Kannattiko matkustaa Irlantiin?

20170707_182313

Kyllä, kyllä ja KYLLÄ! Irlanti ylitti odotukset moninkertaisesti: henkeäsalpaavan upeat maisemat, ystävälliset ihmiset ja rennonletkeä atmosfääri. Sääkin oli kohtuuhyvä – vain yhtenä lomapäivänä satoi kaatamalla.

Tässä tarkennetut perustelut sille, miksi Irlanti on mainio matkailumaa. Suosittelen suuntaamaan sinne jo seuraavalla lomalla.

1.Maisemat

IMG_9310

Aloitetaan parhaasta (josta myöhemmin luvassa oma lukunsa) eli Cliffs of Moheerista, Irlannin suosituimmasta nähtävyydestä hyvästä syystä. Kahdeksan kilometriä äkkijyrkkiä kallioita, jotka kohoavat korkeimmillaan 214 metrin korkeuteen. Henki salpautuu vähemmästäkin, mutta se saattaa salpautua paikan päälle saapuessa myös sen takia, että sade, sumu tai usva on kietonut kalliot syleilyynsä eikä niistä näe kuin aavistuksen. Meillä oli tuuria, sillä aurinko paistoi täydeltä terää ja näkyvyys oli huippuluokkaa. Mitä väliä, vaikka kallioitä pitkin vaelsi myös tuhat muuta turistia – näkymät olivat niin majesteettisen upeat, että kurkkua kuristi. Kyllä luontoäiti osaa – ja Irlanti on siitä ihmeellinen maa, että siellä luontoäiti on osannut isolla kädellä.

2.Vihreys

IMG_9409

Puheet vihreän saaren vihreydestä eivät ole yhtään liioiteltuja, vaan pikemminkin päin vastoin. Kyseisen vihreyden tajuaa vasta, kun näkee sen omin silmin. Paikoitellen on  niin vihreää, ettei sitä meinaa uskoa todeksi. Siitä saadaan kiittää sadetta, joka valelee Irlantia jatkuvasti. Kaikella on positiivinen kääntöpuolensa.

3.Kartanot

IMG_9415

Toinen Irlannin länsirannikon huippunähtävyyksistä on Kylemoore Abbey (tästäkin luvassa lisää myöhemmin), jonka brittiläinen Mitchell Henry -niminen herrasmies rakensi morsiamelleen Margaretille 1800-luvun puolivälissä. Lapsia syntyi yhdeksän, mutta Margaret kuolla kumahti nelikymppisenä sairastuttuaan Niilin risteilyllä punatautiin. Sittemmin Kylemooresta tuli benediktiläisnunnien koti. Nykyisin Kylemooressa vaeltaa matkailijoita, ihailusta hartaana. Romanttisempaa miljöötä saa hakea. Downton Abbey jää kirkkaasti kakkoseksi.

4.Lampaat

IMG_9365

Lampaita on Irlannissa kaikkialla, oikeita ja feikkejä, kuten tässä kuvassa. Nämä suloturvat olivat myynnissä Galwayn kaupungissa, luksusliikkeen ikkunassa, ja saattaisi hyvinkin olla, että oikean lampaan saisi halvemmalla hinnalla. Lampaat löytävät tiensä myös turismojen vatsoihin, sillä lammasta on tarjolla ravintoloissa monessa muodossa. Galwaysta ja kenties lampaistakin lisää myöhemmin.

5.Ihmiset

IMG_9382

Ihanin kaikista lomalla tapaamistani ihmisistä oli tietysti kuvassa etualalla hymyilevä kaveri, jonka kanssa oli niin hauskaa, että oksat pois. Hänen lisäkseen kohtasin joukon ihania irlantilaisia. Heidän puhettaan oli joskus vaikea ymmärtää, koska englantiin sekoittui iirin ja gaelin kieltä, ja pelkästään irlantilainen korostus on niin voimakas, että korvan pitää saada tottua siihen. Irlantilaisten ystävällisyys ja avuliaisuus tekivät lähtemättömän vaikutuksen; voi kun me suomalaisetkin osaisimme kohdella matkailijoita samalla tavalla. Olimme aina tervetulleita, paitsi että yksi bussikuski ei tykännyt siitä, että yritin oikeanpuoleiseen liikenteeseen tottunut tolvana väärältä puolelta sisään laukaisten samalla vahingossa hätäoven hälytyksen, joka pärisi sitten päätepysäkille asti.

6.Pubit

IMG_9673

Slainte! Näin sanovat irlantilaiset kilistäessään lasia ja niin mekin perässä (äännetään slontse). Pubeja on joka kulmassa, kaikkein pienimmässäkin kylässä. Ne on aina maalattu iloisilla väreillä ja niiden ikkunanpieliä koristavat notkuvat kukkakorit. Sisällä on hämyisää ja tummanpuhuvaa ja olut virtaa kymmenistä hanoista. Tässä kuvassa ollaan Dublinin ja kenties koko Irlanninkin vanhimmassa pubissa, vuonna 1198 avatussa Brazen Headissa. Ja kyllä, jano oli kova, koska takana oli melkoinen patikka ja jouduimme hetken etsimään pubia ennen kuin löysimme perille.

7.Musiikki

IMG_9554

Irlanti soi ja raikaa koko ajan, hiljaisia hetkiä vilkkaiden kaupunkien kaduilla ei juuri ole. Musisoinnista pitävät huolen niin katusoittajat kuin pubeissa esiintyvät pumput. Dublinin Temple Bar samannimisessä kaupunginosassa on joka ilta täpötäynnä, koska siellä esiintyvät kuulemma kovimmat bändit. Tiedä tästä, mutta ainakin meidän viettäessämme siellä tiistaiehtoota, yhtye oli erittäin hyvä, niin hyvä, että oli pakko panna jalalla koreasti. Kaveri osti levynkin, joten  voimme jatkaa karkeloita kotimaassa. Dublinistakin enemmän myöhemmin.

8.Shoppailu

IMG_9455

Me emme olleet ostosmatkalla, mutta jos budjettimme olisi ollut isompi, olisimme hyvin voineet olla. Kauppaa, putiikkia ja puotia riitti joka lähtöön, suureksi ilokseni Amerikan reissuilta tuttua T. K. Maxxia (jossa se tosin tunnetaan nimellä T. J. Maxx) myöten. Vinkki: sieltä saa menneen sesongin merkkitavaraa puolella hinnalla. Ja joo, täytyy tunnustaa, että jotain ihan pientä tarttui käteen tälläkin kertaa. Edullisia ostoksia olisi voinut tehdä myös muualla, sillä heinäkuun jättialet olivat juuri alkaneet. Muuten hinnat ovat samat kuin Suomessa.

9.Ruoka

IMG_9435

Kuvittelimme syövämme koko viikon fish and chipsejä ja burgereita. Toisin kävi: söimme kuin kuninkaat, joka ilta. Ravintolatarjonta niin Galwayssa kuin Dublinissakin oli loistoluokkaa, lähes kaikkien maiden keittiöt edustettuina. Kuvassa Intian pojan taidonäyte Galwayssa eli tajunnan räjäyttävää jättikatkarapubiriania. Siis niin hyvää, että kuola valuu vieläkin. Irlanti osoittautui yllättäen myös ruokamaaksi – ruuastakin on tehtävä oma postauksensa.

10.Rakkaus

IMG-20170708-WA0006

45 000 sinkkua! Kuusi viikkoa ilonpitoa! Lisdoonvarnan match making -markkinat ovat vastaus jokaisen yksineläjän rukouksiin. Naisilla pullat ovat vielä muhevammin uunissa kuin miehillä, sillä jokaista daamia on kohti on tarjolla seitsemän kaksilahkeista. Jos ei tästä valikoimasta unelmien prinssiä löydy, niin ei sitten taatusti mistään. Varaa lippusi & pakkaa laukkusi; seksifestari, anteeksi tarkoitin tietysti parin metsästys, alkaa syyskuussa.

8 thoughts on “Kannattiko matkustaa Irlantiin?

 1. Susanna

  Kiitos upeista, kerrassaan fantastisista kuvista ja kuvauksista. Osaat ottaa kuvia! Oooh so airish!
  Tykkään. Kiitos!

  1. maarit Post author

   Kiitos kiitoksista! Kuvia tuli lauottua yli 300 + kännykkäkuvat siihen päälle, joten tätä tavaraa riittää syksyyn asti ?. Ja mikäs oli kuvatessa, kun näkymät hiveli silmää. Ihana Irlanti!

 2. Konsti-Ojanen Rauni

  KIva kun oli onnistunut Irlannin reissu ja todellakin parhaita osia pääsitte kokemaan! Nimimerkki Vävyn kotimaasta innostunut.

 3. Satu Ora

  Maarit se kaunis kartano , näyttää ihastuttavalta! Voiko siellä yöpyä? Mielenkiintoinen matka, taas kerran!
  -Satu-

  1. maarit Post author

   Satu, Kylemoore Abbey ON kertakaikkisen upea paikka. Siitä on luvassa oma lukunsa myöhemmin. Yöpyä kartanossa ei voi, mutta sisätiloja pääsee ihastelemaan. Stay tuned ?.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.