Fantastinen Fotografiska

IMG_7623

Meikäläistä näkee museossa harvoin, mutta Tukholman Fotografiska on sen sortin museo, jossa aion vierailla uudestaankin. Viehättävä miljöö merimaisemissa hyvän ravintolan kera sekä tajunnan räjäyttävää valokuvataidetta kaikilla herkuilla. Ihan must – käykää ihmeessä.

Minulla oli ilo vierailla Fotografiskassa kesäkuussa, jolloin siellä oli esillä Nick Brandtin huikean hieno näyttely Inherit the Dust. Se kosketti ja riipaisi ja hurmasi karulla kauneudellaan. Miten joku osaakin ilmaista itseään linssin läpi tuolla tavalla? Kuva todellakin puhuu enemmän kuin sata sanaa.

Niinpä en aio ryhtyä jorisemaan tässäkään tämän enempää, vaan tarjoan pienimuotoisen taidepläjäyksen. Joku tietysti tykkää enemmän pastelliväreistä ja maalaustaiteesta sekä suurista mestareista, mutta minä olen aina rakastanut valokuvia (itse ottamianikin, vaikka ovat vain vaatimatonta amatööritasoa).

Olen jopa jälkikäteen harmitellut, että miksi ihmeessä en opiskellut valokuvaajaksi, vaan päätin tienata leipäni kirjoittamalla. Kuvaajana olisin nähnyt konkreettisesti enemmän ja olisin myös päässyt matkustamaan työn puitteissa enemmän (erittäin tärkeä pointti himomatkustajalle uravalintaa pohtiessa). Vaan eipähän ole ainut väärä valinta, jonka olen elämässäni tehnyt, eikä tämä sanojen suoltaminenkaan huono homma ole. Ja saanpahan tässä blogissa esitellä omia fotojani niin usein ja niin paljon kuin ikinä haluan.

Fotografiska, var så god.

IMG_7640

Komea pytinki on arkkitehti Ferdinand Bobergin käsialaa. Alun perin 1900-luvun alussa valmistunut rakennus toimi tullitalona. Nykyisin siellä vierailee vuosittain puoli miljoonaa kävijää.

IMG_7622

Vielä ehtii.

20160628_110622

Valotuksella on väliä. Tosin kamerakin on eri kuin edellisessä otoksessa.

IMG_7625

Yksi sali oli omistettu Greta Garbolle.

IMG_7624

En ole koskaan ollut Garbo-fani, mutta kaunishan se oli ja kuvat hienoja.

IMG_7628

IMG_7632

IMG_7633

Tämä Vee Speersin synttärisankari (tai liekö vieras?) on suuri suosikkini. Myös Bryan Adamsin kuvat yllättivät. En tiennyt, että muusikko on myös huippuluokan fotari.

IMG_7637

Silmä lepää, ainakin minulla.

IMG_7636

20160628_110828

No words needed.

IMG_7621

Lopuksi kauppaan. Maksuvälineenä kelpaa vain kortti. Kortilla maksetaan myös sisäänpääsymaksu, joka on aikuisilta 120 kruunua. Fotografiska on pitkälle iltaan asti auki kaikkina muina päivinä paitsi juhannuksena ja jouluaattona.

IMG_7620

Ja kaupan kautta terassille. Myös museon yläkerrassa on kiva kahvila-ravintola, josta on hulppeat näkymät Djurgårdenille.

http://fotografiska.eu/

 

 

4 thoughts on “Fantastinen Fotografiska

  1. Samppa

    Kiitos vinkistä! Tukholman risteily edessä ensi viikolla ja juuri mietittiin vaimon kanssa mitä tehdä kun ollaan maissa. Tämä ratkaisi asian. Kävitkö muuten syömässä tuossa museon ravintolassa?

    1. maarit Post author

      En syönyt, mutta tukholmalaisten itsensä mukaan terassiravintola oli kesällä kaupungin kuuminta hottia, jonne tahtoivat kaikki jonkun huippukokin takia. Eli jos on yhä syksyllä auki – ja miksei olisi – kannattaa varmasti kokeilla. Mutta myös yläkerran kahvila-ravintola näytti todella kivalta ja on taatusti hyvä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.