Cliffs of Moher, reissun kohokohta

IMG_9304

Cliffs of Moher eli Moherin kalliot olivat Irlannin reissun ehdoton kohokohta. Jyrkänteet saivat hengen salpautumaan: kyllä luontoäiti on suurenmoinen arkkitehti! Ihan sama, vaikka näkyä tuijotti kanssani tuhat muutakin turistia. Joskus on joustettava ja jaettava ihastus väkijoukon kanssa.

Olen hehkuttanut Moherin kallioita jo aiemmissakin postauksissa, mutta siltä varalta, että jollekin on jäänyt epäselväksi, täyttyivätkö odotukset Irlannin kuuluisimman nähtävyyden osalta, niin todettakoon vielä kerran, että ne suorastaan ylittyivät. Vaikka Cliffs of Moher näyttää kuvissakin järisyttävän komealta, livenä kalliorykelmä on jotain aivan uskomatonta. Kahdeksan kilometriä äkkijyrkkää kivetystä, joka nousee merestä kuin kangastus. Taustalla Atlantin vaahtopäiset aallot, jotka yhtyvät kaukaisuudessa taivaan sineen. Taianomaista! Tajunnan räjäyttävää! Täydellistä!

Cliffs of Moher on myös lintubongarien mekka. Kallioilla pesii 20 lintulajia. Mekin olisimme halunneet nähdä lunneja, mutta onni ei ollut tässä suhteessa myötäinen. Ehkä hyvä niin, koska pelkissä maisemissa oli niin paljon ihastelemista, että sulattelen yhä aivokoppaani porautunutta kuvamateriaalia.

Tässä teillekin fotosatoa:

IMG_9314Missä matkailijoita, siellä myös katusoittajia, eikä Cliffs of Moher ollut poikkeus. Pysähdyimme hetkeksi kuuntelemaan musisointia matkalla ensimmäiselle näköalatasanteelle.

IMG_9299Ja sitten alkoi kamera laulaa…

IMG_9301Zoomikin sihisi ja näkymä aina vain parani. Korkeimmat järkäleet yltävät 214 metriin.

IMG_9306Mikä mahtava mäihä: aurinko paistoi ja mittari näytti yli 20 astetta. Harvinaista herkkua Moherin kallioilla.

IMG_9316O´Brienin torni rakennettiin näköalapaikaksi jo vuonna 1835. Sen huipulle pääsee yhä kapeita kierreportaita pitkin kahden euron hinnalla. Näköalat tornin juurelta ovat kuitenkin ihan yhtä hulppeat, joten älkää turhaan vaivautuko.

IMG_9342Cliffs of Moher vetää puoleensa vuosittain miljoona kävijää.

IMG_9312Ihan tästä hyvästä syystä.

IMG_9322O´Brienin torni näyttää kovin kaukaiselta vasemmanpuoleiselta kävelyreitiltä käsin.

IMG_9323Tämä vasemmanpuoleinen reitti on oikeasti vaarallinen. Sitä ei ole suojattu kaiteella ja se voi sortua jalan alta. O´Brienin tornille ja siitä eteenpäin johtava oikeanpuoleinen reitti sen sijaan on turvallinen eikä se kiemurtele jyrkänteiden äärilaidalla.

IMG_9333Mutta pakkohan se oli itsensä pudotuksen partaalla kuvauttaa…

IMG_9319Uhkarohkeimmat ovat menettäneet polulla henkensä. Onnettomuuksia tapahtuu yhä. Kaveri kauhisteli etenkin perheitä, jotka roikottivat lapsiaan jyrkänteellä saadakseen kotiin viemisiksi jännittävän videon.

IMG_9327Huh, me selvisimme hengissä. Mutta hieman hirvitti.

IMG_9302Niin korkea taivas ja kukkiva kunnas – niin kaunis on maa = Irlanti.

Miten sinne pääsee? Vuokra-autolla tai järjestetyillä busisretkillä ympäri Irlantia. 78 kilometrin päästä Galwaysta trippi maksaa 25 euroa. Ei paha, ottaen huomioon, että reissussa näkee paljon muutakin. Mutta kaksi tuntia paikan päällä on IHAN LIIAN VÄHÄN. Pääsymaksu omatoimisilta 6 euroa.

2 thoughts on “Cliffs of Moher, reissun kohokohta

    1. maarit Post author

      Mykistävä on juuri oikea sana! Mutta jyrkänne on myös vaarallinen paikka, jossa sattuu ymmärtääkseni vuosittain onnettomuuksia. Kannattaa siis katsoa, minne astuu ja noudattaa turvallisuusmääräyksiä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.