5 syytä lähteä Lapaan

IMG_8986

Tässä teille perusteita, miksi Las Palmas on kaupunkilomien kuuminta hottia. Ranta on rankattu yhdeksi maailman parhaista urbaaneista biitseistä, ravintoloita löytyy joka lähtöön, shoppausmahdollisuudet ovat superhyvät, kaupunki itsessään on suuri ja sympaattinen ja ilma – niin, se on yleensä hyvä.

1.Kaupunki itsessään

Las Palmas eli tuttavallisesti Lapa on Kanariansaarten suurin kaupunki sekä Kanariansaarten itsehallintoalueen toinen pääkaupunki (toinen on Santa Cruz Teneriffalla, jos nyt jotain kiinnostaa). Asukkaita on noin 400 000, ja se tekee kaupungista vilkkaan ja eläväisen. Kanarialaisten lisäksi Lapassa asuu mannerespanjalaisia, keskieurooppalaisia , pohjoisafrikkalaisia, italialaisia ja kiinalaisia plus snow birdit eli Lapassa talvehtivat turistit siihen päälle.

Las Palmas on levittäytynyt laajalle, Atlantin rannalta korkeille kukkuloille. Keskustoja on oikeastaan kaksi: Santa Catalina ja Triana. Ensin mainittu on turismojen tyyssijaa, sillä Las Canterasin ranta on lähellä. Triana taas kätkee sisäänsä viehättävän vanhankaupungin, Veguetan (josta luvassa oma lukunsa) sekä kaupungin parhaan ostoskadun.

Mutta kulkipa Lapassa missä hyvänsä, aina on oikeassa espanjalaisessa kaupungissa, tulkoon matkailijoita vastaan miten paljon hyvänsä. Tunnelma on rennonletkeä. Hola, buenos dias, bon dia -toivotukset saattelevat kävelijän kulkua. Oppiipa suomalainenkin hyville tavoille…

20170319_164857Las Canterasin rantaviivan ylle kaartuvat hotellit. Rantabulevardi on myös täynnä ravintoloita.

IMG_8975Lapassa ei säästellä värejä. Bussilla pääsee pitkin poikin kaupunkia ja ympäri koko Gran Canariaa. Ja halvalla, kun verrataan Suomen hintoihin. (Kaupungin sisäiset matkat 1,40 €.)

IMG_8982Hop on, hop off -bussin kyydissä (18 euron hinnalla) pääsee ihastelemaan Lapaa yläilmoista käsin. Viimeistään nyt tajuaa, miten iso Las Palmas on.

IMG_9182Katutaidetta ja mietelauseita à la Las Palmas.

IMG_8939Pappabaari Santa Catalinan aukiolla on yksi kaupungin hurmaavimmista mestoista. Siellä miespuoliset  seniorikansalaiset tapaavat toisiaan, vaihtavat kuulumisia ja pelaavat pelejä. Paikka on aina täynnä. Mikä mahtava tapa ehkäistä masennusta ja muita yksinäisyydestä johtuvia mielenterveysongelmia!

2.Rannat

Las Canterasin ranta on Lapan rannoista kaunein, pisin ja kuuluisin. Se on lähes kolmen kilometrin mittainen ja alusta loppuun hyvin hoidettu. Parhaimmillaan biitsi on minusta sen alkupäässä, jossa on aidompi meininki kuin keskivaiheilla, jossa on eniten turisteja.

Las Canterasia pidetään yhtenä Euroopan parhaista uimarannoista. Se on myös äänestetty yhdeksi maailman parhaista urbaaneista kaupunkirannoista.

20170318_161334Kyllä kelpaa kelliä tällä rannalla. Kelpasi myös panna tossua tossun eteen ja patikoida ranta päästä päähän.

IMG_9175Rannalla myös harrastetaan. Uskokaa tai älkää, Las Palmas, entinen keihäsmatkakohde,  on nykyisin joogaajien suosikki.

IMG_9070Surffaritkin tykkäävät, koska Atlantin aallot ovat isoja.

IMG_9076Aalloissa vaanii myös vaaroja meduusojen muodossa. Tänä talvena kohistiin Portugalin sotalaivoista, jotka ovat kaikkein vaarallisimpia polttiaisia. Niitä ajautui Playa del Inglesin rannoille ja ruotsalaisturistit joutuivat paniikkiin. Hyvästä syystä, sillä Portugalin sotalaivan suutelo voi olla tappava. Suomalaiset (“meitähän eivät meduusat pelota!”) ottivat silti lungisti.

IMG_9098Roskapöntötkin ovat Las Canterasin rannalla syötävän somia.

3.Ruoka

Las Palmas on kulinaristin taivas, sillä lähes kaikenmaalaiset keittiöt ovat edustettuina. Halvallakin voi syödä hyvin, kun vain osaa astua sisään oikeasta ovesta.

Me herkuttelimme amerikkalaisittain, perulaisittain, italialaisittain ja tietysti kanarialaisittain. Suut olivat messingillä joka kerta, paitsi rantabulevardin turistipizzeriaan päätyessä. Kaverin kasvispizza oli koristeltu perunoilla. Puolikkaita pottuja oli niin paljon, että taikina oli vetistä ja koko komeus jäi syömättä.

Noo, jokaiseen lomaan mahtuu yksi huono ruokakokemus, usein enemmänkin.

IMG_9207Yksi Lapan parhaista ja hauskimmista ruokapaikoista on Mercado del Puerton kauppahalli. Siellä on tarjolla tapaksia, joita kutsutaan Kanarialla montaditaseiksi.

IMG_9238Illallinen perulaista ruokaa aasialaisella tvistillä tarjoavassa Segundo Muellessa kruunasi viimeisen lomapäivän. Hieman kalsea paikka, mutta aivan sairaan hyvää! Kolme ruokalajia ja kaksi lasillista viiniä 37 euroa. Ja tämä oli niin sanotusti vähän fiinimpi rafla, Lapan hienoimman hotellin Santa Catalinan kupeessa.

20170320_212317Näyttäisi, että meitsi on viinikellarissa, mutta totuus on toinen. Meitsi istuu viinikellaria esittävän taulun edessä erinomaisessa La Intrugua -nimisessä gourmettapasbaarissa vastapäätä Mercado del Puertoa. Tässä paikassa kävimme kahdesti, koska ruoka oli tajuttoman hyvää.

IMG_8929Rantabulevardin Mad Bread oli suosikkiaamiaispaikkamme. Rapeita croissantteja ja suussa sulavia baakkelseja pöytiin tarjoiltuina.

IMG_9173Jälleen La Intriguassa. Viiniä kaadettiin reilulla kädellä. Ja olisiko nyt ollut peräti 3,5 euroa lasi?

4.Shoppailu

Las Palmas on myös shoppailijan taivas. Ostoskeskuksia on niin monta, että sekosin laskuista. Me kävimme kolmessa: El Muellessa, Las Terrazas -outletissä ja Las Arenasissa. Outlet oli pettymys. Ainoaksi ostoksi jäi vessanmatto, joka tarttui kaverin käteen. Mutta tulipa tehtyä 10 kilsan mittainen bussimatka hulppeissa maisemissa. Parhaiten paikan päälle pääsee bussilla numero 75, mutta se kulkee vain kerran tunnissa, ja iltapäivällä-alkuillasta liikennöinnissä on pitkä tauko.

El Muelle ja Las Arenas sen sijaan olivat erinomaisia ostospaikkoja. Viimeksi mainittu on valtavan suuri: kaikki mahdolliset liikkeet ovat edustettuina. El Muelle on kompaktimpi, mutta ihan riittävän iso sekin.

Ostoskadut sijoittuvat lähinnä Trianan alueelle, Plaza de Espanan liepeille ja Santa Catalinan puiston läheisyyteen. Tunnetuin ostoskatu oon Calle Mayor de Triana, parin sadan metrin päässä San Telmon bussiasemalta. Sen varrella olevat liikkeet ovat pääsääntöisesti auki myös siestan ajan.

El Corte Inglésin jättimäinen tavaratalo, paikallinen Stocka, pönöttää Avenida Mesa y Lopézilla, tien molemmin puolin. Paras osasto on mielestäni ruokaosasto, joka päihittää Stockan Herkun mennen tullen. Viinivalikoimat ovat järisyttävät.

Kannattaa käydä myös sunnuntain markkinoilla Santa Catalinan linja-autoaseman tuntumassa (Rastro de Las Palmas klo 9-14). Markkinat eivät ole suuren suuret, mutta niiltä voi tehdä todella edullisia löytöjä. Meikäläisen kassiin sujahti kaksi paitaa ja kaksi laukkua ja luultavasti jotain muutakin.

IMG_8932Kolmet kalsarit vitosella! Rastro de Las Palmas sopii myös budjettimatkaajalle.

IMG_9088Kasarifarkut à la Madonna ovat jälleen muotia. Las Arenasin ostoskeskuksessa oli näytillä muidenkin julkkujen suosimia vetimiä.

IMG_9092Alfredo Krausin auditorio vastapäätä Las Arenasia tarjoaa upeaa arkkitehtuuria sekä konsertteja ja muita suurtapahtumia.

IMG_9095Rakennukselle johtaa maailmantähtien kämmenpainaumilla koristettu kuja. Siitä hyvästä syystä, että Alfredo Krausissa järjestetään Las Palmasin elokuvafestivaalit. 

IMG_9050Calle Mayor de Trianan kävelykadulla shoppaillaan varsin mahtipontisissa kermakakkutaloissa.

5.Ilma

Sää on Lapassa lähes aina, paitsi meidän lomallamme, hyvä. Aurinko paistaa ja mittari näyttää yli +20 astetta. Älkää siis peljätkö sateita ja Atlantin tuulosia, vaan sanokaa Las Palmas, kun mietitte seuraavaa talvilomaanne.

Mekin näimme sinisen taivaan aina satunnaisesti. Ja heti kun aurinko suvaitsi näyttäytyä, tuli hiki.

IMG_9172Siinä se on, sinitaivas! Castillo de la Luzin puisto oli lähellä hotelliamme. Istuimme puiston terassiravintolassa peräti kahdesti.

IMG_9196Kävelymatka kohti El Confitalin rantaa oli välillä näin aurinkoinen.

IMG_9197Päästyämme määränpäähän Lapakin piirtyi aurinkoisena horisonttiin.

IMG_9052San Telmon art deco -henkinen ihana kioski on yksi Lapan maamerkeistä. Sattumoisin mittari kipusi +25 asteeseen, kun istahdimme sen terdelle.

IMG_9006Trianan aluekin näyttäytyi meille auringonpaisteessa. Komeaa ja kaunista olisi ollut ilmankin.

6. Ja bonuksena vielä tämä: AMIGOT, joista kaverin äiti – aikoinaan Lapassa paljonkin lomaillut – meitä keski-ikäisiä neitokaisia kovasti varoitteli. Tältä ne näyttivät äidin aikana. Kuva kavaljeereista löytyy Mercado del Puerton miesten vessan ovesta.

IMG_9214

4 thoughts on “5 syytä lähteä Lapaan

 1. Leila Saloniemi

  Nyt tuli just semmoinen tunne, että on päästävä Las Palmasiin! ed. kerrasta onkin jo luvattoman kauan, ainakin 10v. !

  1. maarit Post author

   Suosittelen lämpimästi, vaikkei meillä lämmintä ollutkaan. Mulla oli edellisestä kerrasta vielä pitempi aika.

 2. Hannele Seppänen

  En ole koskaan käynyt Las Palmasissa, mut kieltämättä jutun lukiessani tuli heti sellainen tunne et lähtisin enemmän kuin mielelläni sinne?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.