El Rastro on enemmän kuin kirpputori

IMG_7795

Emme menneet Madridiin ostoksille, mutta teimme niitä (meidän mittakaavassamme, joka oli aika pieni, minibudjetilla kun oltiin liikkeellä). Paras ostospaikka oli El Rastron kirpputori. Sieltä sai kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä, hyvin halvalla.

En siis ryhdy tässä ylistämään Gran Vian ja Calle Monteran lukuisia puoteja (niitä on, joka lähtöön!) tai El Corte Inglesin tavarataloa, joissa himoshoppaajat (joihin mekin joskus, yleensä vain Amerikan outleteissä, lukeudumme) rymistävät, vaan keskityn pelkästään El Rastroon. Ja vaikka ostosrahaa olisi ollut mukana enemmänkin, luulen, että olisin siltikin shoppaillut vain Rastrossa, koska valikoima oli valtava ja hinnat niin huokeat.

Toki halvalla olisi voinut tehdä ostoksia lähes kaikkialla. Heinäkuu on alennusmyyyntikuukausi, kuten tammikuukin, ja silloin hinnat poljetaan todella alas. En kuitenkaan suosittele ostosmatkaa heinäkuun helteissä. Hiki on niin kova, että ajatuskin shoppailu-urakasta uuvuttaa.

El Rastron huono puoli on se, että se on auki ainoastaan sunnuntaisin ja silloinkin vain kolmeen asti. Siellä, kuten shoppaillessa aina, nopeat syövät hitaat, joten paikalle kannattaa ilmaantua heti aamulla. Tällöin tavaraa on eniten eikä ruuhka ole vielä pahimmillaan. Madridilaiset nousevat pyhäaamuna vasta myöhään ja särpivät sen jälkeen antaumuksella churroja ja cafe con lecheä, joten ryysis alkaa vasta keskipäivällä.

“Minähän en minnekään kirpputorille vanhaa haisevaa tavaraa ostamaan mene”, sanoo nyt joku, mutta minä sanon, että stop tykkänään. El Rastro on PALJON enemmän kuin kirpputori. Oikeastaan markkinat olisi osuvampi nimitys. Suurin osa tavarasta on uutta, joskin käytettyä kamaakin on tarjolla läjämäärin, omalla alueellaan.

Meillä matkaan tarttui lähinnä vaatteita. Ja yhdet kengät. Mutta ostaa olisi voinut vaikka huonekaluja, jos olisi halunnut ehdottomasti halunnut roudata mööpeleitä pitkin Madridin kuumia katuja ja lähettää rahtia koti-Suomeen.

Shoppailua säestää jos jonkin sortin musisointi. Katusoittajat ovat hyvin edustettuina ja osa heistä soittaa niin hyvin, että kansa panee tungoksessa tanssiksi. Shoppailun lomassa voi istahtaa kaffelle tai cañalle eli oluselle. Baareja ja kahviloita on ripi rinnan, joten ei huolta siitä, että jano pääsisi yllättämään.

Tai sitten voi vain taivastella maailman menoa. Niin madridilaiset itsekin tekevät. El Rastro on heille sunnuntairituaali. Ostokset eivät ole pääosassa, vaan Rastroon tullaan näyttäytymään ja vaihtamaan kuulumisia. Jos jotain päätyy siinä sivussa kassiin, hyvä niin, mutta ei mitenkään pakollista.

IMG_7757

Me aloitimme päivän kuvauttamalla itsemme vanhanajan vetimissä.

IMG_7758

Kaveri oli viuhkaa vailla.

IMG_7760

Halutessaan saattoi myös patsastella. Pikku tippiä vastaan totta kai.

IMG_7765

IMG_7763

Me nautimme sumpit kahvilassa, jonka yhteydessä oli eläinlääkäriasema. Ensimmäinen  kerta tällaisessa kombinaatiossa.

IMG_7764

Kadulla kasattiin peltiorkesteria.

IMG_7773

Hola amigos! Ryysis alkoi puolilta päivin.

IMG_7782

Jalka jyskytti tämän pumpun tahtiin.

IMG_7784

Second hand -puolella tavaraa oli röykkiöittäin. Ei muuta kuin penkomaan.

IMG_7786

Miten olis mahtavat meikit?

IMG_7797

Tai flamenco-hame?

IMG_7787

Ihan oikeitakin kauppoja löytyi, kirppiksen liepeiltä, out let -hinnoilla.

IMG_7792

Sitten tulikin jano. Ja nälkä. Ja mitä siitä seurasi? Jatkoimme matkaa San Miguelin kauppahalliin, jossa osa ostoksista päätyi voron kouriin. Myös se vanhanajan valokuva, joka otettiin päivän aluksi.

2 thoughts on “El Rastro on enemmän kuin kirpputori

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.