeaa silmänruokaa. Suurimman kartanon omistaa kukas muu kuin potenssipillereillä rikastunut ”tohtori Viagra”. Muita kartanonherroja/rouvia ovat muun muassa Sylvester Stallone, Julio Iglesias ja Jennifer Lopez.

Evergladen rämeellä puolestaan voit bongata krokotiilejä, hyvänä päivänä roppakaupalla.

IMG_2858 IMG_2873 IMG_3328IMG_3327

HUONOA —

Alkutalven sää

Joulu-tammikuussa sää saattaa olla kaikkea muuta kuin lämmin. Sateet ovat mahdollisia ja tuuli voi puhaltaa koleasti. Vuoden 2010 tammikuussa lämpötila laski + 2-asteeseen, mikä järkytti paikalliset melkein tolaltaan. Puista satoi – oikeasti! – jäätyneitä liskoja. Kylmä oli myös sisätiloissa, koska lämmityslaitteet ovat Floridassa harvinaisia. Kannattaa siis varata mukaan myös lämpimämpää vaatetta. Sekä hanskat! Niitä ei löydä kovin helposti miamilaisista vaatekaupoista. Omani yritettiin ostaa kadulla käsistäni.

IMG_2959

Tippipolitiikka

Palvelurahakäytäntö voi tuntua aluksi mutkikkaalta. Ravintolassa tippi on suuruudeltaan 15-18 prosenttia, ja jos jättää sen väliin, voi olla varma, ettei ole tervetullut takaisin. Saattaapa poistuessaan saada myös raivostuneen tarjoilijan peräänsä. Myös taksikuskia muistetaan 15 prosentin palvelurahalla. Retkibussien kuljettajalle annetaan pari taalaa ja hotellien kantajille dollari.

Tippien lisäksi pähkäillään liikevaihtoveron kanssa. Se ei USA:ssa sisälly tuotteiden hintoihin, paitsi elintarvikkeiden ja lääkkeiden kohdalla, vaan se lisätään myyntihintaan vasta kassalla. Floridassa vero on yleensä 8 prosenttia.

IMG_3389

Haivaara

Tappajahait eivät ole Floridassa taruolentoja, vaan haihyökkäyksiä rekisteröidään vuosittain. Haita ei kuitenkaan tarvitse pelätä, kun ei lähde omin päin kauhomaan ulapalle. Myös meduusavaroitukset on syytä ottaa vakavasti, sillä niiden suudelmat ovat tuskallisia. Onneksi urheat baywatchit tarkkailevat uimareita silmä kovana ja repivät nämä tarpeen vaatiessa rannalle.

IMG_3342 IMG_3408 IMG_3326

Rikolliset

Miamin kaduilla kulkiessa käsilaukusta kannattaa pitää tiukasti kiinni, eikä lompakon paikka ole takataskussa.  Kännipäissään ei kannata eksyä hämärille kujille, koska silloin voi päätyä pahimmassa tapauksessa paloiteltuna roskalaatikkoon. Näin kävi amerikkalaisen pikkukaupungin missille joitakin vuosia sitten.

IMG_2954 IMG_3402 DSCN2002

Mitat ja koot

USA:ssa käytetään pituus- ja painomittoja arvioidessa yhä paunoja, jalkoja, jaardeja sekä unsseja, mikä on varsin rasittavaa. Kuka nyt niitä ymmärtäisi – tai edes haluaisi ymmärtää? Myös vaate- ja kenkäkoot poikkeavat suomalaisista.

Lämpötilasta kertoo Fahrenheit-asteikko. Muuta ei tarvitse tietää kuin että, jos se näyttää yli 75 astetta, kaikki on hyvin (= hellettä).

IMG_3373

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.