La Vegueta, Lapan vanha sydän

20170320_112643

La Vegueta on Las Palmasin vanha sydän, täynnä historian havinaa ja väriloistoa. Itse asiassa se on minikaupunki keskellä kanarialaista metropolia. Se on ehdoton MUST, jos haluaa nähdä Lapan lomalla jotain aitoa ja alkuperäistä, kivenheiton (= 20 minuutin bussimatkan) päässä Las Canterasin rannasta. Nostakaatte siis hiekkaiset persuksenne ja seuratkaa minua La Veguetan sokkeloisille kujille. Niillä on kulkenut itse Kolumbuskin. 

La Veguetan tunnetuin maamerkki on Santa Anan katedraali. Sen rakennustyöt alkoivat heti espanjalaisten valloitettua Gran Kanarian itselleen 1400-luvun lopussa (älkää nyt kysykö kenelle saari kuului sitä ennen – en ole mikään historianopettaja), mutta valmista tuli vasta 1800-luvun viime metreillä. Tästä johtuen arkkitehtuuri on yhdistelmä goottilaista, uusklassista, renessanssia sekä paikallisia tyylisuuntia.

Lyhyesti ja ytimekkäästi: komea pytinki, jota ympäröi komea piha.

IMG_9016Kirkonkellot kutsuvat kansaa messuun kolmesti päivässä ma-pe ja neljästi la-su.

IMG_9019Koira-aukio vartioi katedraalia. Se on myös suosittu chillauspaikka.

IMG_9018Tossua pannaan toisen eteen mukulakivikujilla.

Kiinnostavinta  pihalla olivat minusta koirat. Tai siis koirapatsaat, eivät ne eläviä olleet. Niitä on kahdeksan, ja legendan mukaan Kanarian saaret ovat saaneet niiltä nimensä.

Ai, ettekö tajua? Antakaas, kun kaltaiseni kielinero selittää: Kanarian saaret ovat espanjaksi Islas Canarias ja on oletettavaa, että tämä nimi juontaa juurensa latinaan. Tällöin puhutaan Insula Canariasta, joka tarkoittaa koirasaarta.

Siitä minulla ei ole mitään tietoa, kuhisivatko saaret villikoirista, kun espanjalaiset saapuivat, vai minkä takia saarille annettiin nimi juuri koirien mukaan. Koirapatsaat ovat joka tapauksessa arvokkaanoloisia rotukoiria, joita on tuskin juossut jonossa valloittajia vastaan.

IMG_9020Tässä lähäri ihmisen parhaista ystävistä La Vegueta -style. Tosin vain kaksi mahtui kuvaan.

IMG_9025Eläviäkin hurttia tuli vastaan.

20170320_115111Tässä ihmisen paras ystävä kakun muodossa. La Vegueta on täynnä viehättäviä kaffiloita.

Toinen supernähtävyys on Casa de Colón, Kolumbuksen talo. Nimi lupaa kyllä liikaa, sillä Kristoffer Kolumbus ei ole koskaan asunut kyseisessä tönössä, vaan ollut siellä vain vieraisilla. Sekään ei ole ihan varmaa, mutta otaksutaan, että hän yöpyi siellä vuonna 1492 matkallaan Intiaan, joka päättyikin Amerikkaan.

Samapa tuo, ainakin minulle, talo on kaunis kuin koru. Aiemmin se toimi kuvernöörin palatsina ja nykyisin museona.

20170320_112448Täällä Kolumbus yöpyi tai sitten ei.

IMG_9028Se on kuitenkin fakta, että meikäläinen on piipahtanut näillä huudeilla. Voisiko talon nimen muuttaa Casa Mariaksi? Tai Casa niceMatkaajaksi?

IMG_9034Klik klik! Hekin ovat vierailleet La Veguetan kaduilla.

Myös muut La Veguetan ikiaikaiset talot ovat kertakaikkisen hurmaavia. Ne helottavat kaikissa pastelliväreissä ja niitä koristavat puiset parvekkeet ja erkkerit. Ei todellakaan uskoisi olevansa Las Palmasissa, jonka rannoilla kärisee tonneittain turistin lihaa.

Onhan La Vegueta myös omanlaisensa turistirysä, mutta sinne ei kukaan eksy uima-asussa eikä vastaan örvellä lomakännääjiä. Pieni alue on nopeasti kierretty, mutta halutessaan puiden varjostamille ihanille aukioille voi jäädä istuksimaan ja unelmoimaan menneen maailman lumosta.

20170320_113317Ain laulain (ja soittain) työtäs tee. Ja joku tekeekin.

IMG_9023Pääosin nämä talot ovat ihan tavallisia asuintaloja.

IMG_9036Kaverikin antoi kameran laulaa. Luulin, että otti selfieitä itsestään, mutta kuvasikin kuulemma arkkitehtuuria.

Jos mieli palaa kävelyrundin jälkeen acticon pariin, La Trianan vilkkaat kauppakadut – aika hurmaavia nekin – ovat ihan kulman takana. Matka San Telmon puistoon ei ole liioin pitkä, ja siellä kannattaa käydä kioskin takia. Kyseessä on vuonna 1923 rakennettu, keraamisilla laatoilla kuorrutettu kaunotar, joka toimii tätä nykyä kahvilana. Yksi Las Palmasin tunnetuimmista rakennuksista muuten.

IMG_9022La Veguetan laitamilla näkyy jo autoja.

IMG_9048Sekä Veguetan kauppahalli. Komea ulkoa, mutta pettymys sisältä. Ei tapasbaareja kuten Mercado del Puertossa. Pelkästään vihanneksia.

IMG_9051Mutta istahdusta Kioskin terassille ei oltu odotettu turhaan. Ensinnäkin aurinko sattui juuri silloin porottamaan kuumasti, mitä ei tapahtunut kertaakaan sen jälkeen eikä sitä ennen. Toiseksi, Kioski itsessään oli upea, kuin vaaleansininen vaahtokarkki kaikilla krumeluureilla.

2 thoughts on “La Vegueta, Lapan vanha sydän

  1. Katariina M.

    Olen käynyt monta kertaa Las Palmasissa, mutta en koskaan täällä. Aina sitä tulee jäätyä rannalle röhnöttämään tai hotellin uima-altaalle. Ensi kerralla lupaan parantaa tapani. Kiitos tästä kirjoituksesta ja hienoista valokuvista.

    1. maarit Post author

      Ehtiihän sitä myöhemminkin 🙂 . Kyllä mekin oltais maattu rannalla, jos sää olisi suosinut, mutta huonon kelin takia saimme lomasta enemmän irti. Itse asiassa tuli otettua koko kaupunki haltuun viikon aikana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.