Kaunotar nimeltä Kylemoore Abbey

IMG_9417

Kylemoore Abbey on Länsi-Irlannin juhlituin kaunotar, ja tuskin on tämän kuvan nähtyänne tarpeen perustella minkä vuoksi. Entinen linna, nunnaluostari ja sisäoppilaitos ja nykyinen turistinähtävyys on majesteettisen upea retkikohde, jolla on kerrottavanaan mitä romanttisin tarina. Olipa kerran, olkaa hyvät!

Olipa kerran herrasmies nimeltään Mitchell Henry. Hän rakastui hurmaavaan Margaret-neitoon, joka vastasi hänen kosintaansa kyllä. Komeiden häiden jälkeen rakastavaiset lähtivät häämatkalle Connemaran vihreille nummille. Aivan sattumalta heidän tiensä kulki peilikirkkaan järven rannassa olevalle metsästysmajalle. Morsio ihastui järvimaisemiin niin, että sulhanen päätti ostaa maat itselleen  ja rakentaa metsästysmajan tilalle linnan lahjaksi rakkaalleen.

Näin myös tapahtui, ja Kylemoore Castlesta tuli pariskunnan ja heidän yhdeksän lapsensa onnentäyteinen koti. Vaan eipä osannut Margaret aavistaa, että hänen aikansa maan päällä oli jo käymässä vähiin, kun hän lähti puolisonsa kanssa Niilin risteilylle vuonna 1874. Epäonninen Margaret sairastui punatautiin, johon hän menehtyi 16 päivää myöhemmin, vain 45-vuotiaana.

Mitchell sekosi surusta. Hän tuotatti vaimonsa ruumiin Egyptistä Irlantiin ja hautasi tämän Kylemoore Castlen multiin. Vuonna 1881 hautapaikan viereen kohosi kirkko, muistokappeli Margaretille. Sittemmin Mitchell myi Kylemooren ystävälleen Manchesterin herttualle – hän ei enää kyennyt asumaan siellä ilman rakastettua vaimoaan. Hänen kuoltuaan Englannissa vuonna 1910 hänen tuhkansa siroiteltiin Margaretin haudan viereen.

Vuonna 1920 Kylemooresta tuli benediktiininunnien koti. Nämä saapuivat sinne ensimmäisen maailmansodan jälkimainingeissa pakolaisina Belgiasta, ja paikan nimi vaihtui linnasta luostariksi eli Kylemoore Abbeyksi. Vuosina 1923-2010 luostarissa toimi kansainvälinen tyttöjen sisäoppilaitos. Oppilaiden joukossa oli muun muassa pari intialaista prinsessaa.

Nunnat omistavat ja asuvat Kylemooressa yhäkin, mutta päärakennuksen alakerta on avattu turisteille. Matkailijat pääsevät myös vaeltamaan Kylemooren ihanissa puutarhoissa, me muiden jatkona. Ja oli kuulkaas superhieno visiitti; tuntui kuin olisi siirtynyt ajassa taaksepäin, eikä lainkaan haitannut, että sataa tihutti. Olisipa vain aikaa ollut enemmän tai jospa luostarissa olisi voinut yöpyä. Mutta kiitos tästäkin – Kylemoore Abbey on ehdottomasti yksi kauneimmista koskaan näkemistäni rakennuksista (ja hei kuulkaa, oon aika monta kaunista nähnyt).

IMG_9408Jo matka Galwaysta kohti Kylemoorea halki Connemaran nummien oli upea. Tai tarkemmin sanotuna vihreä.

IMG_9402Ja sateinen. Sekä sumuinen.

IMG_9416Siellä se hohtaa kuin kangastus. Jo ensinäkymä Kylemoore Abbeysta salpasi hengen.

IMG_9421Ollaan onnentyttöjä, kun päästiin tämäkin livenä näkemään.

IMG_9418Läheltä katsottuna vielä vaikuttavampi.

IMG_9427Sisälläkin oli fiiniä.

IMG_9428Tässä Margaret varmaan istui ja pimputti pianoa.

IMG_9429Ja tässä kestittiin vieraita.

IMG_9426Tämän “vaatimattoman” kappelin Mitchell Henry rakensi muistoksi vaimolleen.

IMG_9425Siinä itse romanttinen sankaritar, Margaret Henry.

20170709_133548 (1)Näitä samoja näkymiä Pollacappul-järvelle ihastelivat jo Henryt aikoinaan.

IMG_9430Tähän ilmestykseen ei hevillä kyllästy, joten suokaatte anteeksi vielä nämä viimeiset kuvat.

20170709_151421Hymy oli korvissa huikean hienon retkipäivän jälkeen. Kylemoore Abbey, kiitos & hyvästit, en unohda sinua ikinä!

Miten sinne pääsee? Vuokra-autolla tai järjestetyllä bussiretkellä esimerkiksi Galwaysta (tunnin matkan päästä) käsin. Bussimatkat alk. 25 euroa. Pääsymaksu Kylemooreen 13 euroa.

www.kylemoreabbey.com

4 thoughts on “Kaunotar nimeltä Kylemoore Abbey

 1. Rauni

  Itsekin siellä käyneenä en voi kun yhtyä ylistyyksiisi paikasta! Komeat maisemat, huikean kaunis puutarha, hienot sisätilat. Sivusiivessä tosiaan nunnat pitävät muskaria lapsille, sain kerran olla kuunteluoppilaana lastenlasten tunnilla.

 2. Satu Ora

  Niin kaunis linna tai luostari! Voiko siellä yöpyä?
  Mielenkiintoinen matka ollut teillä kaiken kaikkiaan. Lähdittekl Dublinista suoraan Galwayhin?

  1. maarit Post author

   Aivan totta, todella mielenkiintoinen ja upea reissu kaiken kaikkiaan! Ja vielä luvassa juttua Dublinista sekä ravintolatärppejä sekä sieltä että Galwaysta. Matkasimme Galwayhin bussilla suoraan Dublinin lentokentältä; tästä ja koko tekemästämme roadtripistä löydät tarinaa On the road -postauksesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.