Ostoksilla Isossa Ompussa

20161226_193043_LLS

Tämä on opas sinulle, joka ostat harvoin yli 50 euron (= 50 taalan) yksittäisiä ostoksia. Sellaisia – ja jopa halvempiakin – on mahdollista tehdä myös New Yorkissa, kalliissa kaupungissa. On vain tiedettävä, minne iskeä – ja tyydyttävä last-seasoniin.

1.Halpahallit

Kun alennusmyynnit tapaninpäivänä alkoivat, olimme valmiina. Emme ihan ehtineet Manhattanin downtownin Century 21:een avaamisaikaan kello 7.45, mutta ei paljosta puuttunut. Aikaeron takia olimme virkeitä jo aamutuimasta, joten saavuimme paikalle hyvissä ajoin ennen hirmuista ryysistä, joka alkaa puolilta päivin, joka päivä takuuvarmasti.

Century 21 on halvalla merkkivaatteita hinkuavan taivas, jos vain jaksaa plarata ja plärätä tankokaupalla rättejä, jonottaa kiltisti sovituskoppiin ja seistä pahimmassa tapauksessa tunti kaupalla kassajonossa. Mutta jos Stockan Hullut päivät saavat sinut hikeentymään, on viisainta, että kierrät Centuryn kaukaa. Siellä hullareita vietetään potenssiin sata ja kevytkin shoppauskierros vie puolet päivästä.

Pitkäpinnainen shoppailija voi kuitenkin tehdä Centuryssa todellisia löytöjä, olkootkin edellisen kauden muotia. Minä ainakin olin tyytyväinen, kun tutkin kassakuittia: sen mukaan säästöä oli kertynyt lähes 300 dollaria, kun loppusumma näytti hieman vähempää. Hiphip, suu kääntyi automaattisesti messingille, kun kasseista pilkotti Calvin Kleinia, Ralph Laurenia, BCBG:tä ja niin edelleen. Eikä aikaa kaiken tämän kahmimiseen ollut mennyt kuin neljä tuntia.

Nyt seuraa pätevä vinkki: Manhattanin downtownin Century 21 ei ole kaupungin ainut Century 21, mutta se on se Century 21, jonne turistit suuntaavat. Brooklynin downtownissa on oma, pienempi tosin, Centurynsa, jossa on rauhallisempaa ja vähemmän väkeä. Brooklynin Bay Bridgessa puolestaan on iso Century 21, ja sielläkin voi shoppailla väljemmissä vesissä. Matka sinne on pitkä, tunti metrolla, mutta Bay Bridge on muutenkin kivaa aluetta ja muutkin kaupat löytyvät sen katujen varsilta.

Century 21 ei liioin ole ainut halpahalli, jossa budjettimatkaajan kannattaa vierailla. Muita ehdottomasti suositeltavia paikkoja ovat Nordstrom Rack, TJ Maxx, Loehmann´s, DSW ja Filene´s Basement. Kaksi ensin mainittua löytyy myös Brooklynin downtownista Fulton Streetin varrelta, ja niissä mahtuu hyvin penkomaan ja pyörimään.

www.c21stores.com/

IMG_8758Punanuttuiset herrat myyvät tikettäjä Woodbury Common Outletin bussiin. Matka sinne kestää tunnin verran ja edestakainen lippu verottaa kukkaroa noin 45 taalaa. Outlet ei ole maailman suurin, mutta sieltä irtoaa laatutavaraa halvalla. Me kävimme siellä edellisellä reissulla, mutta uusinnalle ei ollut tarvetta.

IMG_8748Times Squaren ympäristö on täynnä kauppoja. Väkeä on aina kuin pipoa.IMG_8726Kassit painoivat Century 21:n jälkeen.

2.Suurin ja kaunein

The New York place to be, mainostaa itseänsä Westfieldin ostoskeskus World Trade Centerissä itseänsä ja hyvästä syystä. Se on ehdottomasti kaupungin kaikista shopping mall´eista suurin, komein ja kaunein, arkkitehtonisesti kuin kappeli, minkä ymmärtää hyvin, kun tietää, mitä samaisessa paikassa tapahtui syyskuun 11. päivänä 2001. Neliöitä ostarissa on 34 000 ja myymälöitä lähes sata.  Edustettuina ovat kaikki tunnetuimmat merkit Hemppaa ja Maukkaa (heja Sverige!) myöten.

Westfieldin uumenissa sijaitsee myös liikenteen risteysasema World Trade Center Transportation Hub, joka näyttää ylhäältä katsottuna hohtavan valkoiselta luistinradalta, joka kuhisee muurahaisen kokoisista ihmisistä. Sen ylle kaartuva katto hipoo taivaita. Rakennelma tunnetaan nimellä Oculus.

Shoppailun lomassa voi istahtaa drinkille, jätskille, kaffelle tai dinnerille. Me löysimme itsemme kolmannen kerroksen Eatalysta, italialaiselta ruokatorilta, baaritiskin äärestä. Samaisella tiskillä viihtyi myös perheenisä Bob San Franciscosta. Lapset olivat ostoksilla ja isäntä nautti punkusta. Amerikkalaiseen tapaan keskustelu hänen kanssaan virisi heti. Ja koskapa presidentinvaalit olivat juuri takana, puhe kääntyi tietysti Trumpiin. Bob oli seissyt Hillary Clintonin tukijoukoissa ja oli vaalituloksesta kovasti murheissaan. “Mitä ihmettä te eurooppalaiset mahdatte ajatella meistä amerikkalaisista”, hän kyseli. “You don´t want to know”, vastasi aina sanavalmis kaveri.

Westfieldissä kannattaa käydä, vaikkei tekisi ostoksia. Emme mekään tehneet. Emme jaksaneet, koska kassit painoivat naapurissa olevan Century 21:n jäljiltä. Myös jalat painoivat, sillä New York on uuvuttava kaupunki. Nautimme silti visiitistä suuresti. Jalat ja silmät lepäsivät ja kurkkuun valui erinomaisesta viiniä (myös Epicerie Boulud -nimisessä ranskalaisessa bistrossa). Samalla sihtasimme ohi lipuvia ihmisiä. Se on minusta matkaillessa ehdotonta ykköshuvia.

www.westfield.com/westfieldworldtradecenter

IMG_8724Muisto ei kuole. World Trade Centerin Memorial Pools hiljentää väkisinkin.

20161226_161949Oculus. Kaunis kuin kappeli.

IMG_8728Ale alkoi!

IMG_8730Eatalyn pyöreä baari on janoisten pyhättö.

3.Joulu ainainen

Koska olimme New yorkissa jouluna, joulukrääsää tulvi vastaan joka ovesta. Joulumörköinä emme olleet hirveän innoissamme, mutta kyllähän bling bling häikäisi. Ja huvitti. Kaikki on todellakin Ameriikassa suurempaa kuin missään muualla. Ovikranssitkin olivat ihmisen kokoisia.

Joulun makuun pääsee myös muina vuodenaikoina, sillä jotkut joulukaupat palvelevat ympäri vuoden. Näin ollen kuusen koristeita ja muuta krumeluuria voi pakata laukkuunsa kesäkuumallakin. Paras valikoima on It´s Always Christmas in New York -nimisessä puljussa osoitteessa 133 Mulberry Street. Ainakaan minä en ole koskaan missään nähnyt vastaavaa määrää tingeltangelia, kimallusta ja joulutavaraa. Ja kiitos, tämä riittikin loppuelämäksi.

IMG_8764New Yorkissa on paljon joulumarkkinoita, joista parhaana pidetään Bryant Parkia (29.10-2.1.). Sieltä voi ostaa käsityöläisten ja taiteilijoiden luomuksia sekä livauttaa luistimet jalkaansa. Rata on ilmainen, mutta luistinten vuokra maksaa 20 dollaria.

IMG_8768Bryant Parkissa on tarjolla myös maukasta street foodia.

20161225_133355_LLSTa-daa! Joulupuu (yksi niistä kymmenistä) on rakennettu à la It´s Always Christmas in New York.

20161225_133553_LLSTässä kimalteella kuorrutettu versio. Just mun makuun.

20161225_134002_LLSMiten olisivat koirapallot? Vain 20 taalaa kipale.

IMG_8663Tai entäs nämä? Tästä eivät kuusenkoristeet kuumemmiksi muutu.

Summa summarum: shoppailu on kovaa peliä. Se syö voimat ja vie järjen. Sitä jaksaa harrastaa vain pienissä erissä. Tämän takia on syytä olla kiitollinen, koska matkabudjetti on rajallinen. Enempää ei jaksaisi.

Tällä kertaa tosin ostosten teko jäi keuhkokuumeen takia kesken, mutta ehkäpä hyvä niin. Kuten kuva kertoo, homma oli jo karannut käsistä.

20161227_095940

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.