Kohtuuhyvä koti Madridissa

IMG_7949

Asun matkoilla aina mieluummin vuokra-asunnossa kuin hotellissa – ja mieluiten sellaisessa, joka ei ole oikeasti kenenkään koti. Madridissa majoittauduimme Estudios CalleCultura-Centro -nimiseen studiohuoneistoon Lavapiésin kaupunginosassa. Oikein mainio paikka kaupungin sydämessä, paitsi että sänky oli liian pieni.

Estudios CalleCultura-Centro löytyi Booking.comista pienen pähkäilyn jälkeen. Halusimme ehdottomasti asunnon aivan Madridin ydinkeskustasta. Muita vaatimuksia olivat ilmastointi, wifi sekä parveke. Viimeksi mainittua ei ollut ihan helppo meidän minibudjettiimme (max 80 euroa/yö) sisällyttää. Päädyimme CalleCulturaan, (316 euroa neljältä yöltä), koska se täytti kaikki ehdot (wifistä tosin piti pulittaa 1,50 euron/vrk lisämaksu), ja koska se oli saanut muilta matkailijoilta hyvät arvostelut. Sijainnin tiesimme entuudestaan erinomaiseksi.

Asunnolla meitä oli vastassa intialainen poika, ja sittemmin meille selvisi, että Lavapiés on intialaisten valtakunta. He pyörittävät siellä ravintoloita, kauppoja ja majoituspalveluita. Luulisi, ettei kahteenkymmeneen intialaiseen ravintolaan saman kadun varrella riittäisi asiakkaita, mutta kyllä riitti: kuppilat olivat täynnä joka ilta.

Vuoteen 1492 asti Lavapiés oli Madridin juutalaiskaupunginosa. Myöhemmin sinne muutti afrikkalaisia, eteläamerikkalaisia ja aasialaisia. Lavapiés oli pitkään myös huonossa maineessa (liiaksi sekalaista seurakuntaa?), mutta tänä päivänä se on iloinen, eläväinen ja vauhdikas alue, josta on lyhyt kävelymatka lähes kaikille Madridin nähtävyyksille sekä ostoskaduille.

IMG_7846

IMG_7997

IMG_7753

Mutta takaisin Estudios CalleCultura-Centro -apartamentoon. Tässä hyvät ja huonot puolet:

Plussat

+ Sijainti. Ihan huippu! Kaiken keskellä, kaikki lähellä.

+ Pienestä koostaan (n. 30 m2) huolimatta kaksi ihmistä mahtui kämppään hyvin. Makuuhuone ja keittiö kaikilla perusmukavuuksilla = kahvinkeitin, mikro, vedenkeitin ja hyvin toimiva jääkaappi. Kippoja ja kuppeja riittävästi. Tilavahko vessa, jossa hyvin toimiva suihku.

+ Hiljainen ja rauhallinen, vaikka Calle Olmolla, jossa asuintalo sijaitsee, on paljon pikkutunneille auki olevia juottoloita. Calle Olmolla on myös Candela, yksi Madridin kuuluisimmista flamenco-baareista. Showtime on aina lauantaisin, jolloin ovet suljetaan vasta aamukuudelta. Neljännen kerroksen asuntoomme ei kuitenkaan kuulunut minkään sortin möykkää yhtenäkään yönä.

+ Ilmastointi skulasi hyvin ja viilensi huoneiston nopeasti.

+ Myös wifi toimi erinomaisesti. Kannatti pulittaa puolitoista euroa extraa vuorokaudelta.

IMG_7747Kaupunkinäkymät asunnolta olivat ihan kivat.

IMG_7736Asunto itsekin näytti kivalta. Aika paljon Ikeaa tosin.

IMG_8112Pienen keittiön pöydän ympärille mahtui hyvin kaksi tapastelijaa.

Miinukset

– Sänky oli vain 131 cm leveä. Se oli aika hintsu mitta kahdelle ihmiselle, jotka eivät ole parisuhteessa, ja väittäisin, että sänky olisi pariskunnallekin pieni, vaikka tykkäisivät kuinka nukkua lintta lintassa. Sängyn pieni koko ei ollut varsinainen yllätys, sillä asuntoa varatessamme luimme esittelysivulta, että Estudios CalleCultura Centro -asuintalossa vuoteiden koko vaihtelee 131-150 cm:n välillä. Otimme tietoisen riskin ja toivoimme parasta. Tarjolla olisi ollut myös taitettava varavuode, mutta emme kokeilleet sitä, koska arvelimme sen käyvän selälle. Kärsimme siis kiltisti = makasimme perusasennossa parivuoteen laidoilla tyyny vuoteen jakajaksi välillemme pönkitettynä.

– Parveke oli vain ranskalainen parveke, josta puolet täytti ilmastointilaite. Toisaalta sillä ei ollut väliä. Saapuessamme hikeä valuen asunnolle emme todellakaan halunneet istahtaa ilta-auringossa hehkuvalle parvekkeelle 40 asteen kuumuuteen, vaan parkkeerasimme ilmastointilaitteen alle jäähdyttelemään. Myös neuvoa antavat ennen illallista nautimme ilolla viilennetyissä sisätiloissa tietäen, että heti kun astuisimme ulos, alkaisimme taas pursuta hikeä.

IMG_7830Ihan liian pieni peti kahdelle – ja kahden ihmisen kamoille.

IMG_8114 Näkymäkään ei ollut aina kiva. Yhtenä aamuna partsilta kurkatessa kadulla näytti tältä.

IMG_8117Que pasa? Koiranulkoiluttajakin hämmästyi. Mitä ihmettä yön aikana oli tapahtunut? Oliko joku lempattu pihalle? Vai  oliko joku vain käynyt tyhjentämässä roskansa tähän? Vaan ei hätää, kodittomat olisivat kohta kamojen kimpussa ja katu tyhjenisi kuin itsestään…

Summa summarum: asuisinko Estudios CalleCultura-Centro :ssa uudestaan? Kyllä, mutta varmistaisin, että saan sellaisen huoneiston, jossa on isompi sänky. En kuitenkaan mielelläni asu samassa paikassa toista kertaa, sillä vaihtamalla asuinpaikkaa ja kaupunginosaa reissusta saa irti enemmän, ja jo entuudestaan tuttu paikka tulee nähty uudesta näkökulmasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.