Food walk ja Helsingin herkut

Tiedättekö, missä kuvassa olevat pöllöt luuraavat? Jos ette, siinä riittävä syy harkita food walk -kierrosta Helsingin ydinsydämessä. Silmänruuan lisäksi tarjolla on monenmoisia herkkuja – kurkun kostuketta unohtamatta – kaupungin parhaissa ravintoloissa. Kaikki tämä kiinnostavilla ja paikoin hyytävilläkin tarinoilla ryyditettynä.
Kierroksen tarjosi Toptaste, mutta kuljetuksesta huolehtivat omat jalat ja myös mielipiteet ovat omiani.

Food walk -kävelykierrokset lienevät monille tuttuja maailmalta, jossa niitä on harrastettu vuosia. Nyt ruokarundille pääsee myös Helsingissä: kierrokset alkoivat kesäkuun alussa ruoka- ja ravintolamedia Toptasten toimesta.

Itse en ole koskaan food walkilla ollut, mutta läheltä on pitänyt monta kertaa, viimeksi Meksikon Puerto Vallartassa. Turneelle ei tullut kuitenkaan koskaan lähdettyä, koska ruokadiggarin ja ravintolabongarin tuli juostua ruuan perässä muutenkin ahkerasti. Ruokahan on meitsille reissussa ISO juttu, ja olenpa joskus lähtenyt matkaankin ihan sen takia.

Tämäkin food walk meinasi jäädä tekemättä työkiireiden vuoksi, mutta onnistuin kuin onnistuinkin järjestämään itselleni food walk -illaksi vapaata. Joten ei muuta kuin jalkaa jalan eteen vatsa työpäivän jälkeen kurnien (= karsee nälkä!). Ei mitään paineita, mutta odotukset olivat kovat…

Rundi alkoi Välimeren maiden keittiöiden nimeen vannovasta Boulevard Socialista. Ja hyvin alkoikin: molemmat maistipalat sulivat suussa. Negroni sen sijaan jäi lasiinsa – liian vahva aloitus meikäläiselle.
Itse ravintoloitsija Tom Björk sattui olemaan paikalla. Suoraan Australiasta, miehen nykyisestä kotimaasta.
Seuraava stoppi oli tässä. Miksikö? No, koska kuvasta juuri ja juuri erottuva kuparikattoinen (=vihreä) parkkihalli on maailmankuulua käsialaa. Kenen luulette olleen asialla? Menkää kierrokselle, niin kuulette.
Sitten alkukesän kukkaloistoa à la Esplanade.
Food walk -opas Johanna Mäenluoma tarinoi hauskasti ja kiinnostavasti. Lyhyellä matkalla Bulevardilta Kauppatorille oppi paljon uutta, kuten…
…miksi Runebergin patsaan päässä istuskelee usein lintu. Kansallisrunoilijamme liittyy myös ruokaan. Eikä kyse ole pelkästään Runebergin tortuista.
Sanokaa food walk ja ottakaa selfie!
Kappeli on sen sortin kaunotar, että sitä sopii pysähtyä oikein ajan kanssa ihastelemaan. Mutta enpäs ennen tiennyt, mistä se on saanut nimensä. Food walk selvitti tämänkin.
Sitten vuorossa klassisia suomalaisia makuja modernilla tvistillä tarjoava ravintola Aino.
Meitä food walk -kävelijöitä hemmoteltiin tällaisella herkkulautasella. Ja oli muuten hyvää – oma suosikkini kaikista kierroksen tarjoiluista. Kyytipojaksi rapsakkaa roseeta.
Ta-daa! Kierroksen komein kupoli ja arkkitehtoninen helmi.
Osoitteessa Robert´s Coffee Jugend Pohjois-Espa 19.
Lars Sonckin suunnittelemassa entisessä pankkisalissa kelpaa kahvitella tai jätskitellä talon omilla gourmet-jätskeillä. Tai ihan vain istuskella ja antaa silmän levätä pöllöissä (täällä ne siis luuraavat, jos joku ei heti tajunnut) ja muussa linnustossa, jota on ikuistettu pylväistöön.
Heti perään Finlandia Caviar Kauppatorin laidassa.
Jouduin tyytymään pelkkään skumppaan (ou nou!). Mädit ja kaviaari kun ovat sellaisia herkkuja, joiden päälle en ymmärrä yhtään.
Kuva Elina Engberg
Suklaan päälle ymmärrän – valitettavasti – liiankin hyvin. Sitä tarjoiltiin Kultasuklaa-puodissa Vanhassa kauppahallissa.
Just ni!
Viimeinen etappi. Tuskin tarvinnee esittelyjä? Tällä kertaa en kuitenkaan polskahtanut altaaseen, vaan…
…maistelin jälkiruokaa Allas Wine & Dinessa. Ja todellakin vain maistelin, koska massu oli tässä vaiheessa niin täynnä, ettei sinne mahtunut enempää. Jälkiruokaviiniäkin on tarjolla, mutta se on taas niitä juomia, joista en paljoa perusta.
Lopuksi näköalaherkku: NJK ja Klippan. Ensin mainitussa pitsihuvilassa vietin nuorena neitona parikin kesää, ruokaa nälkäisille tarjoillen. Joten oikein sopiva lopetus food walk – rundille.

PLUSSAT:

-Hyvät tarjoilut joka paikassa.

-Hyvä opas ja hyvät tarinat.

-Tarjolla myös silmänruokaa.

MIINUKSET:

-Kävely jäi aika vähiin. Helsinkiläisenä olisi ollut kiva kurkistaa myös vähemmän tunnetuihin kortteleihin.

HINTANSA VÄÄRTI (n. 3 h kierros = 75 euroa)?

Tähän en osaa vastata. Olin kyllä kierroksen antiin oikein tyytyväinen, mutta tekemämme food walk oli pilotti, eivätkä kesän kierrokset vie välttämättä samoihin ravintoloihin. Tarjoilutkin voivat olla toiset. Joten menkää ja kokekaa itse – ja kertokaa, mitä mieltä olitte. Food walk -ilmoittautumiset ja aikataulut löydät täältä.

Kuva Elina Engberg

2 thoughts on “Food walk ja Helsingin herkut

    1. maarit Post author

      Juu, oli kyllä maittavat tarjoilut. Ja muutenki mukava trippi. Pieni irtiotto omilla kulmilla, joista paljastui paljon uutta. Toivottavasti sama meno jatkuu “oikeillakin” kierroksilla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.