Mallorca: äkkilähtö Etelään

IMG_20140701_0001

Viime päivinä minä, kuten niin moni muukin, on haaveillut äkkilähdöstä Etelän lämpöön. Vaan työt ovat sitoneet Suomen sateisiin (eikä talouskaan antaisi näin pian Lontoon jälkeen periksi uudelle reissulle). Niinpä olen joutunut muistelemaan menneitä: kesää 2009, jolloin viimeksi karkasin äkkilähdöllä aurinkoon, määränpäänä Mallorca.

En ollut Mallorcalla ensi kertaa, vaan olin ollut siellä joitakin vuosia aiemmin pikaisesti työmatkalla. Ennakkoluuloni ikiaikaisen massaturismin tyyssijaa kohtaan olivat tuolloin kovat; olin varma, että inhoaisin saarta ensi silmäykseltä.

Toisin kävi. Tykästyin, suorastaan rakastuin Mallorcaan. Etenkin Palman kaupunki oli minusta ihana. Päätin, että sinne oli ehdottomasti päästävä uudestaan.

IMG_20140701_0002

Santa Ponsa ja Surfing Playa

Äkkilähtöhotelleja Palmasta ei Aurinkomatkojen valikoimasta löytynyt, mutta lyhyen matkan päässä, Palman länsipuolella Santa Ponsassa oli kohtuuhyvältä vaikuttava Surfing Playa -huoneistohotelli, jonka hinta (elokuun loppupuoliskolla) oli paria päivää ennen lähtöä niin alhainen, että se sai minut melkein hihkumaan ilosta. Olin alun perin ajatellut viikon matkaa, mutta päädyinkin kahteen viikkoon.

Santa Ponsa osoittautui pieneksi lomakyläksi, jossa perusasiat (kaupat ja ruokapaikat, kaikki kävelyetäisyydellä) olivat kunnossa. Hotelli siisteine huoneineen ja pienine uima-altaineen oli minun mittapuussani riittävän hyvä. Parvekkeen alla tosin oli roskien lajittelupiste, joka tyhjennettiin lähes joka aamu ennen sian pieremää, mutta muuten ei ollut valittamista.

Surfing Playa näkyy yhä olevan Aurinkomatkojen valikoimissa ja voin suositella sitä lämpimästi. Hieno se ei ole, muttei huonokaan, ja ainakin meikäläisellä kaksi viikkoa sen seinien sisällä sujui mukavasti.

IMG_20140701_0009

Heti hotellin vierestä löytyi pieni, espanjalaisten lomailijoiden suosima uimaranta ja vähän kauempana isompi turistien kansoittama biitsi kaikkine palveluineen. Kävimme molemmilla rannoilla tasan kerran. Muina päivinä makoilimme naapuritalon betonisella rantaterassilla, jonne eksyimme ihan sattumalta. Meidät toivotettiin lämpimästi tervetulleiksi paikallisten ja heidän kesävieraidensa joukkoon, ja vietimme lähes koko lomamme heidän kanssaan polskien ja betonilla aurinkoa palvoen.

IMG_20140703_0003

Vinkki: hyväksi havaittuja ruokapaikkoja Santa Ponsassa: No 8 (niin huikean hyvät gourmet-burgerit, että kävimme kolme kertaa!), Jade (ihanaa intialaista ja muutakin etnoa), Rhein (raikkaat salaatit) ja Meson del Mar (maukkaat pizzat).

http://www.aurinkomatkat.fi/espanja/santa-ponsa-mallorca

Pittoreski Palma

Palmassa vietimme useamman päivän. Teimme sight seeing –kierroksen hop on – hop off –bussilla, mikä on minusta aina hyvä tapa tutustua mihin tahansa kaupunkiin. Kierros auttaa hahmottamaan uutta paikkaa, ja kaikki nähtävyydet tulee bongattua yhdellä soitolla.

Upein Palman nähtävyyksistä on ehdottomasti La Seun katedraali, jota ranskalaiskirjailija George Sand ylisti vuonna 1838 ”kiviurkujen reunustamaksi merestä kohoavaksi massaksi”. Hmmm, aika ylitsevuotavaa, mutta jotakin sinne suuntaan…

IMG_20140701_0006

Meitä kiinnostivat myös Palman ostoskadut, sillä tiesin jo ensimmäisen matkan perusteella, että Palma on maanmainio ostoskaupunki. Shoppailun voi aloittaa heti Plaza Mayorin aukiolta, joka toimii porttina vanhaankaupunkiin. Aukio on paikallisten taiteilijoiden valtakuntaa; torilla kaupataan käsitöitä, koruja, grafiikkaa ja keramiikkaa.

IMG_20140701_0003

Sitten sukelletaankin tunnelmallisen vanhankaupungin kapeille kujille. Kenkäkauppoja on runsaasti. Suurin osa popoista on muovia ja hinnaltaan siitä syystä halpoja. Sama koskee laukkuja. Muoviveskoja on tarjolla runsaasti ja niitä saa edullisesti, mutta aito tavara maksaa maltaita.

IMG_20140701_0008 IMG_20140701_0007

Luksusliikkeet löytyvät Avinguda del Rei Jaume III:n varrelta, joten se kannattaa ohittaa, jos on liikkeellä – meikäläisen tapaan – pienellä budjetilla. Ökykadulla on tosin myös paikallinen Stocka eli El Corte Inglesin tavaratalo, josta voi tehdä huokeampia löytöjä. Toinen El Corte Ingles löytyy uudenkaupungin puolelta.

Vinkki: El Corte Inglesin ruokaosasto on aivan erinomainen. Mitä siellä ei ole, sitä ei tarvita. Viinihyllyt saavat viininystävän hulluksi: tahtoo toto ja tota ja totakin… Mikä parasta, viinimaassa viinien hinnat ovat ilahduttavan halpoja.

IMG_20140701_0005

Iltaisin maleksimme pitkin rantabulevardia, Passeig Maritimia, huviveneitä ihastellen. Samaisella kadulla pasteeraavat niin Espanjan kruunupäät kuin maailmantähdet, kuten Michael Douglas, Catherine Zeta Jones ja Claudia Schiffer. Heillä on Mallorcalla ikiomat linnansa, joista he välillä laskeutuvat tavallisten kuolevaisten joukkoon. Kannattaa siis olla silmä tarkkana.

Meitä ei onni suosi tällä tavalla, mutta siitä viis. Palma oli ilman julkimoitakin juuri niin hurmaava kuin olin muistellut – kuin Barcelona pienoiskoossa, mutta ilman Gaudia, mikä oli minusta, Gaudi-kammoisesta – pelkästään hyvä asia.

IMG_20140701_0004Vinkki: hyviä ostoskatuja: Jaume III (tyyliä ja laatua, sikahintaan), Jaume II (lasia, tuoksuja ja kosmetiikkaa), Passeig de Born (kenkiä, muotia, koruja), San Miguel (kenkiä ja muotia), Sindicat (kenkiä, laukkuja ja herkkukauppoja) ja Avinguda Gabriel Alomar (kirpputori).

Shoppailla voit myös Porto Pissä (paikallinen Itäkeskus Palman liepeillä) tai Festival Parkissa (tehtaanmyymälöitä pullisteleva jättijumbo Alcudiaan johtavan tien varrella).

Museojunalla Solleriin

Teimme myös niin sanotun suuren saarikierroksen. Se alkoi Palmasta, josta matkustimme länsirannikolle Solleriin museojunalla, joka kulkee maalaismaisemissa vuonna 1912 rakennettua kapearaiteista rataa pitkin. Sieltä matka jatkui vielä antiikkisemmalla raitiovaunulla Port de Solleriin, jossa nousimme laivaan, joka vei meidät Sa Calobraan.

IMG_20140703_0002 IMG_20140703_0001

Satamasta kuljimme jalan Torrent de Pareisin rotkoon (ihan lähellä!), jonka uimarannalla levähdimme hetken katsellen kateellisina niitä, jotka olivat ymmärtäneet ottaa uikkarit mukaan. Pulahdus Välimereen olisi maistunut hikikuumana päivänä, mutta minkäs teit, kun et ollut varustautunut asianmukaisella tavalla.

IMG_20140701_0010

IMG_20140701_0011

Sitten hyppäsimme bussiin ja lähdimme käärmeen lailla kiemurtavalle maantieosuudelle yli korkeiden vuorien. Maisemat olivat aivan huikeat ja niitä sai ihastella 12 kilometrin matkan verran. Heikkohermoiset pysykööt kotona ja auton vuokraamistakin kannattaa harkita kaksi kertaa, sillä tie vaatii taitoa ja tarkkaa silmää.

Viimeinen stoppi paluumatkalla Palmaan oli pienessä Incan kaupungissa, tai pikemminkin kaupungin suuressa kenkäkaupassa, josta minunkin laukkuuni eksyi kenkäpari, jota en tainnut käyttää kotimaassa kertaakaan ennen kuin vein monot myyntiin kirpputorille. Että niin hyvä ostos.

IMG_20140701_0017

Valldemossa ja Deia, taiteilijoiden suosikit

Ensimmäisellä Mallorcan-matkallani piipahdin niin ikään Valldemossassa, 437 metrin korkeudessa olevassa kylässä, joka on kuuluisa kartusiaaniluostaristaan. Sen muurien sisäpuolella ovat asuneet kirjailija George Sand ja säveltäjä Frederic Chopin. Muistoesineitä heidän ajaltaan on yhä nähtävissä, muun muassa piano, jota Chopin pimputti sekä hänen yliviivaamiaan partituureja.

Kävin lisäksi Deian-vuoristokylässä, vaikeapääsyisen laakson pohjukassa. Myös se on ollut kautta aikain yksityisyyttään arvostavien taiteilijoiden suosiossa. Prinsessa Dianakin viihtyi Deiassa, jossa hän sai olla rauhassa paparazzeilta ja turisteilta.

Ihana paikka, äkkijyrkkiä pudotuksia, salaisia poukamia ja upeaa arkkitehtuuria = kauneinta Mallorcaa. Kun seuraavaksi suunnistan Mallorcalle, haluan asua juuri täällä.

IMG_20140701_0016 IMG_20140701_0015

Hevosen selässä

Ensivisiitillä Mallorcalla kävin myös ratsastamassa, Rancho Granden hevostilalla. Siellä on ratsuja kaikentasoisille ratsastajille, meikäläisellekin, joka on itseoppinut sunnuntairatsastaja. Edellisestä ratsastuskerrasta oli jo aikaa ja hieman jännitti lähteä letkassa maastoon, mutta rauhallinen tahti takasi sen, että kaikki pysyivät heppojensa selässä. Uskalsin vähän ravatakin.

Maisemat olivat jälleen kerran upeat. Koska oltiin vasta huhtikuussa, vastaamme lainehti punaisena hehkuvia unikkopeltoja. Rundin jälkeen juotiin lasilliset sangriaa maatilan patiolla. Hieno päivä, huokasin muiden mukana, takamus ratsastamisesta hellänä.

IMG_20140701_0012

IMG_20140701_0013

http://www.ranchograndemallorca.com/

Katamaraaniristeily – yhtä kärsimystä

Mallorcan matkaan mahtui myös yksi tyräys: katamaraaniristeily lähivesillä. Odotimme lipuvamme vesillä jonkin sortin purkkarilla, mutta pörräsimmekin aalloilla täpötäyteen ahdetulla karjalautalla. Karjalla tarkoitan turisteja, joita istui paatin penkeillä niin ripi rinnan, että hikiset peffat hinkkasivat vasten toisiaan. Absofuckinglutely KAMALAA!

Maisemissakaan ei ollut oikeastaan mitään nähtävää. En saanut suurempia kicksejä edes Michael Schumacherin kesähuvilasta, josta näimme vilauksen, ja joka oli yksi retken mainostetuista vetonauloista.

Uimapaikoilla kuhisi meduusoita, mikä teki pulikoimisesta erittäin epämiellyttävää. Meduusoihin olimme törmänneet jo Santa Ponsassa; Mallorcan-matkaajan kannattaakin varautua siihen, että etenkin loppukesästä näitä lonkeroilla varustettuja limanuljaskoita voi olla vesissä joskus riesaksi asti.

Risteily oli siis silkkaa kärsimystä. Asiaa ylevöitti se, että poppi möykkäsi lautalla aivan tauotta niin kovaa, että korvat soivat vielä pitkään reissun päätyttyä. En suosittele, kenellekään. Ja ei, tältä painajaismaiselta kruisailulta ei ole yhtä ainutta valokuvaa (arvaatte varmasti miksi).

***

Tsekkaa, minne ja mihin hintaan pääsisi ÄKKIÄ juuri nyt:

http://www.aurinkomatkat.fi/akkilahdot

***

Käy tykkäämässä niceMatkaajasta:

www.facebook.com/maaritmaailma

4 thoughts on “Mallorca: äkkilähtö Etelään

 1. Virpi Kalilainen

  Voin myös lämpimästi suositella pohjois-Mallorcalla olevaa Alcudiaa. Ihana vanha-kaupunki täynnään kivoja tapas-paikkoja ja vanhaa linnoitusmuuria. Upea pitkä ranta, joka sopii myös lapsiperheille hyvin, koska on pitkälle matala. Jos ei ole heikkohermoinen, kannattaa vuokrata auto ja käydä myös Formentorin-niemellä, jonne on “kiva” mutkainen ja kapea tie, mutta retken päässä on ihana näköalapaikka josta näkee Menorcalle asti.
  Myös itä-rannikolla on ihania kyliä joissa kannattaa pistäytyä esim. lounaalle.

  1. maarit Post author

   Virpi, kiitokset näistä vinkeistä! Itse vietin ekalla Mallorcan reissullani Alcudiassa vain yöt, joten paikasta ei jäänyt oikein mitään käsitystä. Muistan kuitenkin upean ja PIIITKÄN hiekkarannan, joka oli huhtikuun alussa aivan autio.

 2. Tapsa

  Ensimmäinen etelänmatkani suuntautui juurikin Mallorcalle vuonna 1985.On käynyt mielessä, että nyt 30 vuoden ja sadan muun matkan jälkeen olisi mukava palata saarelle,mistä oikeastaan kaikki alkoi. Silloin jäi Palman ulkopuolinen saari tutkimatta, ja nyt voisi sen aukon sivistyksessä täyttää. Hassen matkat oli muuten matkanjärjestäjä, jos joku vielä muistaa sen puljun, ja Spantaxilla lennettiin. Tuosta matkasta se kaiherrus rintaan jäi, mitä voi vain lievittää…ei parantaa.

  1. maarit Post author

   Juu, parasta lääkettä kaiherrukseen on tietysti uusi matka! Ja Mallorcalle kannattaa tosiaankin tehdä useampikin reissu, nähtävää ja koettavaa on niin paljon. Itsekin meinaan vielä palata saarelle; haaveissa omatoimiloma Deiassa, kylistä kauneimmassa. Ja Tapsa, tokihan Hasse ja Spantax hyvin muistetaan; Hassen siivellä on meikäläinenkin maailmalle mennyt…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.